Még idén indulhat a leégett hulladékkezelő

Veszprém - A kivitelező helyett az önkormányzati társulás újítja fel a királyszentistváni hulladékkezelőt, ami még idén működni kezdhet részlegesen, ha a zöldhatóság erre rábólint.

Németh F. Bernadett

Minderről Czaun János, a Tiszta Európa program lebonyolítására létrejött önkormányzati tárulás elnöke mondta a Napló érdeklődésére. Az elnök elismerte: nem sikerült a leégett hulladékkezelő telep újjáépítéséről megegyezni a kivitelezővel, bár az még a konzorcium tulajdonában van, nem adta át a társulásnak. Kompromisszumként abban állapodtak meg, hogy a társulás végzi el a felújítást, aminek költségét Czaun János – szakértői vélemény alapján – négyszázmillió forint alá becsülte. Ezt az összeget a konzorcium kifizeti a társulásnak.

- Most a vidéki létesítmények átadása van folyamatban, ez hamarosan elindul: a szelektív hulladékgyűjtést bővítjük ki. A tapolcai, ajkai és pápai hulladékgyűjtő udvar is működni fog, ezáltal több szelektív hulladékot tudunk begyűjteni.  A héten jártam a környezetvédelmi felügyelőségen, ahol a későbbi üzemeltetővel, az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Kft.-vel arra kértük a zöldhatóságot, hogy engedélyezze nekünk a részleges működést, vagyis Királyszentistván hadd induljon be annak ellenére, hogy egyes részei nem működésképesek. Ezt írásban is kérjük majd, s ha az adminisztratív akadályok is elhárulnak, még idén elindíthatjuk a részleges működést – folytatta a helyzetelemzést Czaun János.

A sérült üzemrészeket mobil eszközökkel váltják ki, s az egész társulás területéről megkezdődik a hulladék beszállítása a királyszentistváni hulladék feldolgozóba. Addig is előkészítik a szerződést a kivitelezővel a leégett telep átvételéről.

- Sajnos mindez nem kis időt igényel majd, mert a kivitelező a felújítási terveket sem készítette el, csak előkészületeket tett rá. Minden tervet, engedélyt nekünk kell megszerezni – ismertette az elnök, aki szerint a rendszer leállása nem okozott veszteséget a társulásnak, a lakosságnak pedig főként nem, mivel a királyszentistváni hulladékkezelő indításáig nem a teljes hulladékszállítási díjat fizetik.

Múlt héten a társulás a helyzetet tisztázó levelet küldött az Európai Unió megfelelő szerveihez, amiben ismertették a jelenlegi állapotot és a tervezett megoldásokat, illetve azt, miként oldják meg a 168 település hulladékszállítását. Az unióval folyamatos a kapcsolat, mondta az elnök a Napló kérdésére, hozzátéve: jövő nyárnál előbb nem lesz kész a rendszer. Részlegesen azonban addig is működik a Tiszta Európa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!