Nyugat a kelet ellen - Változatlanul a bajnoki cím a tét

Veszprém - Az NB I/B-s kosárlabda bajnokság rajtjánál a Nyugati csoport tabellájának élére állt a Veszprémi Egyetem SC. Aztán három körrel a vége előtt egy hellyel hátrébb szorult.

Novothny Ottó

- Alapvetően elégedett vagyok, hiszen az első négybe szerettünk volna bekerülni - állapította meg Molnár István a VESC mestere.  - Ezt teljesítettük, meglehetősen könnyedén. Sőt, tulajdonképpen amiatt bosszankodhatunk, hogy nem az első helyen léptünk tovább.
 
- Vannak, akik szándékosságot látnak ebben.

- Mi is hallottunk erről, de ez abszurd. A dolog hátterében az állhat, hogy a mi elsőnk a Keleti negyedikkel, vagyis a borzasztóan megerősödött Jászberénnyel játszik az első körben. Ugyanakkor nem csak rajtunk múlt, hogy kikaptunk három fontos meccsen.
 
- Egyszer Sopronban, kétszer itthon: a SMAFC és a Nagykanizsa volt a bűnös.

- Nem szeretném a játékosokat felmenteni, de Nagy és Hidi sérülése és hiányzása bebizonyította, hogy ezen a szinten nagyon nagy szükség van rájuk. Ettől függetlenül azt gondolom, hogy például a Kanizsa elleni kudarcunkat külső tényezők is befolyásolták.
 
- Ezzel valószínűleg a Kelet-Nyugat harcban is szembe kell nézniük.

- Annyiban biztos igaza van, hogy például a Salgótarján profi módon úton-útfélen hangoztatja: fel akar jutni. Emellett ötszáz nézőjük van, szóval jó a körítés. Ebben a helyzetben előbb-utóbb a játékosok, vezetők, sőt a bírók is elhihetik, hogy nekik ott a helyük.
 
- Gyakran hangozatják a nyugatiak, hogy erősebbek a keletieknél.

- Ez valóban évek óta így van. Ugyanakkor több mérkőzés megnézése után azt mondhatom, hogy mi játsszuk a kosárlabdát, ők inkább a védekezésre fektetnek nagy hangsúlyt. Kiváncsi vagyok a két stílus találkozásából mi fog kisülni. Ami a játékerőt képviseli, a nevek alapján a Salgótarján, a Jászberény a legerősebb. 

Ezért is lesz roppant érdekes a Sopron-Jászberény ütközet, ami szerintem kijelöli az irányt.
 
- Furcsa, hogy a versenykiírás még mindig bizonytalan.

- Megkezdődött a lobbizás arról, hogyan folytatódjon a küzdelem. Az már biztosnak látszik, hogy a bajnoki döntő harmadik meccse nem lesz semleges pályán. Jelenleg úgy tűnik, hogy oda-visszavágó alapján a jobb léphet tovább. 

Mi az Egerrel kezdünk, ha sikerrel vesszük az akadályt, akkor a Salgótarján következhet. Egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy Nyugati csapatok vívják majd a döntőt.
 
- Másfél hét múlva kezdődnek az izgalmak.

- Bízom benne, hogy teljes csapattal tudunk kiállni. Az alapszakaszbeli játékáért és viselkedéséért szeretném kiemelni Mérész Csabát, jó döntés volt rábízni a kapitányi feladatokat, mert remekül összefogta a csapatot. 

Visszatérve a folytatásra: valóban izgalmas napok, hetek elé nézünk, bízom benne, hogy szurkolóinkkal tudunk még együtt örülni.

A rájátszás menete:
 
A szabályok szerint a két csoport klubjai keresztbejátszással folytatják a küzdelmeket. Az első négy helyezett az 1-8. helyért, a következő négyes csoportok a 9-16. helyért küzdenek majd, a többiek a 17-24. helyezésért lépnek pályára. 

Az első a negyedikkel, a második a harmadikkal és így tovább alakulnak ki a párosok mindhárom szinten (nyilván a másodikon az ötödik a nyolcadikkal...) A meccsek oda-visszavágó rendszerben lesznek, a két találkozó összesítése alapján dől el a továbbjutó. 

A jobb helyezésű klub kezd idegenben, hogy aztán hazai környezetben derüljön ki a végső döntés. Ennek megfelelően a VESC Egerben kedz, de például továbbjutás esetén a Salgótarjánnal már az első ütközet helyszíne lenne Veszprém.

(Fotó: Zwicker Tamás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!