Moszkvai metrórobbantások - Luzskov: nők voltak az öngyilkos merénylők

Moszkva - Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint nők követték el a metró egy-egy állomásán hétfő reggel a két öngyilkos merényletet. Az áldozatok számáról eltérő adatokat közölt a polgármester, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, valamint a mentőszolgálat.

MTI

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megerősítette, hogy nők voltak a merénylők. 

Az ügyészség szerint a két merénylet 35 ember életét oltotta ki. A legfrissebb adatok szerint 38 sebesültet szállítottak kórházba.

A moszkvai magyar nagykövetségen Fendrik László főkonzul az MTI kérdésre elmondta: érdeklődött az illetékes szerveknél, hogy nincs-e magyar állampolgár az áldozatok között, de egyelőre azt a választ kapta, hogy még egyáltalán nem tudnak esetleges külföldi áldozatokról. 

Jurij Szjomin moszkvai főügyész közölte, hogy a pokolgépek az elkövetők testén voltak, és az első adatok szerint mindkét öngyilkos merénylő nő volt. A pokolgépek robbanóereje mintegy 2-2 kilogramm trotilnak felelt meg.     

Az első robbantás időpontjában a moszkvai metróban több mint félmillió ember tartózkodott. Az egyik merényletet a Lubjanka metróállomáson követték el, amely közvetlenül az FSZB székháza közelében van.

A rendvédelmi szervek a délelőtt folyamán kutyákkal vizsgálják át a hatalmas moszkvai metróhálózat minden állomását. A fővárosi rendőrségnél megerősített szolgálatot rendeltek el.     

Az orosz fővárosban alig fél órával a második robbantás után elterjedt a hír, hogy a Proszpekt Mira állomáson is volt robbantás, de ezt a rendkívüli helyzetek minisztériuma és az ügyészség megcáfolta. 

Dmitrij Medvegyev elnöknek a legfőbb ügyész és az egészségügyi miniszter tett jelentést. A Krasznojarszkban tartózkodó Vlagyimir Putyin kormányfőt szóvivője közlése szerint szintén részletesen tájékoztatták. 

Időközben kiderült, hogy a mobilhálózat nem sérült meg, csak túlterhelt, de lelassult az internet szolgáltatás is.

A moszkvai közlekedés továbbra is gyakorlatilag bénult állapotban volt moszkvai idő szerint délelőtt 11 óra körül, vagy három órával az első robbantás után, noha a közlekedési vállalat nagyon sok külön buszjáratot állított be, s a tömegközlekedési eszközök a lezárt részeken is közlekedhetnek. A közlések szerint moszkvai idő szerint 13 óra előtt nem lehet számítani a közlekedési helyzet javulására. 

Az Eho Moszkvi rádió élő adásába betelefonáló hallgatók arra panaszkodnak, hogy sem a forródróton, sem a helyszínen nem kapnak tájékoztatást az áldozatokról. Délelőtt 11 óra körül a sérültek névsorát azonban közzétették, s azt is, hogy kit melyik kórházba szállítottak. 

Érdekesség, hogy a rádió adásába meglehetősen sokan telefonálnak az Oroszország elleni terrorizmus fő fészkének tekintett Csecsenföldről és Ingusföldről, hogy kinyilvánítsák részvétüket az áldozatok hozzátartozóinak és általában Moszkvának.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!