Medvehagymás túranap a Bakonyban

Bakonybél - Nemcsak az ételeket, a jó étvágyat is megcsinálták a bakonybéli vendégfogadók a Medvehagyma Nap résztvevőinek.

Győrffy Árpád

A Bakonybéli Szobakiadók Egyesületének tagjai az idén már második alkalommal hirdették meg a községi környéki erdők jellegzetes növényére építő találkozót. 

A tavalyi, inkább családiasnak mondható létszámú rendezvény után kellemes meglepetést okozott mindenkinek, hogy szombaton mintegy százötvenen gyűltek össze az ország minden részéből. 
 
A program délelőtt tíz órakor medvehagyma néző, gyűjtő kirándulással indult a falut északról övező rengetegben. A tavaszi erdei sétához kívánni sem lehetett volna szebb, kellemesebb időt. 


A kóstoló előtt az egyesület tagjai szóban is bemutatták a medvehagymás ételeket az érdeklődőknek
 (Fotók: Győrffy Árpád)

A nemzeti parkos Zábrák Károly kalauzolásával túrázó csoport közel nyolc kilométeres utat járt be a Likaskő-barlang, Bakonyújvári-rom és persze több kiterjedt medvehagyma lelőhely érintésével, hogy aztán Gerence-patak völgyében visszatérjen a faluba. 

A Gerence Fogadó gyönyörű parkjában megtartott záró programon már mintegy százötvenen gyűltek egybe. A három éve alakult Bakonybéli Szobakiadók Egyesületének céljairól, terveiről a házigazda, Csatáriné Ódor Valéria beszélt a medvehagymás ételekkel megterített asztal mellett. 

Majd az egyesületi tagok sorra bemutatták az általuk készített ételeket. Többen receptet is mondtak és technológiai titkokat is elárultak. A választék a rendkívül bőséges volt. 

A medvehagyma ágyon érlelt pálinkától a medvehagymás leveseken, pitéken, szószokon, főzelékeken, réteseken át a szabad tűzőn frissen sütött medvehagymás cicegéig (avagy tócsiig) közel kéttucatnyi illatos ételkölteményt lehetett kóstolni.
 
A Medvehagyma Napon kívül több más rendezvénnyel csábítják a községbe a vendégeket. 

Május 16-án például éjszakai csillagnéző túra lesz a nemzeti park szervezésében, június 27-én második alkalommal rendezik meg a Sárkányok napját, melyet madárijesztő kiállítás egészít ki, július 11-én Faünnepet tartanak, október 24-én pedig a már tavaly is nagy sikerrel zajlott Tökös délutánra várják minden korosztály tagjait. 

A fentieken túl még számos programot szerveznek, de a karbantartott erdei utakkal, a múzeumokkal, kiállításokkal külön rendezvények nélkül is több lehetőséget kínálnak a kellemes időtöltésre a faluba látogatóknak.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!