Mit okoz az agresszió?

<b>Veszprém</b> - Az agresszió primitív, de hatékony érdekérvényesítő eszköz, rövid távon látszólag eredményesnek tűnhet, miközben rombol és pusztít.

Martinovics Tibor

Bálint Bánk pszichológus szerint a családon belüli agresszió aláássa a szeretetkapcsolatot, amit szinte lehetetlen a későbbiekben már rendbehozni, ráadásul az ilyen családban felnőtteknek mintául is szolgál. Az agressziónak többféle kiváltó tényezője lehet. 

Kóros személyiség esetében a körülményektől függetlenül jelentkezik az agresszió, sok esetben azonban az alkoholizmus váltja ki. 

A túlzott alkoholfogyasztás mellett csökken a férfiak potenciája, mentálisan sérülnek, nem tudnak teljesíteni, ebből táplálkozik aztán a féltékenységük. Azt gondolják az élettársuk vagy feleségük máshol pótolja az örömöket és máris az agressziónál tartunk.

 De az is könnyen agresszióhoz vezethet, ha bármelyik szülő elveszti az irányítószerepét, amit aztán igyekszik visszaszerezni. 

Nincs idő a meggyőzésre, a beszélgetésekre, az érvekre, gyors és hatékony eszközt keres az érdekérvényesítésre. Félelmek terhelte tekintélyt szerez, ami semmire sem jó - vélekedik Bálint Bánk. 

A családon belüli agresszió lehet azonban egy közös játszma része is, amiben így vagy úgy a család szinte valamennyi szereplője részt vesz, ilyenkor általában közös érdek, hogy ezzel elfedjenek valami problémát. 

A pszichológus szerint, ha beindul az agresszió spirál, akkor abból nagyon nehéz kilépni, mert általa épp azok az érzelmi szálak és kapcsolatok gyengülnek meg, amelykre építeni lehetne.  Az agresszió révén ráadásul az agresszorban bűntudat alakul ki és csökken az önértékelése. 

Nem csak a tettlegességről beszélünk van passzív és verbális agresszió is, ezek a családon belül jelentkező alapproblémáknál sajnos szintén előkerülhetnek - teszi hozzá Bálint Bánk.
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!