Lezuhant egy műhold, mi a teendő?

Megyei körkép - Hajnalban kezdetét vette hétfőn az országos katasztrófavédelmi gyakorlat. A megyében ötszáz hivatásost mozgósítottak.

Németh F. Bernadett

Bakos György, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője elmondta: a gyakorlat feltételezett szituációja az volt, hogy lezuhant egy műhold a Csillagok háborúja című filmben szereplő bolygón. A katasztrófa hírére a gyors reagálású polgári védelmi erők megtették az ilyenkor szokásos teendőiket.

A médiaszolgáltatók is tesztelték a törvényben a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat, és valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket (közérdekű tesztközleményeket) tettek közzé. Ennek célja, hogy a lakosság megismerje, s így a későbbiekben akár egy valós helyzetben felismerje a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ily módon jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

A gyakorlat napján a közszolgálati, illetve a csatlakozott kereskedelmi és közösségi médiaszolgáltatók (rádiók és televíziók) reggeltől az esti órákig 12 alkalommal összesen öt közleményt tettek közzé.

A gyakorlat része volt a lakosság tájékoztatásának próbája: eset hatkor megszólaltak a szirénák és úgynevezett morgatójelzést adtak. Ugyanakkor ötszáz civilt hívtak be polgári védelmi szolgálatra: speciális ismeretekkel rendelkező szakembereket, akik szaktudásukkal segítik a katasztrófahelyzet megoldását.

A katasztrófavédelmi gyakorlat a késő esti órákig tartott.

 

Veszprém megyében nyolcezer civilt tart számon a katasztrófavédelem, akik veszélyhelyzetben bevethetőek. Speciális kiképzésben nem részesültek, de rendkívüli helyzetben behívhatók.

 

A katasztrófavédelem 1. sz. közleménye

A katasztrófavédelem 2. sz. közleménye

A katasztrófavédelem 3. sz. közleménye

A katasztrófavédelem 4. sz. közleménye

A katasztrófavédelem záró közleménye

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!