Nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma

A speciális mentők nemrég egy holttestet találtak Kolontár határában, tudtuk meg Dobson Tibortól, az országos katasztrófavédelem szóvívőjétől.

Munkatársainktól/MTI

19:42 - Egészségügyi határérték felett a légszennyezés

A por most a legnagyobb ellenség. Az iszap száradásával nagy mennyiségű por kerül a levegőbe, tegnap Devecserben a megengedett határérték háromszorosát mérték, tudtuk meg Toldi Tamás polgármestertől. Az utakat rendszeresen locsolják, hogy  a por ne szálljon, de mivel sok eltakarítatlan iszap van még bizonyos területeken, például a Pápai út környékén, az erdészet mögött vagy a Malom-völgy környékén, de a kertek végében is,  bőven van utánpótlása a pornak. A kármentesítés a házak előkertjénél tart. A devecseri polgármester elmondta azt is, a kezdeti riadalom után, amikor sokan elhagyták a települést, kezdenek visszatérni portáikra az emberek, és hozzálátnak a takarításhoz.

A legnagyobb veszélyt most a vörösiszap pora jelenti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint  péntektől  megerősödik a szél, elképzelhető, hogy port is hoz magával a katasztrófa helyszínéről. Hogy ennek mekkora lesz a koncentrációja, milyen messzire jut és milyen egészségkárosító hatása lehet a belélegzésének, ezt egy szakembertől sem sikerült megtudnunk.

Devecserben kötelezően elrendelték a védőmaszk viselését. A hagyományos porálarcok nem nyújtanak elegendő védelmet

19:15 - Szerdára készülhet el a Kolontártól a 8-as főútig húzódó védőgát, éjjel-nappal háromszáz munkagép dolgozik a területen - mondta Bakos György, a megyei katasztrófavédelem szóvivője hétfő este az MTI-nek.

A készültség kedd reggelre 90 százalékos lesz, de a munkákat erősen nehezíti az iszapos talajszerkezet. Az elvégzett földmunkák nagysága az autópálya-építéshez hasonlítható - tette hozzá a szóvivő. Hangsúlyozta: megfeszített erővel, éjjel-nappal dolgoznak a területen, háromszáz munkagép végzi a földmunkákat. A hivatásos szervek munkatársaival és a civil szervezetek önkénteseivel összesen mintegy 1200-an vesznek részt a kártalanítási munkálatokban. A lakók a védőgát megépüléséig biztosan nem költözhetnek vissza Kolontárra - mondta Bakos György.
   
A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság közleményben tudatta az MTI-vel, hogy 24 órával elhalasztották azt a döntést, visszatérhetnek-e és mikor a kolontári lakosok a házaikba.
   
Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), Devecser polgármestere az MTI-nek elmondta: változatlanul érvényben van a település kitelepítési terve, a Kolontáron épülő gát ugyanis a várost nem védi meg. Senki nem tudja, hogy mire számíthatunk, elég nagy a bizonytalanság - tette hozzá.
  
A korábbi információk szerint maga a védőgát 2 kilométer hosszú, 30 méter széles, 8 méter koronaszélességű és négy méter magas lesz, és mintegy 100 millió forintos költségből épül meg.

18:39 - Panasz a gyanúsítás ellen

A rendőrség kezdeményezi Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetőjének előzetes letartóztatását, akit hétfőn több órán keresztül hallgattak ki.
A hétfőn őrizetbe vett Bakonyi Zoltán a nyomozó hatóság a kolontári iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja.

Bényi Mónika, az ORFK szóvivője elmondta, hogy a cégvezető részletes vallomást tett, a gyanúsítás ellen panasszal élt. Hozzátette, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda kezdeményezte Bakonyi Zoltán előzetes letartóztatását az összebeszélés veszélye miatt. Dr. Bánáti János, a gyanúsított védője elmondta, hogy mind a gyanúsítás, mind az őrizetbe vétel ellen panasszal éltek.

