Nyomasztó és ötlettelen - A zsűri elégedetlen

Nyomasztó, nélkülözi az eredetiséget, szánalmas, bizakodásra nem ad okot - ezekkel a jelzőkkel illette a zsűri az idei Kamera Hungáriára beérkezett pályaműveket.

Németh F. Bernadett

Réz András esztétát, Dudár Viktort, a Vox főszerkesztőjét, Tálas Péter televíziós szakembert és Kaszás György reklámszakértőt D. Tóth Kriszta híradós műsorvezető faggatta az aréna előterében, Létezik-e magyar audiovizuális kultúra? címmel. A szakértők szerint a válasz nem. Nem, mert a magyar produkciók nemzetközi sémák szerint zajlanak, még akkor is, ha azok nem illenek a magyar viszonyokra. Nem, mert nem felelnek a kor szavára, elszakadnak a valóságtól. Nem, mert nem újul meg, nem modern.

Réz András szerint a mostani felhozatal rosszabb, mint a legutóbbi: keserű, szánalmas, nem eredeti, nem mutatja meg azt, amit csak mi tudunk megcsinálni. Dudás Viktor ezt azzal fűzte tovább, hogy megmutatja, amit mi tudunk, de az az, hogy rosszul oldjuk meg a feladatot. Rosszul becsomagolt műsorok, arculatukat veszített csatornák, melyeket a fogatlan műsorokról lehet csak meghatározni. Az internetes fórumokon, egyéb virtuális tereken ugyanakkor vannak tehetségek, akik viszont nem boldogulnak a televíziókban. Nem jutnak be, mert nincs főiskolájuk és összeköttetésük, hiába tehetségesek.

Kaszás György egyszerűen kijelentette, olyan, hogy magyar audiovizuális kultúra, nem létezik.

Tálas Péter óvatosabban fogalmazott: ha nem  is sok, de a dokumentumfilm, portré, népszerűsítő tudományos film kategóriában volt méltó győztes. Kaszás Györgyöt cáfolta: létezik magyar audiovizuális kultúra, a kérdés azonban az, eljut-e a nézőhöz?

A szakmai vita jó ideig a televízió és az internet kapcsolatáról, a tévék online megjelenéséről folyt, s megállapítást nyert, hogy a magyar csatornák nem tudnak élni az online-adta lehetőségekkel, s ezzel nagy hibát követnek el. Kaszás Görgy megjegyezte, hogy a csatornák online megjelenése öt évvel marad el az offline-tól, Dudás Viktor szerint pedig az online csupán megtűrt vendég a tévé mellett, mivel nem hoz bevételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!