Mindenki jól érzi magát

Zirc - A fiatalok és civilek bázisnak nevezik az ifjúsági és közösségi házat, ahol mindig pezseg az élet.

Mátételki András

Az Alkotmány utcai épületet a Magyar Honvédelmi Szövetség építette, majd 1998-ban a Kincstári Vagyonkezelő átadta az önkormányzatnak. A korábbi "munkanevén" mentálhigiénés és ifjúsági központról azt mondja a vezetője, Encz Ilona: Legfőbb céljuk az volt, hogy a fiatalok a délutáni, hétvégi utcai lődörgés helyett találjanak  kedvükre való elfoglaltságot. Ugyanakkor a ház otthont biztosítson a helyi civil közösségeknek. Ezért tartanak nyitva mindennap 13-tól 20 óráig, nemegyszer vasárnap is.
 
Encz Ilona 2003-ban a polgármesteri hivatal munkatársaként vette át a ház irányítását. Megmutatta, hogy az emeleti klubban és a földszinti zsibongóban csocsózhatnak, pingpongozhatnak, biliárdozhatnak, társasjátékozhatnak, internetezhetnek, zenét hallgathatnak, tévézhetnek a betérők.

A házban kapott helyet a családsegítő és a Vöröskereszt is, a véradásokat és a szociális programjaikat ők is itt tartják.  Az emeleti zárt lőtéren hetente kétszer edzenek (MHSZ-jogutód szervezetként) az MTTSZ Zirci Lövészklub tagjai. A földszinti klubteremben  2005-től  heti háromszor edzenek a már több Európa- és világbajnokot is adó Wings dartosok. Havonta rendeznek versenyeket, de szerveztek már nemzetközi megmérettetéseket is. Ők és a lövészek évente rendeznek közös városi sportnapokat.

Esténként hangos a ház, ugyanis öt amatőr zenekar és a Retro Kids Tánccsoport is itt próbál. Két-három havonta szerveznek koncerteket  esetenként vendégfellépőkkel. Hangstúdiójukban cd-felvételeket is készítenek. Tavasz óta egy intézménnyé alakult az ifjúsági ház a 21 éve működő helyi televízióval. A két főállású tévés és az öt-hat önkéntes riporter hetente átlag kétórás műsort készít, amit a zirciek mellett még hat település közel tizenötezer lakója nézhet.

Ha már az önkéntességről esett szó: a Zirc Városi Ifjúsági Fórum nemcsak programokat szervez, hanem kezdettől részt  vesz a ház és környezete ifjúsági-közösségi színtérré való átalakításában, fejlesztésében is. Idén a 3. Zirc város napján is közel százan dolgoztak az épület és környéke szépítésén. Az elmúlt nyolc évben több mint 25 milliós értékkel gyarapodott a ház önkormányzati és civil pályázatokkal, a fiatalok társadalmi munkájával, helyi cégek, vállalkozók segítségével.
 
Sokan érzik magukénak a házat: éves szinten 2025 civil szervezet és öt-hat intézmény kér rendszeresen helyet programjaikhoz, így ma már minden korosztály megtalálható e falak között. Encz Ilona hangsúlyozta: büszke az együttműködésnek köszönhető eredményekre. Az összefogások  erősítésével a ház a jövőben is szolgálja a várost.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!