Önkormányzati választás 2010 - Jobboldali siker

Napló - A legtöbb településen győztek az esélyesek, a megyei közgyűlésekben tarolt a Fidesz-KDNP, miként Budapesten is esélye van a közgyűlési abszolút többség megszerzésére.Terheléses támadás érte vasárnap kora este a választási tájékoztató rendszert.

Munkatársainktól/MTI

Veszprémben a képviselő-testületek mandátummegoszlása a végleges adatok szerint:

 Veszprém (17 mandátum)
    FIDESZ-KDNP - 12 mandátum
    MSZP - 2 mandátum
    JOBBIK - 1 mandátum
    LMP - 1 mandátum
    LokálpatriótákVP - 1 mandátum

Polgármesterek a megyében

A 10 ezernél több lakosú településeken a vasárnapi polgármester választás nem végleges eredménye a következő:

    Ajka (100 százalék)
    1. Schwartz Béla (MSZP) - 49,02 százalék (5.603 szavazat)
    2. Ékes József László (FIDESZ-KDNP) - 45,70 százalék (5.224 szavazat)
    3. Kovács Attila (JOBBIK) - 5,28 százalék (603 szavazat)

    Balatonfüred (100 százalék)
    1. Dr. Bóka István (FIDESZ-KDNP) - 87,28 százalék (3.864 szavazat)
    2. Dr. Szalai Gábor (MSZP) - 12,72 százalék (563 szavazat)

    Pápa (100 százalék)
    1. Dr. Kovács Zoltán (FIDESZ-KDNP) - 65,40 százalék (6.422 szavazat)
    2. Grőber Attila (MSZP) - 23,05 százalék (2.264 szavazat)
    3. Erőss Bulcsú (JOBBIK) - 11,55 százalék (1.134 szavazat)

    Tapolca (100 százalék)
    1. Császár László (FIDESZ-KDNP) - 52,62 százalék (2.565 szavazat)
    2. Lévai József (MSZP) - 24,86 százalék (1.212 szavazat)
    3. Dobó Zoltán (JOBBIK) - 22,52 százalék (1.098 szavazat)

    Várpalota (100 százalék)
    1. Talabér Márta (FIDESZ-KDNP) - 45,21 százalék (2.765 szavazat)
    2. Csővári János (Független) - 24,77 százalék (1.515 szavazat)
    3. Deák Istvánné (MSZP) - 19,83 százalék (1.213 szavazat)
    4. Máté József (JOBBIK) - 5,41 százalék (331 szavazat)
    5. Gadanecz György (Független) - 4,77 százalék (292 szavazat)

    Veszprém (100 százalék)
    1. Porga Gyula (FIDESZ-KDNP) - 63,94 százalék (11.532 szavazat)
    2. Hartmann Ferenc (MSZP) - 28,65 százalék (5.168 szavazat)
    3. Molnár Ernő (LokálpatriótákVP) - 7,41 százalék (1.337 szavazat)

Orbán: mától ismét Budapest a nemzet fővárosa

Mától Budapest ismét a nemzet fővárosa - mondta vasárnap késő este Orbán Viktor, aki szerint az emberek az önkormányzati választáson azt nyilvánították ki, hogy helyes irányba fordult az ország szekere - részletek.

Tarolt a Fidesz-KDNP, részsikerek a többi pártnál

A legtöbb településen győztek az esélyesek, a megyei közgyűlésekben tarolt a Fidesz-KDNP, miként Budapesten is esélye van a közgyűlési abszolút többség megszerzésére - részletek.

Politológusok az LMP és a Jobbik szerepléséről

Az LMP esetében az országos hálózat hiányával, a Jobbikot tekintve pedig a közhangulat megváltozásával indokolták a két párt a vártnál gyengébb választási szereplését politológusok vasárnap a Hír Televízió műsorában - részletek.

Tarlós István a főpolgármester

Tarlós Istvánt (Fidesz-KDNP) választották Budapest főpolgármesterévé.

Választás 2010 - Fővárosi, megyei közgyűlések- RÉSZEREDMÉNY

Budapest - A 21.41-es adatok szerint a fővárosi és megyei közgyűlésekben mindenhol megszerezte az abszolút többséget a Fidesz-KDNP. A legszorosabb eredmény Budapesten és Heves megyében született, ahol egy mandátum előnye van a kormánypártoknak.

