Mint egy rossz álom - Életek vesztek a kiömlő iszapban

Kolontár - A falu központjában vörös sárban áll minden. Ház, udvar, út, tér. Vörös a fű, a virágok, az aszfalt, de a legnagyobb tragédia, hogy a házak is, helyenként több, mint két méter magasan.

Tóth B. Zsuzsa

Az utca tele rendőrökkel, katasztrófa védelmi szakemberekkel, tűzoltókkal, mentők szirénáznak, a levegőben mentőhelikopterek köröznek. A MAL Zrt. ajkai tározójából kiömlő félelmetes iszapár gyorsan levonult és elképesztő pusztítást hagyott maga mögött. Az utcán gumicsizmában álldogáló, síró emberek nem mehetnek haza, sokan azt sem tudják, mi várja őket otthonukban, mert azt nem lehet megközelíteni. Egyikük egy fiatal férfi ismerősét hiányolja sírva, másikuk az állatait, a lakását siratja.

A kolontári helyszínen Pintér Sándor belügyminiszeter tájékoztatta este a sajtót. Mint elmondta, délután 13 órakor az ajkai tizes számú zagytározó gátja megsérült, hat-hétezer köbméter vörösiszap folyt ki és vonult át a településeken. Kolontárról Devecserbe, majd Somlóvásárhelyre. A katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, rendőrség segíti a munkát, utóbbi fővárosi erősítéssel. A lakókat kitelepítették a veszélyeztetett területekkről, sokan családoknál, ismerősöknél szálllnak meg, másokat a paplak fogad be éjszakára.

- Két halottról biztosan tudunk, még két személyt keresünk. Több, mint hatvan sérült van, 42-en könnyen, kilencen súlyosan sérültek, két személynek a szeme sérült meg a lúgos iszaptól, amely az égési sérülésekhez hasonló tüneteket produkál. Szembe kerülve a legveszélyesebb. Az ajkai, veszprémi, győri kórházba szállították a betegeket, akit kellett, mentőhelikopterrel. Négy mentőgépkocsi továbbra is szolgálatban áll, szükség esetére. Az utcán tartózkodva nem veszélyes az iszap, a levegő belégzése nem okoz tüneteket. Csak bőrrel érintkezve kell arra számítani - mondta a miniszeter. Hozzátette, hogy a múlt heti környezetvédelmi ellenőrzés nem tapasztalt hiányosságot a tározóknál, a többi tározót azonban ellenőrzik folyamatosan, igyekeznek megakadályozni a további veszélyt, megerősítik a gátakat. Egyelőre nem tudni, hogy mekkora és milyen értékű a kár, de annak elhárítása már megkezdődött. Abban komoly szerepet kap a honvédség, a legfontosabb feladatokat már ellátták, de nem lehet tudni, mikorra lesz megtisztítva a három falu az iszaptól.

- Az iszap lefolyik a Dunáig, itt a környéken ellugosítja a vizeket. Hígítás szükséges, reményeink szerint mindez megoldható. Sajnálatomat fejezem ki a sérülések miatt és részvétemet az áldozatok hozzátartozóinak - folytatta Pintér Sándor. Azt kérte, hogy a kitelepített lakók csak kedden térjenek haza takarítani, és azt majd csak tiszta vízzel tegyék, mert nem lehet tudni, hogy miként reagál a vegyszerekre az iszap.

Kérdésünkre válaszolva elmondta a miniszter, hogy a MAL Zrt. felelősségét még vizsgálják az ügyben, egyelőre lefoglalták azokat az iratokat, amelyek a tározók építésével kapcsolatosak. Előzetes letartóztatásban nincs senki és nem hallgattak ki még senkit. A károsultakat mindenképpen segítik majd, de hogy mekkora mértékben, arról még korai lenne beszélni. Addig is Kolontáron a hivatalban várják a segélyeket, tartós élelmiszert, ruhát. A szomszédos Devecserben a házak ablakain ömlött be az iszap, a károk felbecsülhetetlenek.  

Németh Gyuláné a kolontári kultúrház előtt sírva panaszolja, hogy a párját súlyos sérülésekkel vitték a győri kórházba, az idős sógornőjét pedig még mindig nem találják, pedig már sötét este van.

- A lakásban másfél méter magasan állt a vizes iszap, az ablakot törte át, tönkretett mindent. Mostanra ugyan levonult, de sokáig be se tudtunk menni. Elvitte a kétszázhúsz kilós disznót, nem is tudom, mi lesz velünk - mondja sírva az asszony, aki a falubeli ismerősöknél, vagy az ajkai gyermekeinél alszik majd éjjel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!