Negyvenmilliós hiány a zirci költségvetésben

<b>Zirc</b> - A város nem mondott le azokról a jelentős beruházásokról, amelyekre tavaly nem nyertek pályázati pénzt. A képviselő-testület hétfői ülésén elfogadta az idei költségvetést: a település bevétele egymilliárd 700 millió forint, csupán 40 milliós hiánnyal számolnak.

Mátételki András

A veszprémi szennyvíztisztító-telep bővítésére idén 47 milliót, a királyszentistváni szilárdhulladék-lerakó építésére 5,7 milliót ad át a város. 

Járdaépítésre három, a mentőállomás felújításra 2,5 milliót szánnak. A 189 millió forintos pályázati tartalékból biztosítanák az önrészt a megyei önkormányzattal és a ciszterci apátsággal már elkészített pályázathoz, amelynek keretében újjávarázsolnák a Rákóczi teret, felújítanák és bővítenék a Reguly Antal Múzeumot. (Tavaly 808 millióba került volna ez a beruházás, a városnak 77 milliós saját erőt kellett felmutatni.) 

Fejleszteni kívánják az emelt szintű járóbeteg-ellátást (tavalyi költsége 888 millió volt), amiből a városnak tíz százalékos önrészt kell vállalnia. Arról sem mondtak le, hogy a belvárost kerékpárúttal kötik össze a buszvégállomással.

Telkek és ingatlanok értékesítéséből 10,4 millió forintos bevételre számít a bakonyi kisváros. Idén nem vesznek fel hitelt. Jelenleg 50 milliós a folyószámla keretük, amiből tavaly decemberben 18 milliót használtak fel.

Az elmúlt két évben több mint 116 millió forint hitelt vettek fel a kardosréti és a tüdérmajori csatornázásra, valamint zirci utak és csatornák felújítására. A beruházások után idén 9,4 millió forintot törlesztenek. Az Erzsébet kórház működésére 13,5 milliót, a helyijárati autóbuszközlekedésre kétmilliót fordítanak 2009-ben. 

A tavaly év elején a 300 millió forintos értékben kibocsátott kötvényből 80 milliót felhasználtak: például 21 milliót adtak át a veszprémi szennyvíztelep felújítására, 9 milliót utaltak át a királyszentistváni hulladéklerakó építésére, a város útjainak felújítása 34 millióba került. A kötvény több mint 200 millióját pályázati önerőre tették félre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!