    Veszprém megye (95,64 százalék)
    1. FIDESZ-KDNP - 12 mandátum
    2. MSZP - 4 mandátum
    3. JOBBIK - 2 mandátum

Terheléses támadás érte a választási tájékoztató rendszert

Terheléses támadás érte vasárnap kora este a választási tájékoztató rendszert - mondta el az MTI-nek Vetési Iván, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEK KH) miniszteri biztosa.

Mint mondta, fél- és háromnegyed kilenc között észlelték, hogy terheléses támadás érte az informatikai rendszert, emiatt egy ideig lassabban frissült a választási tájékoztató oldal, a www.valasztas.hu. A rendszer azonban negyed 10-re helyreállt.

Hangsúlyozta: a terheléses támadás nem érte - nem is érhette - el a szavazókörökből érkező adatokat, mivel azokat egy zárt rendszerben gyűjtik és összesítik, és egy úgynevezett lapgenerátor állítja elő ezekből az adatokból a honlapon látható adatokat. A támadás pedig ez ellen a nyilvános honlap ellen irányult.

Az eredmények a támadás ideje alatt is folyamatosan érkeztek a szerverparkba, de a publikálásuk lassabb volt - mondta.

Hangsúlyozta: egy adat sincs veszélyben, egy ilyen támadás során sem elveszni, sem sérülni nem tudnak, mivel szigorúan zárt rendszerben dolgozzák fel azokat, amelyet nem tudnak kívülről támadni. 

Hozzátette: a támadás észlelésekor elkezdték a támadó IP-címeket kizárni, mivel több IP-cím is támadta a rendszert, feltehető, hogy tudatos támadás volt. Arról, hogy mit is jelent a terheléses támadás, elmondta: megpróbálták annyira leterhelni a www.valasztas.hu szerverét, hogy az lelassuljon, esetleg leálljon.

Az MTI kérdésére közölte: a támadások zömében hazai IP-címekről érkeztek, de vizsgálják a nemzetközi kapcsolatokat is, mert elképzelhető, hogy egy nemzetközi szerverről generálták a hazai IP-címeket.

Jelezte: a támadás várható esemény volt, és megjegyezte, hogy máskor is történt már ilyen, de akkor nem a választás napján próbálták ezt megtenni.

A szavazókörökben rögzített adatlapokat zárt hálózaton juttatják el a belső szervermodulhoz. Innen tűzfalon keresztül juttatják el az adatokat további feldolgozásra azokhoz a szervezetekhez, amelyeket VIP-szolgáltatást igényeltek (pártokhoz, médiumokhoz), valamint egy "lapgenerátor" az adatokból előállítja azt a weboldal-képet, amelyet a www.valasztas.hu internetes tájékoztató oldalon közzétesz az Országos Választási Iroda. A választás eredményét az interneten nyomon követők tehát nem közvetlenül az adatbázisból látják a beérkező adatokat, hanem a "lapgenerátor" által készített oldalakat töltik le.

Ez a kapcsolat egyirányú: a "nyílt világból" nem lehet elérni a belső, központi szervermodult, így nem is lehet módosítani a beérkező adatokat, és így befolyásolni a voksolás eredményét.

A 20.51-es adat szerint Veszprém megyei jogú város képviselő-testületében a pártok mandátumaránya a következő:

    Veszprém (17 mandátum)
    FIDESZ-KDNP - 10 mandátum
    Betöltetlen - 2 mandátum
    MSZP - 2 mandátum
    JOBBIK - 1 mandátum
    LMP - 1 mandátum
    LokálpatriótákVP - 1 mandátum

 

OLDALTÖRÉS: Nem történt incidens, amely megkérdőjelezné a választás jogszerűségét

 

 

 

Navracsics: nem történt incidens, amely megkérdőjelezné a választás jogszerűségét

Az eddigi adatok alapján nem történt olyan incidens, amely megkérdőjelezte volna a választások jogszerűségét - jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozva az Országos Választási Központban vasárnap este.

A választás lebonyolításáért felelős miniszter jelezte: külön öröm számára, hogy a vasárnapi voksoláson - idén első alkalommal - nyitva voltak az okmányirodák, ez több mint kétezer választópolgárnak lehetővé tette, hogy rendkívüli ügyintézés során juthassanak érvényes személyazonosító okmányhoz, és élhessenek választójogukkal.

Az MTI kérdésére közölte: megítélése szerint az Országos Választási Iroda eddig jól teljesített, az eredmények megfelelő ütemben érkeznek a szavazókörökből.