Szólt arról: a gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás alapja egy 2009-ben végzett vizsgálat, ugyanis az akkori védelmi terv nem tartalmazta, mi a teendő, ha beszakad a zagytározógát fala. – Senki nem gondolta, hogy ez bekövetkezhet, ellenkező esetben a hatóságoknak be kellett volna zártani az üzemet – tette hozzá.

17:37 - Ötven embert ápolnak még a kórházakban

Ötven embert ápolnak még kórházban az ajkai térségben egy héttel ezelőtt történt vörösiszapömlés miatt, a sérültek közül többen még mindig súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-vel.   

A sérülteket az ország hat kórházában ápolják, mintegy tíz ember állapota még mindig súlyos. A veszprémi megyei kórházban hét embert kezelnek súlyos sérülésekkel. A Győrben ápolt sérültek közül egy ember állapota súlyos, életveszélyes. A budapesti Honvédkórházban egy sérült intenzív ellátást igényel, az Egyesített Szent István és Szent László Kórházban pedig három sérült esetében műtétet terveznek.

15:40 - A speciális mentők nemrég egy holttestet találtak Kolontár határában, tudtuk meg Dobson Tibortól, az országos katasztrófavédelem szóvívőjétől. Bakos Göryg megyei szóvivő hozzátette: az eltűnt személyek közül még egy idős asszony kerestek, de hogy a most megtalált holttest ő-e, még nem biztos. A rendőrség még nem fejezte be a helyszínesét és az azonosítást.

15:39 - Közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítják a Mal Zrt. vezérigazgatóját

A iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsítja a rendőrség Bakonyi Zoltánt, a Mal Zrt. vezérigazgatóját. 
    
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel azt közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)munkatársai hétfő reggel előállították B. Zoltánt, a Mal Zrt. cégvezetőjét. A férfit őrizetbe vették, a rendőrség előterjesztést tesz a gyanúsított előzetes letartóztatásba helyezésére.

"A férfi gyanúsítotti kihallgatása folyamatban van az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozás és környezetkárosítás bűncselekmények miatt" - tette hozzá az ORFK.

13:43 - Őrizetbe vették a MAL vezérigazgatóját

13:43 - Őrizetbe vették a MAL vezérigazgatóját

A rendőrség őrizetbe vette és kezdeményezte az előzetes letartóztatását a Mal Zrt. vezérigazgatójának - jelentette be Orbán Viktor kormányfő hétfőn napirend előtt a parlamentben.

13:29 - Sikeresen próbálták ki a vörösiszap semlegesítésére a Dudaritot

Sikeres volt a vörösiszap lúgos kémhatásának semlegesítésére egy természetes talajjavító szerrel, a Dudarittal végzett kísérlet - részletek.

13:14 - Hétfő estére elkészülhet a védőgát

Hétfő estére elkészülhet a vörösiszappal elöntött Kolontár és Devecser között húzódó védőgát, a munkálatok jó ütemben haladnak - közölte Bakos György, a katasztrófavédelem megbízott megyei szóvivője a helyszínen az MTI-vel.

Bakos György elmondta, hogy a miniszterelnöktől két napot kaptak a munkák befejezésére, az építkezés már másfél napja tart. Jelenleg folyamatosan szállítják a több tonnányi dolomitot a közeli szőci bányából, s a mocsaras, nádas területről elszállították a kiömlött vörösiszapot.

Győrben a helyi védelmi bizottság felkészült a devecseriek esetleges befogadására. Hétfő estére elkészülhet a vörösiszappal elöntött Kolontár és Devecser között húzódó védőgát, a munkálatok jó ütemben haladnak.

Tájékoztatása szerint a vörösiszappal elöntött területen a katasztrófavédelem 150 munkatársa dolgozik a kármentesítésen, de civil és karitatív szervezetek több ezer önkéntese is segít a bajbajutottaknak.

