Moszkvai metrórobbantások - Medvegyev a terrorizmus elleni harc folytatását ígéri

Moszkva - Az orosz vezetés rendületlenül folytatja a terrorizmus felszámolását célzó irányvonalát, s ezt a harcot kompromisszumok nélkül végigviszi - jelentette ki hétfőn Dmitrij Medvegyev orosz államfő a moszkvai metróban elkövetett robbantásos merényletek kapcsán.

MTI

Az államfő egy rendkívüli tanácskozáson mondta ezt, amelyen az érintett intézmények és hatóságok vezetői számoltak be a történtek következményeiről. Egyben utasította a hatóságokat minden szükséges biztonsági intézkedés megtételére az egész országban, különösen pedig azokban a városokban, ahol van metró. 

A résztvevők az elnöknek is eltérő adatokat mondtak az áldozatokról: a halálos áldozatok számát a különböző főhatóságok 36-38 között, a sérültek számat 37-65 között nevezték meg, a sérültek közül nyolcnak az állapota súlyos, életveszélyes.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója a tanácskozáson leszögezte: a merényletet "az Észak-Kaukázushoz kötődő terrorista csoportok követték el".

Az Interfax hírügynökség közben úgy értesült, hogy a metróban lévő biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint a két "sahidkát" - öngyilkos merénylő nőt - egy-egy asszony kísérte, s ellenük körözést adtak ki.

A metró sajtószolgálatának közlése szerint az állomásokban nem tettek kárt a robbantások. Ennek ellenére moszkvai idő szerint 14 órakor a forgalom az érintett vonalakon még állt, s Jurij Luzskov polgármester csupán annyit tudott ígérni, hogy legkésőbb egy órával a nyomozók és a szakértők elvonulása után újra elindítják a járatokat.

A nyomozók tevékenysége még jó ideig eltarthat, ugyanis 13 óra után kezdték kihozni az áldozatokat a felszínre.

A többi metróvonal továbbra is üzemel.

Az illetékes szervek jelentősen fokozták a fővárosban a biztonsági intézkedéseket. A metró bejáratainál és kijáratainál az OMON, a belügyminisztérium elit egységének emberei őrködnek, és szúrópróba szerűen ellenőrzik az utasok igazolványát, csomagjait. A város utcáira és a metróba közel ezer katonát vezényeltek, a rendőrség megerősített szolgálatot teljesít, és megerősítették a biztonsági intézkedéseket a fővárosi repülőtereken is.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere korábban felszólította a mobil szolgáltatókat, hogy minden ügyfelüknek küldjenek SMS-t, s ebben szólítsák fel őket, hogy maguk keressék a kapcsolatot rokonaikkal, akikről nem tudnak.

A szolgáltatók kora délután készen álltak az SMS-ek kiküldésére, de a javaslatot sokan bírálják azzal, hogy amúgy is akadozva működik a hálózat a túlterheltség miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!