Arra, hogy harmadával kevesebb, mintegy 17 ezer önkormányzati képviselő választható meg vasárnap, a kompenzációs mandátumok pedig még ennél is nagyobb arányban csökkentek, közölte: véleménye szerint az egyéni képviselőknél lehet kevésbé csökkenteni a létszámot annak veszélye nélkül, hogy a választópolgárok úgy éreznék, képviselet nélkül maradtak.

Egy listás képviselő azonban mindig több választót képvisel, mint az egyéni képviselők, nem annyira kötődik egy választókerülethez. Ha nagyon növeljük a választókerületek nagyságát és az egy választókerületbe tartozó választópolgárok létszámát, akkor megszakadhat a közvetlen kapcsolat, márpedig fontos, hogy a politika korábbi hitelvesztése miatt legyen állandó kapcsolat a választópolgár és a képviselő között - mondta.

Az MTI kérdésére, tervezik-e a rendkívül bonyolult önkormányzati választási rendszer átalakítását, azt mondta, erről nem tud nyilatkozni, de ha az önkormányzati rendszer átfogó reformjában gondolkodnak, akkor esetleg szóba kerülhet a választási rendszer reformja is.

A miniszter nagyon fontosnak tartaná, ha az állami és önkormányzati feladatokat az eddigieknél pontosabban definiálnák, és ha a hétköznapi életben is pontosabban elhatárolódnának azok a területek, amelyek ellátásáért a központi kormányzat és a központi költségvetés lenne a felelős és amelyek ellátása továbbra is önkormányzati kompetencia maradna.

Ez lenne a kiindulópontja az önkormányzati reformnak: az önkormányzati és az államigazgatási feladatok elválasztása - jelentette ki, hogy ehhez kötődhetne egy önkormányzati finanszírozási reform, és ebbe illeszkedne az esetleges önkormányzati választási reform is. Mint mondta, ősszel indítanák el az önkormányzati reformról a vitafolyamatot és koncepció kidolgozását.

Választás 2010 - fővárosi, megyei közgyűlések - RÉSZEREDMÉNY

A 20.40-es adatok szerint valamennyi közgyűlésben abszolút többséget szerzett a Fidesz-KDNP.

    Veszprém megye (74,87 százalék)
    1. FIDESZ-KDNP - 12 mandátum
    2. MSZP - 4 mandátum
    3. JOBBIK - 2 mandátum

Porga Gyula Veszprém polgármestere

Porga Gyulát (Fidesz-KDNP) választották Veszprém polgármesterévé.

 

RÉSZEREDMÉNY 

A 19.50-es adatok szerint a megyei közgyűlésekben csak Heves megyében nem ért el abszolút többszéget a Fidesz-KDNP, Budapesten - 0,39 százalékos feldolgozottságnál - szintén kevesebb mandátuma van a korrmánypártoknak, mint az ellenzéknek. 

Veszprém megye (11,54 százalék)
    1. FIDESZ-KDNP - 12 mandátum
    2. MSZP - 4 mandátum
    3. JOBBIK - 2 mandátum

Összeverekedtek a Jobbik és a Zöld Baloldal aktivistái

A Zöld Baloldal aktivistái szombat éjfél után pár perccel, a kampánycsend alatt megpróbálták elbontani a Jobbik Blaha Lujza téri választási pontját, s emiatt tettleg bántalmazták egymást a két szervezet aktivistái. A pavilon elbontását a rendőrség akadályozta meg.

Kalmár Szilárd, a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke az MTI-t arról tájékoztatta, hogy azért kezdték el a pavilon bontását éjfél után, mert ezt a Jobbik nem kezdte meg, holott a kampányidőszak végeztével a választási törvény rendelkezése értelmében a pavilon fenntartása már illegálisnak minősül.

Közlése szerint a két tábor aktivistái között emiatt tettlegességre került sor, majd kihívták a rendőrséget.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnapi tájékoztatása szerint a kampánycsend megsértéséről kaptak bejelentést éjfél után 10 perccel, majd a kiérkező járőröknek a bejelentő azt mondta: négy aktivista megszólította a baráti társaságukat, hogy szavazzanak az egyik párt jelöltjére, de azok a rendőrök megérkezésekor már nem voltak ott.

A BRFK közlése szerint a bejelentők megkísérelték a helyszínen az egyik párt választási plakátjait - a kampánycsend megsértésére hivatkozva - eltávolítani, melyet az intézkedő rendőrök megakadályoztak.