Tájékoztatása szerint a vörösiszappal elöntött területen a katasztrófavédelem 150 munkatársa dolgozik a kármentesítésen, de civil és karitatív szervezetek több ezer önkéntese is segít a bajbajutottaknak.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság 13 órakor ült össze, arról is határoznak, hogy a kitelepített kolontári lakosok mikor térhetnek vissza otthonukba. Döntenek a Kolontárt és Devecsert érintő útzár feloldásáról, illetve sajtóközpont felállításáról is.

13:07 - Földre lenne szüksége Somlóvásárhelynek a gátépítéshez

Marton László közlése szerint a Torna-pataknál, a faluba vezető híd mellett már elkészült a csaknem 100 méter hosszú gát, de ahhoz, hogy egy esetleges újabb gátszakadásnál a patakon keresztül ne önthesse el a települést a vörösiszap, be kell fejezni a már elkezdett körgát építését - részletek.

13:11 - Rablólovagok pellengéren

Rablólovagok pellengéren címmel közölt cikket a Profil című hetilap hétfői száma az Ajka térségében egy héttel ezelőtt történt iszapömlésről. Bakonyi Zoltán és Tolnay Lajos gyűlölt figurákká váltak Magyarországon, jelképei lettek a rendszerváltás után üzemeket olcsón megvásárló, majd meggazdagodó, de a létesítményeket az évek elteltével sem felújító korrupt üzletembereknek - írta a lap. Részletek.

12:57 - Elmarad a temetés

A kolontári iszapömlés egyik áldozatának keddre tervezett temetési szertartása elmarad a kitelepítés miatt. Bizonytalan, hogy mikor tartják meg, de azon csak a település lakossága vehet részt.

10:57 - Az elvégzett legújabb tájékoztató légszennyezettségi mérések alapján a levegő portelítettségi mértéke helyenként meghaladja az egészségügyi határértéket. Ezért az ÁNTSZ felhívja a figyelmet, hogy a mentesítésben résztvevők számára kötelező, a lakosságnak pedig ajánlott porálarc és a védőszemüveg viselése.

MAL Zrt. az éjszaka folyamán folytatta a kárelhárítási tevékenységet 5 munkagéppel a X. számú kazetta átszakadt része alatt változást, rendkívüli eseményt nem észleltek.

9:57 - Nem javul a Győrben kezelt legsúlyosabb sérült állapota

Nem javul a legsúlyosabb állapotban Győrbe szállított vörösiszap-sérült állapota – közölte a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa hétfőn az MTI-vel.

A testfelületének több mint 70 százalékán sérült idős embert már a múlt héten le akarták venni a lélegeztetőgépről, de a jelen állás szerint nem tudni, hogy ezt mikor tehetik meg – mondta Tamás László János.

A másik két - bőrének 10-15, illetve 20-25 százalékán - sérült ember állapota javul; előbbin már végrehajtottak egy kisebb műtétet, utóbbinál a napokban terveznek egy beavatkozást.

9:37 - Devecserben van a Kisalföld Volán húsz autóbusza, Győrben nincs forgalmi fennakadás

Devecserben van a Kisalföld Volán húsz autóbusza, amelyek szükség esetén segítenek a vörösiszap által fenyegetett város lakosságának evakuálásában – közölte a társaság személyszállítási igazgatója hétfőn az MTI-vel.

A járművek előző este érkeztek a Veszprém megyei kisvárosba; a kitelepítés ügyében a katasztrófavédelem illetékes, így a társaság nem tudja, hogy a buszok meddig esnek ki a forgalomból – mondta Mihályka Imre, hozzátéve, hogy tartalékkeretükből küldtek járműveket, így reggel a megszokott számú, kilencven busz indult útjára Győrben.     Közlése szerint az utazók legfeljebb annyit éreztek a változásból, hogy a csuklós buszok helyett esetleg "szóló" járműre szálltak fel, amelyen így nagyobb volt a zsúfoltság, "de ebben a vészhelyzetben ennyi tolerancia elvárható". 

