Marcaltői faluszépítők

Marcaltő - Mi történhetett? - kérdeztem magamtól, amikor a településen átutazóban csoportosulást láttam a főtéren. Amikor egy óra múlva visszafelé vezetett az utam, nem állhattam meg, hogy megérdeklődjem a nyüzsgés okát.

Nagy Imre

Régi ismerősökre, köztük Sandl Zoltán polgármesterre találtam.
 
- Ha valaki tudja, mi folyik itt, ő biztosan - gondoltam, és nem is csalódtam a válaszban.  - A tavalyi falunapon az utcák közti kötélhúzást a főtériek nyerték. Az ezzel járó jutalom százezer forint volt, amit a feltétel szerint parkosításra fordíthattak. A múlt hét végén kitisztítottuk a területet, most pedig beültetjük növényekkel - mondta el érdeklődésemre a település polgármestere, aki maga is részt vett a munkában.  

- A tér egy olyan központi részét választottuk, ami a főút mellett van, így az itt lakókon túl az is gyönyörködhet majd benne, aki csak átutazik a településen. A munkának kettős célja van: egyrészt a falu tényleges szépítése, másrészt ez egyben "csapatépítő tréning" is - mosolygott a falu első embere.


 
- Hiszen egyébként kevés alkalom kínálkozik arra, hogy a főtériek összejöjjenek. Úgy látom, sikeres az akció, az emberek önszerveződő módon jöttek, mindenki szívesen vesz részt a munkában. A parkosítással az erre nyert összegnek durván a negyven százalékát költöttük el. Tervezzük azt is, hogy a tér más részein kültéri virágtartókat helyezünk el. A tavalyi elgondolásból hagyományt teremtünk, az idei falunapon ismét a legerősebbek kapják a jogot a közös faluszépítésre   - mondta nevetve a polgármester, aki úgy tartja, hogy évente százezer forint nem viseli meg a költségvetést, így olyan módon szépülnek meg az utcák, ahogy azt a lakosok szeretnék. Tagadhatatlan az is, hogy a közös munka összehozza az embereket.

A szombati munka mellett azért másra is akadt némi idő. Amíg a hölgyek gereblyézték a mulcsot és locsolták a frissen ültetett növényeket, a férfiak ügyeltek a szabadtűzön készülő ételre, az üdítőkre, sőt, még egy jó darab füstölt csülök is előkerült.
 
- Hogy hogyan tovább? Megesszük a csülköt, aztán együtt átgondoljuk a legközelebbi tennivalókat. A növénye- ket gondozni is kell, de nem féltem őket, jó gazdáik vannak - mondta a polgármester.

 

 

Összefogással az élhető környezetért


A főtéri nem az egyetlen akciója a marcaltői faluszépítésnek. Kicserélték a közterületen lévő elöregedett fákat, a nagy nyárfák helyett kőrist, hársfát, vadgesztenyét, pusztai szilfát ültettek. A kultúrotthon udvarát is rendbe hozták: lecserélték a tujákat, és újrafüvesítették a területet. Így abból kellemes
közösségi, illetve rendezvénytér alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!