A rendőrség az esetleges kampánycsendsértést közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálja.

 

OLDALTÖRÉS: Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása

 

 

 

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Este 7 órakor befejeződött az önkormányzati és települési kisebbségi képviselők választása.
A választópolgárok vasárnap reggel 6 és este 7 óra között adhatták le szavazatukat. A 12 ezer szavazókört már bezárták a szavazatszámláló bizottságok, és hozzákezdtek a voksok összeszámlálásához, szétválogatásához.

A szavazóhelyiség bezárását követően a szavazatszámláló bizottság összeszámolja a leadott szavazatokat, ennek során először külön-külön kötegbe foglalja a fel nem használt és az elrontott szavazólapokat, és a köteget lezárja, úgy, hogy a pecsét megsértése nélkül ne lehessen abból szavazólapot kivenni vagy abba betenni.

Ellenőrzik az urna sértetlenségét, majd felbontják az urnát, és meggyőződnek az ellenőrző lap meglétéről.
Ezt követően a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi a megjelent választópolgárok számát, és az urnában levő szavazólapok számát szavazástípusonként összehasonlítja a szavazókörben szavazók számával. Külön csoportba helyezi és összeszámlálja azokat, amelyek nem tartalmaznak érvényes szavazatot.

Az érvényes szavazólapokat a szavazatszámláló bizottság jelöltenként/listánként külön-külön megszámolja, kötegeli és a kötegre jelöltenként/listánként külön-külön ráírja az érvényes szavazatok számát.

A szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvvezetője a szavazatok első összeszámlálásának eredményéről haladéktalanul adatlapot állít ki, amelyet telefonon, telefaxon vagy az adatlapok szállításával azonnal továbbít a helyi választási irodához, amely haladéktalanul rögzíti azokat az informatikai rendszerben.
A szavazatszámláló bizottság a szavazatokat minden esetben legalább kétszer számolja meg. Az ismételt számlálást addig folytatja, amíg annak eredménye valamely megelőző számlálás eredményével azonos nem lesz.
A szavazatszámláló bizottság a szavazatok megszámlálását követően megállapítja a választás szavazóköri eredményét, a szavazatok összeszámlálásáról és a szavazóköri eredmény megállapításáról jegyzőkönyvet állít ki.

Azt követően, hogy a szavazatszámláló bizottság már megállapította a szavazókörben a szavazás eredményét, a szavazatok újraszámlálására csak jogorvoslati eljárás keretében van lehetőség, és arra kizárólag a jogorvoslatot elbíráló szerv jogosult. A szavazatszámláló bizottság a jegyzőkönyveket, választási iratokat, nyomtatványokat és szavazólapokat - az urnával együtt - haladéktalanul a helyi választási irodához szállítja.

A helyi választási bizottság, illetve a területi választási bizottság pedig a jegyzőkönyvek alapján összesíti a szavazatokat, és állapítja meg a választás eredményét.

Szijjártó: a választás a kormány teljesítményének értékeléséről is szólt

A miniszterelnök szóvivője a vasárnap esti urnazárás után tartott sajtótájékoztatóján - a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró központjában - köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, és közölte: ezen a nagy jelentőségű eseményen az emberek elmondhatták, mit gondolnak a nemzeti ügyek kormányának eddigi tevékenységéről, teljesítményéről.

Kifejtette: a választók szavazatukkal értékelték azokat a lépéseket, amelyeket a kormány tett a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése érdekében, értékelték az első gazdasági akcióterv 29 pontját, illetve a gazdaság talpra állításáért tett kormányzati intézkedéseket. Szólt arról is, hogy a választáson a polgárok értékelték azokat az intézkedéseket is, amelyek a rend megteremtése, a munkahelyteremtés, a demokrácia és a jogállam helyreállítása érdekében születtek.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a választás nyugodt volt.

A miniszterelnök szóvivője a vasárnap esti urnazárás után tartott sajtótájékoztatóján - a Fidesz-KDNP budapesti eredményváró központjában - köszönetet mondott mindazoknak, akik elmentek szavazni, és közölte: ezen a nagy jelentőségű eseményen az emberek elmondhatták, mit gondolnak a nemzeti ügyek kormányának eddigi tevékenységéről, teljesítményéről.

