Munkanélküliek figyelem! Mégis van kiút?

Székesfehérvár - Számtalan lehetőség, valamint jelentős támogatás áll az állásukat vesztők mögött, hogy mielőbb vissza tudjanak kerülni a munka világába. Persze, ha ők is úgy akarják...

zaol.hu

Régiónk az idei évben 2,281 milliárd forint decentralizált foglalkoztatási alaprészt (defa) használhat fel.

Az elosztás fő vezérelve az volt, hogy kezelni tudják a gazdasági válság negatív következményeit, ezért a kiemelten kezelik a munkahelyek megőrzését és a foglalkoztatás bővítését.

Minderről Soós Ferenc, a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ általános főigazgató-helyettes számolt be lapunknak. A defa 35 százalékát munkaerő-piaci képzésre, 20-20 százalékát foglalkoztatás bővítésére, valamint közhasznú foglalkoztatásra, tíz százalékát munkahelyek megőrzésére, hat százalékát vállalkozóvá válás támogatására fordítják.

A főigazgató-helyettes a Társadalmi Megújulás Operatív Program lehetőségeire is felhívta a figyelmet. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló TÁMOP-ot háromféle pályázat keretében lehet igénybe venni.

Az egyik program a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának elősegítése érdekében született. Ennek keretében olyan foglalkozási rehabilitációs szolgáltatásokat, képzéseket, munkáltatóknak nyújtott támogatásokat biztosítanak. A program a 2008. 03. 01. - 2013. 02. 28. közötti időszakot foglalja magába.

Régiónkban induláskor 936 ember bevonását tervezték, de február végéig már 963-at sikerült elérni vele.

A másik TÁMOP-pályázat a 2008-11 közötti időszakra szól, s a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért született. Ennek keretében a régióban 5317 hátrányos helyzetű álláskereső és inaktív személy, valamint a gazdasági válság miatt 2008. 09. 01. után állásukat elvesztő személyek bevonását terveztük. Ennek teljesítése során is jól állnak, hiszen 2010. január végéig 4242 embert sikerült bevonniuk. A programban résztvevők 19,47 százaléka alacsony iskolai végzettségű, 23,93 százalékuk 25 év alatti, 13,06 százaléka 50 év feletti, 3,77 százalékuk megváltozott munkaképességű. A program keretében többletbevonást is vállaltak, így 2010 június végéig akár 5550 embert is tudnak támogatni.

Út a munka világában - erről szól a harmadik TÁMOP-lehetőség. A program támogatási elemeinek és működésének finanszírozására 686 millió forint áll a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ rendelkezésére. Ennek keretében majd 1300 ember elhelyezkedési esélyein tudnak javítani, azzal, hogy támogatják a képzésüket, a foglalkoztatásukat, az utazási költségeiket, és a többi.

Újfajta támogatás

Ez év januárjától két új támogatási formát is bevezettek. Ezek egyike a rendelkezésre állási támogatás, amelyet az a munkáltató veheti igénybe, amely rendelkezésre állási támogatásra jogosult személyt teljes munkaidőben, munkaviszony keretében foglalkoztat.

A másik a válság következtében munkahelyüket legalább 180 napja elvesztő személyek foglalkoztatásának elősegítését célzó támogatás.

Tavaly ősszel újra életre keltették a pályakezdők munkatapasztalat szerzési támogatását, ami a fiatalok elhelyezkedési esélyeit javítja.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!