Szűts György megyei katasztrófavédelmi igazgató az MTI érdeklődésére hétfő reggel annyit közölt: a húsz busz készenlétben áll, de azt nem tudják, meddig kell kivonni azokat a forgalomból.

A vasárnap kitelepített kolontári lakosok hétfő este tudhatják meg, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba - közölte a veszprémi település polgármestere vasárnap este, az ajkai sportcsarnokban elszállásolt emberek részvételével tartott lakossági fórumon.

Tili Károly azt mondta, hogy hétfő estig elkészül a települést védő gát, amely egy esetleges újbóli vörösiszap-lavinától mentené meg a települést. A védelmi bizottság a munkálatok előrehaladásának ismeretében dönt arról, hogy a falut elhagyó 715 ember mikor térhet vissza üresen hagyott otthonaiba.

9:30 - Éppen tíz éve történt hasonló katasztrófa az Egyesült Államokban

Egy éppen tíz évvel ezelőtt történt ipari katasztrófa emlékeit idézték fel az egyesült államokbeli Kentucky államban a magyarországi vörösiszap-szennyezésről készült képek - részletek.

Dossziénk a kolontári iszapkatasztrófáról

 

OLDALTÖRÉS: Felkészültek a kitelepítésre

 

 

 

10.11 - 07:05 - Hetven százalékban elkészült a védőgát

Hetven százalékban elkészült a védőgát - ezt hétfőn kora reggel közölte Dobson Tibor kárfelszámolási szóvivő. Elmondása szerint az éjszaka folyamán rendkívüli esemény nem történt, a munkálatok folyamatosak - részletek.

Felkészültek a kitelepítésre (19:42)

Győrben a helyi védelmi bizottság felkészült a devecseriek esetleges befogadására.

A város polgármestere, Borkai Zsolt tájékoztatása szerint három fő helyet jelöltek ki: a Magvassy Sportcsarnokot, az Egyetemi Csarnokot és Győrszentiváni Művelődési Központ. Ezekben mintegy 1600 embert tudnak elhelyezni. A többi, várhatóan 3500 ember 18 intézményben, tornatermekben, kollégiumokban kap helyet.

A devecseriek Ménfőcsanakig vonattal érkeznének, majd onnét autóbusszal szállítanák őket az előkészített helyekre. A másik változat a közúti szállítás. Az érkezők karszalagot kapnak az azonosításra, ellátásra.

Húsz buszt helyez készenlétbe a Kisalföld Volán (19:21)

Húsz buszt helyezett készenlétbe a Kisalföld Volán arra az esetre, ha ki kell telepíteni a vörösiszap által fenyegetett Devecsert - olvasható a társaság honlapján.

Ezeket a járműveket a menetrend szerint induló járataikból tudják csak biztosítani - jelezte a társaság vasárnap este, s ezért arról is tájékoztatták utasaikat, hogy a Kisalföld Volán Zrt. által közlekedtetett összes járaton számítsanak késésre, esetleg járatkimaradásra.

Tekintettel az így kialakult helyzetre egyben azt a javaslatukat is megfogalmazták, hogy utasaik lehetőség szerint előbb induljanak el úticéljuk felé a hétfői napon.
A városháza vasárnap délelőtti közlése szerint az egyetemi és a Magvassy-sportcsarnokban, a győrszentiváni közösségi házban, valamint 18, kisebb befogadóképességű iskolában, kollégiumban helyezik el Győrben a devecserieket, ha ki kell költöztetni őket. Ha szükségessé válik a kiköltöztetés, Győr-Ménfőcsanakig vonattal hozzák az evakuáltakat, majd buszokkal viszik őket a befogadóhelyekre.

A Veszprém Megyei Védelmi Bizottság szombat délutáni ülését követően jelentette be Kontrát Károly belügyi államtitkár, hogy Devecsert illetően intézkedtek az "esetleges kitelepítésről". Közlése szerint a MÁV öt vasúti szerelvényt készített elő a devecseri állomásra, hogy ha szükségessé válik, a lakosokat egyszerre Győrbe szállíthassák. Arrl is beszámolt, hogy elkészítették a győri befogadási és elhelyezési tervet is.

