Önkénteseket várnak

Pápa - Önkéntes nyílt nap keretében egyeztettek a minap a pápai Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) szakemberei az önkéntesekkel a civil segítségnyújtási formákról.

Polgár Tibor

Az ESZI Gondozási Központjában zajló eseményt a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete szervezte. A pápai civil egyesület korábban együttműködő partnerként vett részt egy, az önkéntesség, azaz az ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenység népszerűsítését, terjesztését célzó uniós pályázatban. Ezzel kapcsolatban a szervezet különféle programokat, foglalkozásokat, tovább-képzéseket valósított meg a közelmúltban - tájékoztatott Baloghné Uracs Marianna, a Civil Szerviz elnöke.

Ezúttal arról egyeztettek az önkéntes nyílt napon részt vevő felek, hogy az ESZI milyen területeken vár segítséget a civilektől. Oláh Márta, a Gondozási Központ vezetője a kerekasztal-beszélgetésen ki- emelte: a szociális alapellátás talán legnehezebb formájában, a hajléktalan-ellátásban már régóta tevékenykednek önkéntesek, mint például a Teréz Anya Szeretetszolgálat és a Református Nőszövetség tagjai. Emellett a Pápán szolgáló külföldi katonák családtagjai is jelentkeztek már önkéntes munkára, aminek során fizikai, lelki és anyagi támogatást egyaránt nyújtanak.

Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI vezetője elmondta, a szabadidejükből áldozó önkéntesek az idősellátás és a házi segítségnyújtás területén nagy segítséggel tudnak szolgálni. Az intézményvezető hangsúlyozta, szakmai segítséget egyik ellátási forma esetében sem igényelnek, az ESZI létszáma e tekintetben megfelelő. Azonban az otthonok lakóival, az ellátottakkal folytatott beszélgetésekre, sétákra mindig nagy szükség lenne, mint ahogyan a házi segítségnyújtás terén például a bevásárlásra vagy éppen a téli hólapátolásra is. Szalainé Tihanyi Andrea hozzáfűzte, kiváló kapcsolatot ápolnak a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi, Érdek-képviseleti Egyesületével, amelynek tagjai közül - amint az az egyeztetések után kiderült - többen is szívesen részt vennének az ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!