Mosolyogva menekültek a ''katasztrófa'' elől

Ősi - A Péti Nitrogénművek Zrt. egyik ammóniatartályának meghibásodását követő veszélyhelyzetet modellezték a településen tartott részleges katasztrófavédelmi gyakorlaton.

Szabó Péter Dániel

A katasztrófavédelem helyi és megyei szakemberei, a környékbeli polgármesterek, valamint a rendőrség és a polgárőrség munkatársai már csütörtökön kora reggel tanácskozásra gyűltek az önkormányzatnál, ahol a papíron bekövetkezett vészhelyzet kapcsán szükséges intézkedéseket meghatározó, úgynevezett operatív törzs kapott helyet.

- A riasztás szerint meghibásodott egy csap a péti nitrogénművek egyik 10 ezer köbméteres ammóniatartályánál, s a kiszabadult mérgező felhő Ősi település felé tart - vázolta fel az elképzelt vészhelyzetet Antóni Miklós polgári védelmi alezredes, megbízott felügyelő. Elmondta, a külső gyakorlat nem az egész községet érinti, csupán az óvodát és általános iskolát is magában foglaló Ősi Oktatási Központban teszik meg a szükséges óvintézkedéseket.

A polgármesteri hivatal tanácstermében (az operatív törzsnél) előbb Miskolczi Tibor tűzoltó ezredes, megyei igazgató-helyettes köszöntötte a megjelenteket, majd Kotzó László, a házigazda Ősi polgármestere kért szót.

- Évekkel ezelőtt, iskolaigazgatóként is kezdeményeztem már egy külső védelmi gyakorlat lefolytatását a településen. Óvatosságra int ugyanis az adat, hogy egy hasonló ipari baleset bekövetkeztét követően alig öt-tíz percünk maradna a lakosság védelmére - emelte ki a község első embere.

 

Az oktatási központ diákjai vidáman, mosolyogva fogadták a gyakorlat hírét. Előbb a tűzriadót követően alig egy perc alatt kiürítették az épületet a gyermekeket terelő pedagógusok és a katasztrófavédelem szakemberei, majd Kotzó László polgármester telefonos jelzését követően a szabályoknak megfelelően a tantermekbe vonultak, s zárt ajtók, ablakok mögött vártak a további intézkedésre. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!