Szűts György, a megyei katasztrófavédelem vezetője kevéssel később azt közölte az MTI-vel: arra is készen állnak, hogy a város teljes lakosságát elhelyezzék. (Devecser honlapján az olvasható: 5300-an élnek a településen.) Mint mondta, a jelentős létszám miatt több sportcsarnokot, tornatermet, kollégiumot készítettek fel az érkezők fogadására. Hogy melyeket, azt akkor még nem tudta pontosan meghatározni.

Semmilyen beavatkozást nem végzett a légierő az ajkai térségben (19:07)


Semmilyen olyan eset nem történt a vörösiszap sújtotta ajkai térség légterében, amely miatt a magyar légierőt riasztani kellett volna - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyeletese vasárnap.

Kovács Attila ezredes ezt annak a híradásnak a cáfolataként mondta el, amely szerint egy katonai vadászgép és egy helikopter együtt vezetett volna ki egy sajtófelderítést végző osztrák magángépet a térségből.

Mint mondta, nem zárja ki, hogy a környéken éppen sajtóbejárást végző újságírók valóban láttak egy fehér színű repülőgépet a térség közelében, hiszen - mint fogalmazott - a katasztrófa sújtotta terület iránti érdeklődés a légtérzár ellenére is igen nagy, de a gép eltűnése nem a magyar légierő beavatkozásának köszönhető.

Az MTI korábban kiadott hírében az a helyszínen elterjedt vélekedés is megjelent, hogy állítólag egy osztrák sajtóorgánum fotósa és operatőre próbált volna felvételeket készíteni a légtérzár alatt lévő területről.

A légügyi hatóság már csütörtökön légtérzárat rendelt el a térség felett, és csak a légirendészet és a katonaság gépei repülhetnek be a területre. A héten tényleg történt egy olyan incidens a magyar légtérben, amely a magyar légierő éberségéről tanúskodott - emlékeztetett a HM sajtóügyeletese, utalva arra, hogy csütörtök délután egy kisrepülő és egy helikopter sértette meg a magyar légteret, amelyeket akkor a magyar légierő gépei rögtön ki is vezettek az országból.
Most azonban szerencsére semmilyen hasonló beavatkozásra nem kellett sort keríteni - hangsúlyozta Kovács Attila ezredes. (mti)

Illés: mese habbal (16:21)

Illés Zoltán környezetvédelmi miniszter újságíróknak azt mondta a helyszíni szemlén, hogy „mese habbal”, hogy a MAL nem tudott a tározók alatti talaj összetételéről.

A cégnek lett volna kötelessége ennek vizsgálata már a tározók megépítése előtt. A környezetvédelmi hatóság ellenőrzései a gát állapotára, minőségére nem terjednek ki, ezek az ellenőrzések nem mentesítik a céget a felelősség alól.

 




Egy lépésre a repedéstől (15:13)

A tudósítónk egy lépésre állt a sérült tározón található nagy repedéstől. Mintegy 200 újságírónak mutatja be a helyszíni szemle a repedésektől szabdalt északi oldalt.

Tóth. B. Zsuzsa jelentése szerint a nagy repedést érzékeny szalaggal fogták át, ami a legkisebb mozgásra is szakad – innen tudják, mozognak-e a fal. A szemle a kitört saroktól 50-100 méterre áll, láthatóan több, 1-15 centiméteres repedés húzódik a falon.

Az iszappal elöntött településeken tapasztaltakkal szemben tudósítónk nem érzi büdösnek a levegőt, a katasztrófavédők, más szakemberek, kutatók sem viselnek vegyvédelmi ruhát, vagy maszkot. Ennek az oka az, mondták a szakértők, hogy az iszap csak száraz, szeles időben veszélyes, amikor viszi a szél, most viszont folyadék van a tetején.

