Méltó jubileum

Balatonfüred - Csaknem kétszázötven vívó állt pástra előző hétvégén a Balaton-parti városban rendezett felnőtt és utánpótlás-kardviadalon. Kétnapos vívómegmérettetésnek adott otthont a Balaton Konferencia- és Szabadidőközpont. A dr. Sárga Ferenc-emlékversenyre összesen 248 felnőtt és utánpótlás- korú kardozó nevezett, s a hazai indulók mellett Ausztria és Szerbia is képviseltette magát a füredi sportcsarnokban.

Horváth Gábor

A honi kardvívás egyik legrangosabb viadalának számító esemény egyben jó alkalom volt arra is, hogy a szervezők méltóképpen megemlékezzenek a sportág hatvanesztendős balatonfüredi jubileumáról. A tóparti városban ugyanis a Vasas sportegyesület 1951-ben alapította meg vívószakosztályát, amelynek keretei között elindult a szervezett, egyesületi szintű oktatás és versenyeztetés.

Az emlékverseny megnyitóján ez alkalomból Bóka István, a város polgármestere elismerő oklevelet adott át Ruzsinszky Attilának, az alapító klub egykori elnökének, az 1951-ben megalakult szak-osztályban vívni kezdő Erdős Ferencnek, valamint a jelenlegi füredi vívást szervező, edzőként tevékenykedő Némethné Szkalla Ilo- nának.

A versenyre kilátogatók szombaton és vasárnap is izgalmas csatáknak lehettek szemtanúi. A legtöbb kategóriában ugyanis nagy küzdelemben dőlt el a legértékesebb helyezések sorsa.

A Veszprém megyei versenyzők közül a lányok mezőnyében Pulai Zsófia, a fiúk-nál pedig Neubrandt Martin (mindketten Dózsavárosi Diáksport Egyesület, Veszprém) szerepelt a legjobban.
Előbbi a tizenötödik helyen zárt a felnőttek megmérettetésén, utóbbi pedig a tizennyolcadik pozícióban végzett a gyermek kategóriában (az újoncoknál pedig harminckettedik lett).

 



Eredmények, Reménység körverseny, gyermek fiú kard: 1.  Farkas, 2. Darkó (mindketten Kárpáti), 3. Nagy (BVSC) és Pilarsky (DKSE). Gyermek leány kard: 1. Flumbort (NTE 1866), 2. Bérczy (BVSC), 3. Kardos (PTEPEAC) és Leitner D. (DKSE).
Újonc fiú kard: 1. Dobó (NTE 1866), 2. Holló, 3. Matuz (mindketten GEAC) és Tóth-Könczey (Vasas). Újonc leány kard: 1. Kelecsényi M., 2. Tóth (mindketten BVSC), 3. Krajnyák és Leitner D. (mindketten DKSE).

Serdülő fiúk kard: 1. Bancsics (GEAC), 2. Kovács BSE), 3. Malomsoki (DVSZ) és Póser (Kárpáti). Serdülő leány kard: 1. Drajkó (Kárpáti), 2. Kelecsényi M. (BVSC), 3. Juhász és Schultz (DVSZ).

Felnőtt és U-23 férfi kard  válogató: 1. Gáll, 2. Gémesi (mindketten GEAC), 3. Noseda (DVSZ) és Soproni (BSE). Felnőtt és U-23 női kard válogató: 1. Damu (BVSC), 2. Kerekes (UTE), 3. Mikulik és Szlama (mindketten DVSZ).




 

Kocsis Miklós, a megyei vívószövetség elnöke elmondta: a vendégek elégedettek voltak a szervezéssel. Az utánpótláskeret szakvezetője, Decsi István dícsérte a körülményeket és a verseny nemzetközi szintű lebonyolítását emelte ki. A dobogósoknak Piecs Adrienn junior kard Európa-bajnok és Decsi Tamás világbajnok adta át a díjakat.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!