Miért titkolják a jelentést?

Veszprém - Az adatvédelmi biztos szerint a királyszentistváni tűz vizsgálatával kapcsolatban keletkezett összes dokumentum nyilvános, azt bárki megismerheti.

Munkatársainktól

Erről a szocialista párt veszprémi képviselői beszéltek hétfői sajtótájékoztatójukon. Katanics Sándor elmondta, hogy azután kérték az onmbudsman állásfoglalását az ügyben, hogy a Naplóban megjelent tudósítás szerint a tűzvédelmi jelentést az érintettek megkapták, de az nem nyilvános. (A királyszentistváni hulladékkezelő május 10-én égett le, a tűzoltóság a másodfokú eljárásban október 7-én lezárta a tűzvizsgálatot.) 

- Már 176 napja nem tudja mintegy 300 ezer ember, mi az oka a királyszentistváni hulladékkezelő telepen bekövetkezett tűzesetnek - hangoztatta a képviselő. 

Hartmann Ferenc ismertette az ombudsman levelét, ami szerint a tűzvizsgálati jelentések mind a közigazgatási, mind az adatvédelmi törvény értelmében megismerhetőek. Hozzátette: elvárják Czaun Jánostól, a Tiszta Európa program lebonyolítására létrejött önkormányzati társulás elnökétől, hogy tegye közzé a tűzvédelmi jelentéseket, a keletkezett kár felszámolására vonatkozó intézkedési tervet. Elvárják továbbá, hogy a kárviselés kötelezettjéről is beszéljen a társulás, ugyanis ha nem derül ki a tűz oka, akkor nagy valószínűséggel nem téríti meg a kárt a biztosító.

- Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy kitaláljuk, kinek kell megfizetni a kárt - mondta Hartmann Ferenc. A politikus azon reményét fejezte ki, hogy a kár rendezése nem épül be a szolgáltatási díjakba.

Megkerestük a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét, Németh Tamást, hogy kiadják-e lapunknak a kérdéses tűzvizsgálati jelentést, de határozottan visszautasította kérésünket.

Elképzelhetetlennek tartotta, hogy egy személyes adatokat is tartalmazó dokumentumot nyilvánosságra hozzanak. Közölte azt is: nem látott semmilyen hivatalos iratot, amely a tűzvizsgálat nyilvánossá tételére kötelezné a katasztrófavédelmet.

A parancsnok elmondta: a királyszentistváni tűz vizsgálatát még le sem zárták, mivel a Székesfehérváron meghozott első fokú határozat ellen fellebbezést nyújtottak be, amit az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon bírálnak el.

Németh Tamás nem tud róla, hogy a szocialista képviselők kérték volna az iratokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!