Mit együnk télen? - Receptek, ötletek, praktikák

<b>Veszprém</b> - A hagyományosan egészségmegőrző téli étrend követői januárban és februárban inkább a tápláló, melegítő ételeket fogyasztották, és február utolsó hetében kezdtek a böjtös, tisztító ételek felé fordulni, hogy felkészüljenek a szervezet salaktalanítására, a tavaszi nagyböjtre.

Németh F. Bernadett

A téli hideg miatt mi is jól tesszük, ha több köles- vagy zabkását reggelizünk.

Aszalt és friss gyümölccsel gazdagíthatjuk. Ez gyorsan felmelegít, a hideg reggeleket kellemessé teszi. 

Az idegrendszer számára valóságos felüdülést jelent az alma, a körte, a mazsola, a füge. 

A kásának valót mossuk át és vízben főzzük lassú tűzön. A teljesőrlésű gabonából készült kenyér önmagában (de kevés mézzel vagy gyümölccsel fogyasztva) is egész táplálékunk lehet.

Vitamin- és ásványianyag háztatásunkat egyensúlyban tarthatjuk, ha minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk nyersen. 

Alma, körte, karalábé, fekete retek, káposzta, cékla, sárgarépa, petgrezselyem gyökér, zeller - jelentheti azokat az alapanyagokat, amelyekből változatos salátákat készíthetünk citrom, hidegen préselt olaj, méz és dió, mogyoró segítségével. 

Csíráztassunk búzát, lucernát, vízi zsázsát! 

A nyers káposzta a májnak és az epének fontos gyógyszere. Savanyítva C-vitamin tartalma miatt is szeretjük. Igen hatásos a vese és a hólyag tisztításánál a héjában sült burgonya tormával.

Étkezés előtt fél órával fogyasszunk friss, lédús gyümölcsöket: almát, körtét! Az ízetlenebb kemény héjú almát, körtét érdemes meghámozni, mazsolával, fahéjjal vagy gyömbérrel ízesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!