Olcsóbban és jobban - Eredményes volt a városi tulajdonú cégek összevonása

Veszprém - Háromszáz alkalmazott, több száz alvállalkozó, a tavalyi évben 6 milliárd 197 milliós mérlegfőösszeg, 4 milliárd, 661 millió saját tőke, 3 milliárd 678 milliós árbevételével, 7 millió 597 ezer forintos adózás utáni eredmény - ezek a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. tevékenységét jellemző főbb a mutatók.

Varga Domokos Péter

Az imponáló adatsorról a cég első számú vezetője, Göttlinger László tájékoztatta lapunkat. A vezérigazgatóval áttekintettük a cég történetét azóta, hogy elkezdődött a városi tulajdonban lévő gazdasági egységek összevonása.

2005. június 30-án beleolvadt a Kommunális Rt.-be a Hőforg Kft., ezzel jött létre a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt., rövid nevén a Közüzemi Zrt. Pontosan rá egy évre szűnt meg a temetőgondnokság, tevékenységi körét és alkalmazottait átvette a Közüzemi Zrt.

További egy esztendő elteltével olvadt bele a cégbe a Piac- és Vásárcsarnok Kft., a Veszpark Kft. és a Veszprém Zrt. A tisztán önkormányzati tulajdoni körbe ekkor került be külső tulajdonos, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt., 1,75 százalékos hányaddal. (Utóbbi cég ugyanis már korábban is résztulajdonosa volt a Veszprém Zrt.-nek.) Ez a körülmény azóta több esetben akadályt jelentett, ezért a Közüzemi Zrt. hosszú távú céljai között szerepel, hogy tiszta profilúvá, 100 százalékos önkormányzati tulajdonúvá tegyék a céget.

Az átalakulás ezzel befejeződött, de 2008. január 1-én a Közüzemi Zrt. átvette a városi parkfenntartási és egyes városüzemeltetési feladatokat is. Tevékenysége ellátása folyamán három leányvállalatot hozott lére: a Veszprémi Ingatlan Kft.-t (a Jutas pusztai és az Aranyos-völgyi telkek értékesítésére), a Multicsarnok Kft.-t (a sportcsarnok beruházásának lebonyolítására  mivel a kitűzött feladat megvalósult, ez a kft. az idei év végén beleolvad az anyacégbe, és a Csarnok Kft.-t (a Veszprém Aréna üzemeltetésére).

Az összeolvadásoknak közvetlenül 100 millió forint haszna volt, mivel megszűntek a párhuzamos tevékenységek, például egy helyen zajlik a könyvelés, és csak egy igazgatóságra és felügyelő bizottságra van szükség. (Az ő tiszteletdíjukat egyébként a múlt hónaptól 15 százalékkal csökkentették). A cég tavaly saját beruházásból megvalósította a cseri hulladéklerakó bővítését, így ez a telep még 2012. december 31-ig fogadhatja a környék hulladékát. Erre a lépésre azért volt szükség, mert az uniós támogatással megépülő, közös hulladékkezelési rendszer még nem készült el. A közel hétmilliárdos beruházás megvalósítására a részt vevő 158 település létrehozta a Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulást. A hulladékkezelési rendszer legfontosabb eleme a Királyszentistvánban megvalósuló lerakó, ennek 2010 nyarától indul a próbaüzeme, azaz a helyszín kiválasztása miatt elhúzódó beruházás kálváriája is véget ért.

A vezérigazgató egyértelműen pozitív lépésnek tartja az összevonást. Nyilvánvaló és számokban is kimutatható anyagi előnyei mellett a lakossági visszajelzések is ezt igazolják. Ha egy lakossági szolgáltatást végző cég nem kap folyamatosan kritikákat, azt pozitív visszajelzésként kell értékelni  mondja Göttlinger László. A parkgondozás területén viszont rendszeresek a dicsérő szavak, az itt élők és idelátogatók is gyakorta jelzik, szép, virágos, gondozott a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!