Magyar dokumentum- és rövidfilmfesztivált rendeznek Los Angelesben

Washington - Helyi idő szerint csütörtökön kezdődik az első Los Angeles-i magyar dokumentum- és rövidfilmfesztivál, amelyen Magyarországon vagy Észak-Amerikában élő magyar rendezők 28 alkotását mutatják be

MTI

A szervezők célja a magyar dokumentumfilmes műfaj eredményeinek népszerűsítése; ebben a kategóriában ennyi filmet egyszerre korábban nem láthatott a Los Angeles-i közönség.
   
A március 25. és 31. közötti filmes mustrán - amelyet a William Fox Los Angeles-i Magyar Filmklub, a Los Angeles-i Egyesült Magyar Ház és a helyi magyar főkonzulátus közösen szervez - a legnagyobb tetszést arató film a tervek szerint közönségdíjat kap.
   
A fesztiválon mások mellett Forgács Péter, Al Ghaoui Hesna és Nordin Eszter, továbbá Siklósi Szilveszter, Papp Gábor Zsigmond, Kenyeres Bálint és Schilling Árpád alkotásait mutatják be. A filmek ingyenesen látogathatók.
   
A programban szerepel egyebek között Papp Gábor Zsigmond The Life of an Agent (Az ügynök élete) című filmje (2004), amely a Kádár-korszak titkosrendőrségének módszereit mutatja be.
   
Forgács Pétertől két alkotás is látható: a 2009-es Hunky Blues - The American Dream (Az amerikai álom) az 1890 és 1921 között az Egyesült Államokba érkezett sok százezer magyar férfi és nő sorsát eleveníti fel, a Free Fall (Az örvény) című film (1996) pedig a Soá előtti éveket mutatja be egy zsidó család életén keresztül.
   
Látható Kenyeres Bálint 2005-ös díjnyertes filmje, a Before Dawn (Hajnal előtt), és Salamon András Tell Your Children (Meséld el ) című, szintén több díjat nyert 2007-es alkotása, amely egy kislányról szól, aki 1945-ben csodával határos módon túlélte a Duna parti nyilas tömeggyilkosságokat.
   
Sally Gati Starting Over in America (2002) című filmje az 1956 forradalom bukása utáni menekültek sorsát mutatja be személyes élettörténeteken keresztül. Ugyancsak az 56-os forradalom és szabadságharc témájához kapcsolódik Kékesi Attila The Face Of The Revolution. In Search Of A Budapest Girl (A forradalom arca. Egy pesti lány nyomában) című, 2001 és 2006 között készült oknyomozó dokumentumfilmje.
   
A fesztiválon több rendező részvételével kerekasztal-beszélgetést is tartanak a magyar dokumentumfilm helyzetéről. A vasárnapi eszmecserét Kálmán Gábor amerikai magyar dokumentumfilmes rendező, a Dél-Kaliforniai Egyetem tanára fogja vezetni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!