Kifejtette: a választók szavazatukkal értékelték azokat a lépéseket, amelyeket a kormány tett a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése érdekében, értékelték az első gazdasági akcióterv 29 pontját, illetve a gazdaság talpra állításáért tett kormányzati intézkedéseket. Szólt arról is, hogy a választáson a polgárok értékelték azokat az intézkedéseket is, amelyek a rend megteremtése, a munkahelyteremtés, a demokrácia és a jogállam helyreállítása érdekében születtek.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a választás nyugodt volt.

Kifejtette: a választók szavazatukkal értékelték azokat a lépéseket, amelyeket a kormány tett a nemzeti együttműködés rendszerének felépítése érdekében, értékelték az első gazdasági akcióterv 29 pontját, illetve a gazdaság talpra állításáért tett kormányzati intézkedéseket. Szólt arról is, hogy a választáson a polgárok értékelték azokat az intézkedéseket is, amelyek a rend megteremtése, a munkahelyteremtés, a demokrácia és a jogállam helyreállítása érdekében születtek.
Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a választás nyugodt volt.

Szanyi: az MSZP a vártnál jobban szerepelt a fővárosban

A párt kampányfőnöke a Hír TV műsorában az urnazárás után, az MSZP elnökségi ülése idején azzal magyarázta a viszonylag alacsony részvételt, hogy az emberek "megrendültek, kiváró helyzetben vannak".

Szanyi Tibor hozzátette, hogy a Fidesz által "fülkeforradalomnak" nevezett jelenség elmaradt.
Mint mondta, az MSZP-nek szerencsésen sikerült eljuttatnia a választókhoz azt a üzenetét, amely szerint a szocialista párt valóban ellensúly. 
Kitért arra, hogy az általuk végzett alternatív szavazatszámlálás este 9 óráig, fél 10-ig biztosan eltart.

Szabolcsban 30 településen egy polgármesterjelölt volt

Harminc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen csak egy polgármesterjelölt volt az önkormányzati választásokon vasárnap, így ők már megválasztott önkormányzati vezetőknek tekinthetők, hiszen az érintett helyeken az előzetes eredmények szerint érvényes volt a szavazás.

Közöttük volt Lakatosné Sira Magdolna, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, aki Túristvándiban indult egyedüli jelöltként a polgármesteri tisztségért.     Egy szabolcsi kisvárosban, Nyírlugoson is egy jelölt volt, Hovánszki György, aki szintén a Fidesz-KDNP színeiben indult.     A további 28 helyen 15 független, 11 Fidesz-KDNP-s, valamint egy-egy MSZP-s, illetve a Szabad Emberek Magyarországért jelöltje indult egyedüliként a polgármesteri tisztségért.

Politológusok: a jobboldali pártok sikerére utalnak az előzetes adatok

A Fidesz-KDNP sikerét vetíthetik előre az önkormányzati választásokon a korábbi években mértnél alacsonyabb napközbeni részvételi arányok, míg a viszonylag nagy számú észak-magyarországi voksok egyértelműen a Jobbiknak kedvezhetnek az MTI által megkérdezett politológusok szerint.

Krekó Péter, a Political Capital elemzője kiemelte: vasárnap az önkormányzati választáson való részvételi arány 1990 óta tartó emelkedő tendenciája fordulhat meg, ami szerinte elsősorban az egyértelmű erőviszonyoknak, vagyis a jobboldal biztos fölényének tudható be.

Filippov Gábor, a Progresszív Intézet elemzője szerint az otthon maradtak legnagyobb részét vélhetően most is a közönyös, illetve apatikus választók adják, de jelentős számban lehetnek közöttük a kiábrándult és motiválatlan baloldali, illetve a pártjukat vesztett liberális szavazók.

Krekó Péter hangsúlyozta továbbá, hogy a mai voksolás a baloldal mobilizációs kudarcát is mutathatja, a korábbi felmérésekből ugyanis világosan látszik, hogy a Fidesz sokkal inkább tudja mozgósítani választóit, mint a szocialisták. Az elemző szerint utóbbira utal az is, hogy a budapestiek most először szavazhatnak az országos aránynál is kisebb számban.

Szánthó Miklós, a Nézőpont Intézet elemzője az alacsony fővárosi részvételi adatokat annak tulajdonította, hogy a választók többsége lefutottnak gondolhatta a választást. A szakértő szerint ugyanakkor ebből nem lehet a pártok végső eredményeire vonatkozó következtetéseket levonni.

