Megerősített szolgálat védi a virágokat

<b>Megyei körkép</b> - Húszezer forintra büntethetik meg a helyszínen azt, aki védett növényeket, hóvirágot vagy tőzikét gyűjt. A tapasztalatok szerint egyre kevesebben teszik ezt.

Németh F. Bernadett

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park járőrszolgálatának vezetője, Fischer József elmondta: tavaly kedvező tapasztalatokra tettek szert az ellenőrzések során. Sokkal kevesebben gyűjtötték a védett tavaszi növényeket, mint a korábbi években, s ez elsősorban a véleményformáló híradásoknak köszönhető. 

A nemzeti park járőrszolgálata ennek ellenére idén is megerősített szolgálattal ellenőrzi a védett növények élőhelyeit, valamint a lehetséges árusítóhelyeket és a piacokat. A járőrszolgálat vezetője arra is számít, hogy az időjárás segítségükre lesz, s a hó jótékonyan eltakarja a védett virágokat. 

Ha mégis tetten érnek valakit, cselekedetétől függően helyszíní bírságot rónak ki, mely akár húszezer forint is lehet. Ha súlyosabban vét a törvény ellen, vagyis például kiássa a növényt, feljelentést tesznek ellene, ha pedig tönkreteszi az élőhelyet, természetkárosítás miatt kell felelnie.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!