Megzökkent a sikerszekér

Rájár a rúd az országos úszószövetségre. Persze ebben nincs igazán semmi meglepő, hiszen a szervezet működésével kapcsolatban sokan elmondták már rossz tapasztalataikat - természetesen szigorúan négyszemközt, mert ilyen-olyan formában kötődtek a vezetők döntéseihez.

Novothny Ottó

Sok-sok évvel ezelőtt például a fővárosi klubok szemrebbenés nélkül szippantották fel a vidéki tehetségeket (következmények nélkül megtehették, mert az ellenvéleményt megfogalmazók hamar belátták: nem jó nekik, ha vitatkoznak), aztán megrágva őket, vagy "kiköpték" és eltűntek a süllyesztőben, vagy lett belőlük valami. Óriási harc után sikerült elérni, hogy a nem fővárosi műhelyek munkáját is elismerjék a szövetségnél, ami persze nem volt teljesen önzetlen belátás, hiszen mondjuk Kis Gergő sikerei egyetemesek, vagyis a szövetségnek is jól jöttek.

Mindenesetre Gyárfás és Ruza urak ellentmondást nem tűrően irányították a történéseket, igaz, "cserébe" olyan feltételek között készülhettek a sportág legjobbjai, ami minden képzeletet felülmúlt. (Klasszikus példa erre egy korai fűzfői edzőtáborozás: az úszócsapat megérkezett és menedzserük hatalmas lepedőkkel besötétíttette az "égigérő ablakokat", majd Budapestre küldte sofőrjét eperért, mert valamelyik srác megkívánta.)

Szóval zajlott az élet, jöttek az eredmények, aztán Kovács Ágnes doppingszerű ügye és az utána előadott "homorítások" azért engedtek némi betekintést a szövetség életébe. Tovább romlott a helyzet a tavalyi Európa bajnokság költségvetésével kapcsolatos nyilatkozatoknál: miközben mindenki az elnök napidíja miatt hőbörgött, elsiklott a lényeg, vagyis csak-csak százmillió forintnál több pénzt sikerült indokolatlanul "elszámolni". A szervezet erejét jelzi, hogy következmény megint nincs, majd az állami támogatásból levonják.

Ugyanezt azonban nem lehet elmondani Szepesi Nikolett ügyében: az ismert úszó visszavonult, majd újra jelentkezett az edzéseken, mert a londoni olimpián szeretett volna ott lenni. Erre nincs lehetősége, mert a nemzetközi úszószövetség (FINA) egy évre eltiltotta, amiért nem jelezte időben az újrakezdést. Idézek a határozatból, melyet a FINA küldött Szepesinek: "Szepesit sajnálatos módon súlyos szankció sújtja, nagyrészt amiatt, mert szövetsége professzionalizmus és alaposság tekintetében nem felelt meg azoknak az elvárásoknak, amelyek egy modern nemzeti úszószövetséggel szemben támaszthatóak."
Következmény persze újra nem lesz, csak Szepesi Nikolett mérhetetlen bánatát és csalódottságát nem lehet majd honnan levonni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!