Művészettörténeti előadások - Bíró Péter, a Veab új elnöke a tervekről

<b>Tihany</b> - <em>Bíró Péter</em> akadémikust, a Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutató Intézetének igazgatóját választották a Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottságának (Veab) elnökévé. Bírónak a meglévő programok mellett új ötletei is vannak.

Balla Emőke

Nagy megtiszteltetés számomra ez a feladat, ugyanakkor lassan már túlvállalom magam, mondta Bíró Péter akadémikus, akivel a tihanyi intézetben találkoztunk. A Veab-ban azonban kiváló csapat dolgozik, a munkatársakra számítani lehet. 

Bíró Péter az 1970-es évektől kötődik az akadémiai bizottsághoz. Elnökként most azt a megkezdett utat szeretné folytatni, amin elődei jártak, a programokat, rendezvényeket  - újakkal kibővítve - az ő ciklusában is megszervezik. 

Sikeres a tudomány és társadalom sorozat, ami az idén is folytatódik, a tudomány legújabb eredményeit bemutatva. A Veszprémi Területi Bizottságnak a Magyar Tudományos Akadémiával is jó a kapcsolata, az előadásokra a legkiválóbb szakembereket hívják meg. 

A Művészet és társadalom című sorozatban művészettörténeti előadásokat tervez - esetleg kiállítással, koncerttel egybekötve-, elsőként talán a barokk korstílust bemutatva, ez az, ami mindnyájunkhoz legközelebb áll. 

Bíró Péter maga is érdeklődik a képzőművészet, a festészet és szobrászat iránt; srác korában sokat rajzolt, szobrászkodott, festőművésznek készült. 

Aztán megfogta őt a vizek világa, Molnár Gábor könyvsorozatának is köszönhetően a biológia felé fordult; biológia-hidrobiológia szakon végzett a debreceni egyetemen, a nyolcvanéves limnológiai kutató intézetben negyven éve dolgozik. 
 
A Veab elnöke szeretne az akadémia többi területi bizottságával is jó kapcsolatot kialakítani, velük együtt közös rendezvényt szervezni. 

Már hagyománya van a Pannon tudományos napnak, amit a Veab a Pécsi Területi Bizottsággal hirdet, a Pannon Egyetem nagykanizsai kihelyezett képzési helyén. Magyarország területén öt területi bizottság működik  a veszprémi és a pécsi mellett, Debrecenben, Miskolcon és Szegeden, 2007. január 1-jétől Kolozsváron is. 

Bíró Péter azt tervezi, hogy a hat bizottság májusban Veszprémben tart egy tudományos tanácskozást. A Veab keretein belül működik a soproni tudós társaság. A Veab éves költségvetése 39 millió forint a Magyar Tudományos Akadémia költségvetéséből. 
 
Bíró Péter kiemelte: a Veab politikai-hitéleti tevékenységet nem vállal, de azt szeretné, ha hangsúlyosabban lenne jelen a város életében, ha a város jobban magáénak érezné azt, ha a Veab tagjai, tudósok esetleg városi és megyei képviselők lehetnének. Szeretné, ha minél többen látogatnák rendezvényeiket, odafigyelnének az egyre szélesedő munkára. 

(Fotó: archív)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!