Lelket szépítő mesék

<b>Várpalota</b> - <em>Csepin Péter</em> hagyományőrző volt a vendége a közelmúltban a Négy évszak-négy ember-négy kedvenc könyv című beszélgetéssorozatnak a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban. Az esten <em>Komjáthy István</em> Mondák könyve című művéről beszélgettek <em>Budai László</em> könyvtárvezetővel.

Sárvári Zsuzsa

A szerző a mondai töredékek, krónikás naivságok és történelmi, művelődéstörténeti tények tiszteletben tartása mellett, írói szabadsággal ismerteti a csak népmesenyomokban fennmaradt magyar mitológiát, naiv eposzunkat, amelyet már Arany János is elveszett értékeink között említ. 

A kötet darabjai - akár egy regény fejezetei - egy kerek egészt alkotnak: a magyar népmesékből és a rokon népek hagyománykincséből kialakított teremtésmondától, a krónikaírók által őseinknek hitt hunok mondáin át, színes meseszál vezet egészen a honfoglalás koráig, majd Árpád dédunokájának, a későbbi Istvánnak megszületéséig. 

E szépen kikerekedő messzi világból egy rész a tényekkel igazolható történelmi valóság és másik rész a monda, amely mögött szintén a történelem rejtőzik: a magyarság kialakulásának és őstörténetének, honfoglalás előtti életének homályba vesző évszázadai.

A Mondák könyve az első mű volt, amelyet Csepin Péter gyermekkorában olvasott, s ez kihatott személyiségére, érdeklődési körére. Felnőttként is a hagyományőrzést választotta életformájául. Megalapította a Bakonyi Poroszkálók egyesületet, tagjaival 12 éve vannak együtt, a 16. századot elevenítik meg. 

Több meghívást kapnak történelmi bemutatókra, emellett lovakkal járják a világot, már több mint harmincezer kilométert tettek meg. Meggyőződése, hogy neki ez a küldetése: zarándokútjaik során egymás felé fordítani az embereket. 

Mert nem mindennapi látvány, amint lovaikkal bevonulnak egy-egy településre, s érzik az emberek részéről megnyilvánuló szimpátiát, az összetartó erőt Felvidéktől Erdélyig, Spanyolországtól Portugáliáig. Most éppen Kazahsztánba készülnek.
 
- A mesék szárnyat adnak a léleknek - mondja, a tiszta gondolatok pedig jó irányba terelik tetteinket.

(Fotó: archív, Gáspár Gábor)
 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!