Megújul a tanügy - Hoffmann Rózsa az értékrendről

Veszprém - A nemzeti köznevelésről szóló törvény az értékelvű tanítással visszaállítja a tudás, a szorgalmas munka és a becsület rangját, mondta dr. Hoffmann Rózsa államtitkár a pénteki konferencián.

Balla Emőke

Megújul a tanügy - Az új nemzeti köznevelési rendszer címmel szervezett konferenciát a Közép-dunántúli Regionális Pedagógiai Intézet (Körpi) Veszprém Megyei Irodája. A pedagógusokat Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere és Blazovicsné  Varga Marianna, a Körpi igazgatója köszöntötte, aki úgy fogalmazott: a magyar közoktatásban számos megoldatlan problémával kell szembenézni, változásra van szükség, a kép azonban nem olyan sötét, mint amilyenre sokan festik, az oktatás sok pozitív eredménnyel büszkélkedhet.

Dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: a magyar köznevelésnek, közoktatásnak több mint ezer éves hagyományai vannak. Az új nemzeti köznevelési törvénynek - melynek tervezetét a kormány a héten jóváhagyta, a jövő héten a parlament elé kerül - elsődleges célja, hogy  minőségi iskolarendszert építsen ki, segítse azt a megújulást, amire a társadalom többsége igent mondott. A törvény fontosnak tartja a felzárkóztatást és a tehetséggondozást, az oktatáson keresztül a társadalom kettészakadásának megállítását, a nemzeti középosztályt kívánja megerősíteni.  A magyar és európai hagyományokra építve  olyan értékrendet  képvisel, ahol a tisztességes  munkára, a kötelességre, hazaszeretetre és családi életre nevelés a legfontosabb. A gyermek személyisége, annak fejlesztése kerül középpontba, bár ez  kevésbé mérhető és ellenőrizhető, mint szaktárgyi tudása.

Az államtitkár kiemelte: a nemzeti köznevelésről szóló törvény koncepciójának egyik fő elve, hogy a közoktatás nem szolgáltatás, hanem közszolgálat. A közoktatás továbbra is ingyenes  marad, az érettségiig, az első szakképesítés megszerzéséig senkinek nem kell fizetnie, a későbbiekben  fokozatosan a tankönyvek is térítésmentesek lesznek. Az állam nagyobb szerepvállalásával (ami nem egyenlő az államosítással, valaminek elvételével) kapcsolatban elhangzott: az állam viseli a felelősséget, garantálja a működést, a pedagógusbéreket.

A sajtótájékoztatón dr. Hoffmann Rózsát az egyetemisták csütörtöki tüntetéséről is kérdeztük. Azt mondta: a felsőoktatásban 400 ezren tanulnak, a tüntetésen 3000-an vettek részt, ez a hallgatók jelentős kisebbsége, akik a kormány politikája ellen emeltek szót. Sokan  vélik úgy, hogy a hallgatóknak vissza kell adni valamit a hazájuknak abból, amit kaptak; az állam pénzen tanította őket, ők is tartoznak a közösségnek. A diákok szóvá tették az egyetemi autonómia teljes szabadságának lehetőségét, az államtitkár szerint ez nem fog változni, az autonómiát nem lehet olyan szabadon kezelni. Hangsúlyozta, nem szüntetik meg az államilag finanszírozott képzést, bár a keret szűkülni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!