Tudósítónk MAL-os dolgozókkal nem találkozott a helyszínen. Megerősítette: Illés Zoltán nagy valószínűséggel az északi oldal leomlik.




Illés: szigorítják az iszap kezelését (15:01)



A helyszíni szemle a sérült tározó északi falán halad, ahol Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár demonstrálta: mindegyik tározó fala úgynevezett szürkeiszapból épül, ami porlékony anyag. Elmondta: a szürke és a vörösiszap az Európai Uniós szabvány szerint nem veszélyes anyag.

A magyar szabályozás szigorúbb volt az uniósnál, ezért azt visszaállítják. Ismertette, a fejlettebb országokban a timföldgyártás során keletkező iszapot előkezelik és csak 10-es, míg Ajkán 13 pH-val engedik a tározóba.

A szemlén elhangzott, hogy a körgát egyik vége a kolontári dombhoz, a másik a Devecsert Kolontárral összekötő úthoz támaszkodik majd. A szemle a repedéshez halad tovább.




Tili Károly: ne néptelenedjen el Kolontár!
(13:48)

Tili Károly polgármester mindent megtesz azért, hogy Kolontár ne néptelenedjen el végleg, hallotta az elöljárótól tudósítónk. Azt nem tudni, akad-e valaki, aki hajlandó a gát túloldalán élni majd.

Közben a soproni erdészeti egyetem munkatársai megkezdték a devecseri kastélypark védett, értékes növényeinek megmentését, legalábbis szeretnék elérni, hogy ne pusztuljon el mind. Talajminták állapítják, mit lehet tenni értük.

A MÁV is teszi a dolgát: bár az elektromos hálózatot még nem állították helyre, egy diesellel betoltak egy szerelvényt, ami síneket hozott, hogy a megrongálódott hálózatot ki tudják javítani. A helyszíni szemle tovább indul a tározóhoz.


A tűzoltókat 24 óránként váltják (13:33)


A több helyről érkezett tűzoltókat 24 órás szolgálat után váltják le, tudtuk meg Dobson Tibortól, a katasztrófavédelem szóvivőjétől. A tűzoltókat közösségi szállásokon helyezték el a környező településeken, kollégiumokban, plébánián, vagy éppen a tűzoltóságon, ott pihennek, tisztálkodnak. A MAL dolgozóinak ellátásáról, védőfelszereléséről azonban a katasztrófavédőknek nincs információja, kérdésünkre Dobson Tibor azt mondta: a munkavédelmi felügyelőség biztos folytat majd ellenőrzéseket. Olvasóink szerint a tározónál dolgozóknak ugyanis nincs pihenőideje és megfelelő védőfelszerelése, biztonságuk sem garantált.


Kettészelt falu
(13:02)

A helyszíni szemle Kolontárra érkezett, ahol a szakemberek megmutatták, merre halad majd a körgát. A falut kettészeli. A polgármesteri hivatal melletti házat elbontották, itt „lép” be a gát  a faluba, s halad tovább a templom irányába és Ajka felé.

A becslések szerint a korábbival ellentétben 2,5 millió köbméter vörösiszap ömlik ki, ha az északi fal leomlik. Ez a mennyiség sem éri el azonban a települést, s a körgátat, a kormány mégis megépíti, mert nem akarnak kockáztatni: Kolontár és Devecser védelme  alegfontosabb.

A repedéssel kapcsolatban lapunk megtudta: Illés Zoltán azért mondott két, egymásnak ellentmondónak tűnő adatot, mert éjjel, a nedvesség miatt a repedés tágul, nappal viszont visszahúzódik, megáll. A leomlás veszélye az államtitkár szerint most ugyanakkora, mint a kitelepítéskor volt.

A körgát 20-25 százaléka elkészült, a munka legnehezebb részén túl vannak az építők.

Még nem tudni pontosan, minden kolontári el akarja-e hagyni végleg a települést, mondta kérdésre válaszolva Tili Károly polgármester, mivel a kitelepítés miatt sok helybélit még nem tudtak erről nyilatkoztatni.

