Nyugdíj - Kiknek, mekkora emelés jár januárban?

Az érintetteket az érdekli, mennyi lesz a nyugdíj- és járadékemelés januártól. Most erről írunk.

Tribolt Lajos

A kormány rendelkezése  szerint a nyugellátásokat és egyes más ellátásokat a következők szerint kell emelni:  2012. január 1-jétől - az arra jogosultak esetében 0,5 százalékos emelést követően - 4,2 százalékkal  a 2012. január 1-jét megelőző időponttól megállapított ellátásokat.
 
2012. január 1-jétől 0,5 százalékkal kell emelni azt az öregségi nyugdíjat; a rehabilitációs járadékot; az özvegyi nyugdíjat; a szülői nyugdíjat; az árvaellátást; a baleseti hozzátartozói ellátást; a mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot; a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát; a baleseti járadékot; a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást és a közszolgálati járadékot, amely után a jogosultnak - a nyugellátások és a baleseti járadék 2011. novemberi kiegészítéséről szóló 198/2011. (X.5.) Korm. rendelet alapján - egyösszegű kifizetés járt.
 
2012. január 1-jétől 0,5 százalékkal emelt összegben kell folyósítani az átmeneti bányászjáradékot, a balettművészeti életjáradékot, az öregségi nyugdíjként továbbfolyósított ellátást, a korhatár előtti ellátást, a szolgálati járandóságot, a rokkantsági ellátást és a III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíj helyett folyósított rehabilitációs ellátást, ha az említettek szerinti ellátásként továbbfolyósításra kerülő nyugdíj után a jogosultnak 2011. novemberben egyösszegű kifizetés járt.
 
Az előbbiekben felsoroltak szerinti emelés az ellátások időközi emelésének figyelembevételét előíró jogszabályi rendelkezések alkalmazása során 2011. január 1-jei hatályú emelésnek minősül. 

A nyugdíjfizetés időpontjaiért és további cikkért a nyugdíj-ügyről, kattintson a Fejér Megyei Hírlap honpaljára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!