Megfeneklett csónakkikötők

Megyei körkép - Hiába a balatoni horgászszervezetek erőlködése, a mai napig nem sikerült megnyugtatóan rendezni a tavon a csónakmenhelyek ügyét. Évtizedes problémára nincs válasz.

Tremmer Tamás

Egy felmérés szerint a tavon hozzávetőleg 4200 csónak található. Ezek kisebb részét a 16 üzemelési engedéllyel rendelkező kikötőben-, nagyobb részét illegális menhelyen (körülbelül háromezret) vagy a nádasok belsejében tartják. A parton tárolt és időszakosan használt csónakok száma 250-300. 

A Balatoni Szövetség megbízásából három évvel ezelőtt elkészült a balatoni vitorlás- és csónakkikötők egységes elvek alapján történő fejlesztésének tanulmányterve. 

Ebben a vitorlás és horgászturizmus fejlesztése érdekében olyan egységes rendezési elvek alapján történő kikötők építésére tettek javaslatokat, amelyek megfelelnek a környezetvédelmi, természetvédelmi, vízügyi, valamint a hajózási előírásoknak. 

Ennek megfelelően a 126 illegálisan létesült, engedély nélkül működő kikötő közül 66-ot megszűntetnének, 60 fennmaradását (bizonyos fejlesztések mellett) engedélyeznék, és 47 új kikötő építésének a helyszínére is javaslatot tettek. 

Összességében a Balaton északi partjának 25 településén (Balatonkenesétől Keszthelyig) 76 csónakkikötő működhetne. 

Megyénk 21 települése 61 menhellyel érintett. (Megjegyzendő, az időközben elkészült balatoni rehabilitációs terv, mindössze 98 csónakkikötővel számol a tavon.)

Mindezzel együtt is, a horgászegyesületek elvesztek a jogszabályok erdeiben, képtelenek eleget tenni minden hatályos előírásnak, amelyek együttesen betarthatatlanok. Az is probléma, hogy a kikötők étesítéséhez a pecások állami területet vennének igénybe, ami  értelemszerűen  hosszabb lenne 60 napnál. 

Ekkor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő a döntéshozó, de ehhez nem született végrehajtási rendelet.

Szomorú, hogy egy évtizedes feszültség után sem lehet megnyugtatóan rendezni a pecások számára létfontosságú kérdést, a csónakkikötőt ügyét. A helyzet azért égető, mert a nyáron Zala megyében a hatóság már elbontatott egy általuk nem jogszerűnek ítélt csónakmenhelyet.
 
Elkezdődött a bontás

Balaton fenékpusztai partszakaszán kialakított csónakkikötő eltávolítására kötelezte jogerős határozatában a közép-dunántúli zöldhatóság a Fenékpusztai Amur Horgászegyesületet. 

A horgászegyesület az elmúlt év elején medertisztítási munkákat végzett, majd csónaktárolásra használt vízi állásokat alakított ki a fenékpusztai Balaton-parton. 

A felügyelőség úgy ítélte meg, hogy engedély nélkül létesítettek csónakkikötő helyeket. A zöldhatóság jogerős határozatban kötelezte az egyesületet a kikötő eltávolítására.
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!