Kolontáron nem találkoztak az újságírók senkivel, akiknek a mozgását korlátozták, jelentette munkatársunk, Tóth B. Zsuzsa. 


Illés szerint mégsem repedt tovább (12:19)


Az északi fal repedése csökkent, mondta most újságíróknak Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a helyszíni bejáráson, jelentette tudósítónk, aki rengeteg munkagépet lát Devecser és Kolontár között.


A körgátat, mely 600 méterre Kolontár utolsó házaitól épül és 25-30 méter széles, öt méter magas lesz, rekordgyorsasággal építik meg, mindössze három nap alatt. Ez a védmű nem csak a vörösiszap, hanem a Torna-patak esetleges kiöntése ellen is megvédi majd a településeket. A körgáton kívül épül még három földgát, amik meg nem fogják a kiömlő iszapot, de lelassítják. A terepbejáráson ugyanis elhangzott: az északi fal nagy valószínűséggel mégiscsak leomlik. A 10-es kazettában sűrűbb massza van, de még mindig sok rajta a folyadék.

A körgát építésére 100 millió forintot költ a kormány: 40 ezer köbméter dolomitot és földet használnak fel hozzá. A dolomitot egy tíz kilométerre lévő bányához viszik Kolontárra, a bányában már robbantással is fejtenek, hogy elegendő anyag álljon rendelkezésre az építéshez.

A helyszíni bejárás a faluba tart, majd a sérült tározóhoz, visszatérünk rá, jelentette tudósítónk, Tóth B. Zsuzsa.
 


Illés szerint megint megnőtt a gátszakadás veszélye (12:09)


Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a hajnali vizesedés miatt ismét megnőtt a veszélye annak, hogy átszakad a megsérült zagytározó északi fala. A félméteres repedés állítólag tovább nyílt.

Az államtitkár hangsúlyozta: a gátszakadás reális veszélye és kockázata nőtt, de jó esély van arra, hogy a fal csak a Kolontárt kettészelő gát megépítését követően omlik le.

Szakemberek arra is figyelmeztetnek, hogy szinteltolódás is van a tározó két fala között, ugyanakkor ma hajnalban süllyedt is és elmozdult. A munkagépek megkezdték a településeket védő gát építését, mely 5 méter magas lesz, talpszélessége 20, koronateteje 6 méter lesz.


Úgy aludtak, mint a nyulak (10:26)

Az általunk megkérdezett devecseriek félálomban töltötték az éjszakát. Hallgatózással, mikor szólalnak meg a szirénák. Örültek viszont a jó hírnek, hogy a tározó nem repedt tovább.

A devecseri plébánián már reggel nagyüzem volt, újabb önkéntesek érkeztek a városba. Mindenkit el tudtak helyezni, mondta lapunknak egy önkéntes, aki szerint tegnap úgy elfáradtak, hogy nemigen füleltek éjszaka.

A területen jelenleg 50-60 önkéntes segíti a helyreállítási munkálatokat: folytatódik a küzdelemmel az iszappal. A legnagyobb szükség most védőfelszerelésre van.

- A fehér anorákok egyszer használatosnak bizonyultak, ezért strapabíró munkaruhára van szükségünk. Egyéb viseletet nem tudunk hová tenni. Nem tudjuk tárolni, kezelni az ömlesztett tartós élelmiszert, mint a liszt, búzadara. Használni tudjuk viszont a különböző italokat, ásványvizet, konzerveket – ezekből kifogyóban a készleteink. Lassan elfogynak a vegyvédelmi felszerelések, mint a kesztyű, maszk és nagyon hiányzik a nagyméretű, 43-45-öd férfi gumicsizma - mondta egy önkéntes, akitől megtudtuk, most nem porzik az iszap, amit folyamatosan locsolnak is, hogy ne száradjon ki. A szúrós, irritáló szag azonban megmaradt és a szakemberek a délutáni órákra, amikor szikkad a vörösiszap, mindenképpen ajánlják a maszk viseletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!