Nincs megállás - Tavaszváró horgász szabadegyetem

Megérkezett a titkon remélt tömeg, így nem kérdés, milyen volt a fogadtatása a Bakony-Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ) tavaszváró horgász szabadegyetemének. A szervezők már készülnek a folytatásra.

Tremmer Tamás

Jó érzéssel nézett körül a házigazda, Heiter Sándor, a BBHSZ ifjúsági és oktatási felelőse a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör székházában, hiszen a nagyterem megtelt érdeklődő pecásokkal. Igazolva láthatta a kezdeményezés hasznosságát. Köszöntőjében úgy fogalmazott, mielőtt a vizek szabadulnának a jég fogságából, a "négyfordulós" fórumsorozat során tisztázhatják a horgászok körében felmerülő kérdéseket.

Első alkalommal dr. Specziár András, az MTA Balatoni Limnológiai Kutató Intézet tudományos főmunkatársa volt a vendég. A szakember rövid helyzetelemzéssel kezdte mondandóját: a Balaton az elmúlt bő száz év során igen jelentős változásokon esett át, az első szabályozó kapavágást 1836-ban végezték. 1985-től pedig azt próbálják helyrehozni, amit az ember elrontott.

A tó halállományát 1985-től vizsgálják rendszeresen. A vízben eddig 48 halfajjal találkoztak. Ma nyolc idegen-, 24 őshonos-, és négy veszélyeztetett halfaj él, az összetétel a jövőben 5/18/2-re módosulhat. A busa és az angolnaállomány kihalászható, ami nagy "levegőt" jelentene a tó többi halfajának. Ugyanakkor félő, hogy újabb fajok is megjelennek, a gébek már ott vannak a Dunán, ahonnan bármikor felúszhatnak.

A kutató elmondta, az 1960-as évek igen pontatlan becslése szerint 6000-18000 tonna közötti halmennyiséggel számoltak, ami 1990-re 17000 tonnára csökkent, ma tízezer tonnával számolnak. Függetlenül attól, hogy busát 1983-, angolnát pedig 1991 óta nem telepítenek, előbbiből mégis 500-800 tonnányi, utóbbiból 1500-3000 tonna lehet még a vízben. A busautánpótlás vélhetően a tó környéki halgazdaságokból kerül a Balatonba. A jövevény ezüstkárász állomány is hatalmas, 30-60 tonna is lehet.

A Balaton halgazdálkodásának jövőjét a természetvédelem, rekreáció, ökoturizmus jegyében kell újraértelmezni, fejtette ki dr. Specziár András. Ezért meg kell őrizni, vissza kell rendezni a tó természet közeli állapotát és az őshonos élővilág sokszínűségét. Fenn kell tartani a turizmus igényelte jó vízminőséget. A tavat évente meglátogató több mint 40 ezer horgász érdekében megfelelő halállomány szerkezetet és halsűrűséget célszerű kialakítani.

A kutató szerint a balatoni halgazdálkodásnak a természetes szaporulat erősítése, a haltelepítések korszerűsítése irányába kell mennie. Erősíteni és hatékonyabbá kell tenni az orvhalászat, orvhorgászat elleni küzdelmet.

A BBHSZ következő fórumán, február 22-én Varga László, a Balatoni halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatja a jelenlévőket az újonnan alakult társaság működéséről, feladatairól, a horgászat kérdéseiről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!