Nem lehet elég korán kezdeni

Veszprém - Lezárult a regionális tisztiorvosi szolgálat egy évvel ezelőtt indított új egészségfejlesztési programja. A megye általános iskoláiba járó, 13-14 éves korosztályt megszólító, a szexuális felvilágosítás mellett az alkohol- és drogfogyasztásról, valamint a dohányzásról szóló programnak lesz folytatása - ígérték a szervezők.

Martinovics Tibor

A szinte az egész tanítási évet végigkísérő, a megyei önkormányzat által is támogatott Nem lehet elég korán kezdeni avagy vagányság vagy önpusztítás nevű programra, ötvennégy iskola pályázott. 

Az ÁNTSZ egészségfejlesztői mellett a megyei rendőrkapitányság és a drogambulancia szakemberei is részt vettek az akcióban, amely előadásokból és az témaköröket felölelő feladatokból állt. 
  
Magyarország a gyerekekre kell, hogy épüljön, ha ők rossz úton kezdenek el járni, akkor ez az egész társadalomra nézve káros hatással jár majd. Ezért rendkívül fontos ez a kampány is. 

Remélem a diákok általa elgondolkodtak azon, mennyi érték rejlik az életben, felesleges az alkoholhoz, a cigarettához és a kábítószerekhez nyúlni - mondta a megyeházán rendezett ünnepségen Lasztovicza Jenő

A megyei közgyűlés elnöke utalt a 2006-ban a középiskolások körében készült az életvitelre, a sportolás rendszerességére illetve az ital-, dohány-, és drogfogyasztási szokásokra kitérő egészségügyi felmérésre, amely szerint aggasztó állapotban van az érintett korosztály. 

Emelkedőben van az alkoholfogyasztók, a dohányzók és a kábítószert kipróbálók száma, miközben a rendszeres testmozgásra fordított idő jelentősen csökkent, sokan még az iskolai tornaórák adta minimális lehetőséggel sem élnek. 

Lasztovicza Jenő végül megjegyezte: háromgyermekes családapaként nem ígérhet mást, a programot a megye továbbra is támogatja, mert már többször bebizonyosodott, hogy a diákok sok esetben egy számukra idegen szakember véleményét másként ítélik meg, mint a pedagógusokét.

Dr. Mesterházy Attila, a regionális tisztiorvosi szolgálat egészségfejlesztési osztályának vezető főorvosa kiemelte: Magyarország lakosságát az európai átlagnál rosszabb egészségi állapot jellemzi, és ez igaz a fiatal korosztályra is, ezért nagyon fontos a megelőzés a szemléletmód megváltoztatása.  

Nem volt még ilyen program a megyében, nem csak előadásokat hallgattak a diákok, a feladatok révén aktivizáltuk és együttgondolkodásra késztettük őket. A program összekovácsolta az osztályközösségeket, és bízom benne, hogy ismeretanyagot is adott. 

A beadott pályázatok azt mutatják, igenis van értelme az efféle felvilágosító programoknak, a diákok megszólíthatók - fogalmazott Mesterházy Attila, aki hangsúlyozta, jövőre folytatni és bővíteni kívánják a programot.
 
Az ünnepségen átadták a nyertes intézményeknek járó jutalmakat is. Az egész tanítási évet átölelő versenyben végül a veszprémi Báthory István Általános Iskola 8/b osztálya lett az első, ők háromnapos zánkai tábort kaptak jutalmul. 

Másodikként a tapolcai Batsányi János Általános Iskola 7/a osztálya végzett, kültéri ping-pong asztalt és röplabda hálót vehettek át, míg a harmadik helyezett somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola hetedik osztálya egy kültéri ping-pong asztallal és a hozzá való ütőkkel gazdagodott.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!