Megéri sikerdíjat fizetni?

Veszprém - Sikerdíjat akkor fizetünk, ha nyer a pályázatunk, de az erre szánt pénzt a költségvetésben félre kell tenni - világosította meg Brányi Mária, miért merült fel 10,1 millió forint költség a Hősök kapuja átépítése kapcsán.

Varga Domokos Péter

Az összeg tartalékba helyezéséről a legutóbbi, rendkívüli önkormányzati ülésen döntöttek a városatyák.

A liberális frakció vezetője, dr. Szalay András ekkor kérdezett rá, vajon milyen költséget jelent a projekt kapcsán megjelenő több mint tízmillió forint, holott, az előkészítésnek még csak a kezdeti szakaszánál tartanak, a pályázatot még el sem nyerte a város.

Brányi Mária, a városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke érdeklődésünkre elmondta, az előkészítés költségeinek egy részét, így a sikerességi jutalékot is az önrészből kell biztosítani, ezt a pályázatban nem lehet elszámolni.

A veszprémi önkormányzat pályázati tanácsadásra kizárólagossági keretmegállapodást kötött az Aditus Zrt.-vel, a jogot a cég közbeszerzési eljárás keretén belül nyerte el. A pályázatok megírásának, elkészítésének költségét a munka elkészülte után kifizetik, de a sikerdíj a pályázat eredményességének függvénye. Csak akkor fizet az önkormányzat, ha nyer a pályázat, de az erre szánt pénzt a költségvetésben tartalékolni kell.

A jutalék mértéke az Aditus Zrt. esetében az elnyert összeg négy százaléka, ez az arány Brányi Mária szerint nem kiugró, megegyezik a szokásos mértékkel.

Schmidt István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési irodájának vezetője ehhez hozzátette, a pályázatok készítésénél kétféle módszer közül választhatnak az önkormányzatok, az egyik szerint a feladat megoldására saját csoportot hoznak létre, a másik szerint megbíznak egy külső céget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utóbbi a sikerdíjak kifizetése mellett is lényegesen olcsóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!