Marad a megszokott környezet

Dabronc - Szakképző iskolai osztályt indít szeptembertől a Fekete István Általános Iskola Gógánfa-Ukk-Dabronc. A kilencedik osztályosok a dabronci telephelyen kezdik meg tanulmányaikat.

Tisler Anna

A tizedik osztály után mezőgazdasági gépszerelő, kőműves, szociális gondozó, irodai asszisztens szakirányt választhatnak a diákok. A virágkötő képzés pedig mindössze két éves. 

A tanmenetet a szegedi Táltos Általános, Szakképző és Művészeti alapiskola biztosította, a gyerekeket a Fekete István iskola tanárai oktatják. Az intézmény a közeli településeken, Dabroncon, Hetyefőn, Zalardődön Sümegen biztosítja a szakmai gyakorlatot. 


Az egyik leendő diák, Horváth Tímea (balról a második) a virágkötő szakmát választotta
 (Fotó: Tisler Anna)

A jelenlegi nyolcadik osztályosok közül eddig hárman jelentkeztek, de újabb két család érdeklődött, van-e lehetőség arra, hogy ne a jelentkezési lapon megjelölt intézményben, hanem inkább otthon tanulhasson a gyermekük.
 
Horváth Tímea, aki virágkötő szakmát választott, elmondta, örült, amikor hallott a lehetőségről, mert így nem kell távoli iskolában tanulnia, otthon maradhat testvéreivel és szüleivel. 

Legkisebb testvére négy hónapos, de van kettő és nyolc éves is, akikkel szívesen játszik. Édesanyja nem várja el ezt tőle, hiszen tudja, nagylányának most a legfontosabb a tanulás, de Timi, miután végzett a másnapi órákra való felkészüléssel, foglalkozik a kicsikkel. 

A lány szerencsés, ugyanis szereti tanárait, a falut, és a megszokott környezetében maradhat. A ballagás így számára csak az osztálytársaktól való búcsút jelenti majd. 

A másik nyolcadikos, Nagy Emese a szomszédos Gógánfáról utazik, ő ápolónőnek készül, egy harmadik társuk pedig a szociális gondozó szakmát választotta. 

Kovács József igazgatótól megtudtuk, elsősorban a hátrányos helyzetű tanulóknak, akik családja a kollégiumot vagy a buszbérletet nem tudná megfizetni, akartak a közelben lehetőséget biztosítani. A felvételnél viszont nem követelmény a hátrányos helyzet. 

Aki az általuk oktatott szakmák valamelyikét akarja elsajátítani és megfelel a feltételeknek, családi körülményeitől függetlenül beiratkozhat. Szeptemberben egy szakképzős osztály indul, az április elejei adatok szerint nyolc fővel. 

Az iskola nyolcvan főre kérte meg az engedélyt, jövőre az akkor már tizedik osztály mellé ismét meghirdetik a kilencediket is. 

Az igazgatótól megtudtuk, a diákok, akárcsak az általános iskolások, kedvezményesen étkezhetnek, sportolhatnak, kapnak diákigazolványt, családi pótlékot.
 
*

Az alapfokú oktatási intézmény hiányszakmákban indítja el a 2009-2010-es tanévben a képzést azért, hogy a négy év múlva kibocsátott osztály tanulói nagyobb eséllyel jussanak majd munkához. 

A tanulólétszám növekedése miatt több állami normatívából gazdálkodik az intézmény, így csökkennek a fenntartó önkormányzatok terhei, és minden pedagógus megtarthatja állását. 

Az iskola nemrég nyert egy pályázatot épületfelújításra és az oktatás minőségét javító eszközök beszerzésére. A felnőttoktatás évek óta működik, a jelentkezők tanfolyami keretek között számítógépkezelői ismereteiket bővítik.
 
 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!