Nem hoz hasznot a családi pótlék befagyasztása

Veszprém - A parlament hétfőn elfogadta a családi pótlék kétéves befagyasztását, ami súlyosan érinti majd a több gyermeket nevelő családokat. Négy és fél százalékos inflációval számolva kétmillió gyermektől összesen 34 milliárdot vesznek el a döntéssel.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Bernáth Ildikó, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője mondta el kedden este sajtótájékoztatón.  

- Ezen felül az adóalapot növelő jövedelmek körébe került a családi pótlék, ami egy kétgyermekes család esetében 170 ezer forintot, három gyermeknél pedig 298 ezer forintot jelent, így nem érvényesül a sávhatár 200 ezres eltolása sem - hangsúlyozta a képviselő. Bernáth Ildikó leszögezte, a parlamenti többség döntése alapján a gyes és a gyed időtartama is csökken, ám ez a döntés két évig egy fillér megtakarítást sem hoz a költségvetésnek, ugyanis csak a 2010. április 30. után született gyermekekre vonatkozik. 

Nem fogadta el kedden Hiller István oktatási és kulturális miniszter 2008-as beszámolóját az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság, közölte Bernáth Ildikót követően Balog Zoltán, a testület elnöke. Elmondta, a döntés egyik fő oka, hogy továbbra sem sikerült tisztázni a hátrányos helyzetű kisebbségek, főképp a romák támogatása körül kialakult vitás kérdéseket.  

- Vizsgálat folyik a rendőrségen a minisztériumban egyaránt, bízunk abban, hogy a törvény eszközeivel elszámoltatják majd a felelősöket. Erre azért is szükség van, mert az elmúlt 10 évben a romáknak folyósított mintegy 120 milliárd forintnyi támogatás 90 százalékáról semmit sem tudunk - jegyezte meg a bizottsági elnök. 

Balog Zoltán elmondta, a bizottság véleménye szerint az adótörvények módosításai kifejezetten rosszul érintik a civil szektort. 

- Már február óta áfát kell fizetni az adományok után, de a tervek szerint a karitatív tevékenységet folytató non-profit szervezetek tulajdonában lévő autókat is megadóztatják majd.

Címkék#Fidesz-KDNP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!