Megköszönték a magyaroknak - Húsz évvel ezelőtt történt

Raposka - A község lakóinak és rajtuk keresztül minden magyarnak megköszönték az ebenheimiek a német menekülők húsz évvel ezelőtti kiengedését nyugat felé.

Győrffy Árpád

Mint Bolla Albert polgármestertől megtudtuk, a közelmúltban raposkai delegáció járt a türingiai testvértelepülésükön a magyar határnyitás és a német újraegyesítés évfordulója kapcsán. A hivatalos köszönet nyilvánításra az Ebenheimben megtartott kistérségi ünnepségen került sor. Wolfgang Schönau polgármester beszédében többek között elmondta, hogy a magyar határnyitás gyorsította fel a kelet-európai országokban zajló békés forradalmakat. Az évforduló kapcsán a raposkaiak egy csiszolt vázával ajándékozták meg az ebenheimieket, amelyen a Brandenburgi kapu sziluettje mellett a leomló berlini fal képe és a magyar vasfüggöny szögesdrótjának egy darabja emlékeztet a húsz évvel ezelőtti eseményekre.

A raposkaiakat elvitték a két német államot egykor elválasztó határ egyik múzeummá alakított átkelőhelyéhez is. A teistungeni Határmúzeumban megismerhették az egykori műszaki zár felépítését, a településeket elválasztó zárt falrendszert, a kelet-német titkosszolgálat, a Stasi tevékenységét, eszközeit. A látogatókat kalauzoló múzeumvezető is külön megemlékezett arról, hogy a magyarok ütötték az első lyukat a szocialista rendszer falán.

 

A két település közötti kapcsolat több mint tíz éves múltra tekint vissza. Az Erfurt közelében lévő 270 lakosú falu lakói általában évente egyszer ellátogatnak Raposkára, és ilyenkor az ajándék sem marad el. Legutóbb például egy 8x4 méteres sátorral lepték meg a község lakóit. Most pedig arról tájékoztatták Bolla Albertet és társait, hogy a közösségi házukban vendégszobákat alakítottak ki, ahol bármikor ingyenesen szállást adnak a Raposkáról hozzájuk látogató magyaroknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!