Nyeregben az év polgárőre

Badacsonytomaj - Az Év polgárőre, Fekete Ferenc 54 éves korában szállt először nyeregbe, aki azóta is szívesen lovagol.

Mátételki András

A tősgyökeres badacsonytomaji nyugdíjas férfi soha nem tűrte a renitenskedőket, ezért számtalan alkalommal rájuk szólt. Volt, hogy mint horgász intett rendre vízibicikliseket, akik törték a nádat; ittas fiatalembert beszélt le a garázdálkodásról, vagy éppen néhány kerékpáros tinédzsert utasított rendre, akik a napozókat idegesítették a strandon.

Az év polgárőre megyei elismerést szerzett Fekete Ferenc hat évvel ezelőtt úgy gondolta, ha már szóvá tesz sok mindent a környezetében, miért ne csinálná ezt szervezett formában. Felvették a ma 42 tagú egyesületbe, de mint mondja, ennek a létszámnak csak a töredékére számíthat, amikor, mint titkár elkészíti a szolgálat-vezénylést. Ketten-hárman minden este kint járják a város utcáit. Körzetükbe tartozik Badacsonyörs és Badacsony is. Jól együttműködnek a rendőrséggel. A gyanús idegenekre különös figyelmet fordítanak, sosem mulasztják el felírni autójuk rendszámát, amelyről bejelentést tesznek a szolgálatban lévő járőröknek.

Kezdeményezéseiből néhány már hagyománnyá vált: a polgárőr nők köszöntése március 8-án, a polgárőr baráti találkozó alkalmából májusfa állítása és kitáncolása.

Fekete Ferenc, aki 31 éven át mozdonyvezetőként dolgozott, elmesélt néhány emlékezetes esetet polgárőr korából. Egy alkalommal a rendőrökkel közösen szervezett akcióban kellemetlen perceket okoztak két zsigulis fiatalembernek: messziről azt látták, hogy helyet cserél a vezető az utasával. Igazoltatáskor kiderült, nem véletlenül volt a helycsere: a pilótának már korábban elvették a jogosítványát, társának pedig soha nem volt... Az ügy érdekessége, hogy az egyik fiú barátnőjét azért büntették meg később, mert átengedte nekik a vezetést.

Beszélgetés közben mosolyt fakasztó történetek is előkerültek. Egyszer bejelentés érkezett hozzájuk, hogy idegenek sorra csöngetnek be a lakásokba, ezért tartanak tőlük. Perceken belül kiderült, a társaság tagjai telefonos akciót kínáltak - ráadásul ők is polgárőrök voltak egy másik településről.

Egy idős hölgy bejelentette, hogy esténként idegenek zaklatják, ezért az önkéntesek figyelő szolgálatot szerveztek. Napok múlva megjelent egy részeg férfi, aki a néni kerítésébe kapaszkodott bele, hogy erőt merítsen a további úthoz... Egy másik alkalommal egy szintén hajlott korú, egyedül élő asszony arra kérte az egyesület tagjait, hogy álljanak már lesbe, mert valaki be szokott mászni a kerítésén  nem mer elaludni. Neki a képzelete volt túl erős.

Az egyesület számos pályázaton ért el szép eredményeket. Májustól július végéig minden éjszaka járják a várost és a hozzátartozó településeket, erre 100 ezer forintot kaptak. Lízingelt Suzuki terepjárójukkal a nehezen járható utakon is eljutnak sok házig, viszont vannak helyek, ahová csak a lovak viszik el őket.

- Két évvel ezelőtt megszerveztem a lovas járőrözést - meséli az 56 éves Fekete Ferenc. - A rendőrségtől kapott lovakkal sokat foglalkozunk. Bizony nem volt könnyű nyeregbe pattanni, mert 31 éves mozdonyvezetői pályafutásom alatt rázott a vonat éppen eleget. Túl a kezdeti nehézségeken, mára megszokottá vált a településen a lovas polgárőrök jelenléte. Mindig Arany Gyuri barátommal járom a hegyoldalt, ahol azt nézzük, nem törtek-e fel a nyaralókat, pincéket.

Fotó: a szerző

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!