Az MTI által megkérdezett szakértők azonban valamennyien egyetértettek abban, hogy az Észak-Magyarországon mért viszonylag magas részvételi adatok a Jobbik sikerét vetíthetik előre a térségben.

 

OLDALTÖRÉS: Rosszullétek, fura esetek

 

 

 

Rosszullétek, fura esetek

Rosszullétek, fura esetek

Több rosszulléthez riasztották a mentőket a vasárnapi önkormányzati és a kisebbségi választáson, míg volt olyan szavazókör, ahová rendőrt kellett hívni randalírozás miatt; mindezek mellett fura esetek is történtek: egy kisgyerek beleesett az urnába, másutt "megszólalt" a szavazóurna.

Miskolc 25-ös szavazóköréből mentő vitte el a szavazatszámláló bizottság elnökét, akinek a teendőit a bizottság egyik tagja vette át. Ugyancsak Borsod megyében, Szendrőládon egy választópolgár vesztette eszméletét. A bizottság tagjai vitték ki a levegőre, ahol elsősegélyben részesítették és hívták a mentőt. Rosszullétek másutt is voltak, de nem jártak súlyosabb következménnyel.

Két választópolgár hangoskodása miatt a rendőrség segítségét kérte a helyi szavazatszámláló bizottság a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyíribronyban. A község 1-es számú szavazókörében megjelent két férfi azt közölte: most értesültek arról, hogy lakásukba két ember be van jelentve. A bejáratnál vitába keveredtek az egyik szavazatszámláló bizottsági taggal, majd az elnökkel is, aki magatartásuk befejezésére hívta fel a fenyegetőző férfiakat. A két választó ennek először nem tett eleget, de aztán mégis rendben leszavaztak. A rendbontókat a kiérkező járőrök igazoltatták.

Ópályiban az egyik képviselőjelölt keveredett vitába a szavazatszámláló bizottság tagjával, akit lökdösni kezdett. A nő a férjével együtt érkezett a szabolcsi község 2-es számú szavazókörébe, ahol valamiért összeszólalkozott a bizottság egyik delegált tagjával. A vitatkozó felek a bizottság elnökének közbelépésére abbahagyták a veszekedést. Személyi sérülés nem történt.

Ittasan jelent meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaska 1-es számú szavazókörében egy férfi, aki a feleségével együtt ment be a szavazófülkébe. A helyi választási bizottság elnökének felszólítására az ittas ember elhagyta a szavazóhelyiséget, felesége pedig beismerte, hogy férje helyett ő töltötte ki a szavazólapokat. A helyi választási bizottság érvénytelennek minősítette a szavazatokat.

A Somogy megyei Heresznyén egy választópolgár kiabálva szidta a polgármestert, egy polgármesteri szavazólapot felvett az asztalról, majd darabokra tépve visszadobta és távozott a helyiségből. Állítása szerint mindezt azért tette, mert az utcán álló gyümölcsfáját egy áramszolgáltató cég megcsonkította. A szavazás folytatását az incidens nem gátolta.

Leszakadt és a szavazatszámláló bizottságra hullt a mennyezet vakolata a baranyai Somogyhatvan egyik kisebbségi szavazókörében. Az eset a helyi polgármesteri hivatalban berendezett szavazókörben történt, senki sem sérült meg. A szavazás folytatására a hivatal egy másik helyiségét jelölték ki.

OVI: semmi nem veszélyezteti a 19 órai urnazárást

Semmi nem veszélyezteti a 19 órai urnazárást - jelentette be Jackli Tamás, az Országos Választási Iroda szóvivője az Országos Választási Bizottság vasárnapi ülésén.

Mint mondta, a választási iroda eddig nem kapott olyan jelzést, hogy bárhol megkérdőjelezhető lenne a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a települési kisebbségi képviselők választása.

Jelezte: csak a "szokásos" rendkívüli eseményekről érkeztek jelentések a szavazatszámláló bizottságoktól, azaz rosszullétekről, érvénytelen igazolványokról. Jelezte: a főváros VI. kerületében egy mobiltelefont dobott valaki az urnába, de a szavazatszámláló bizottság intézkedett az ügyben.

Megélénkült az Országos Választási Központ

A szavazás vége előtt megélénkült az Országos Választási Központnak helyet adó Duna Palota vasárnap kora este.

Az emeleti étteremben kialakított sajtóközpontból folyamatosan jelentkeznek be a magyar televíziós stábok, több országos televízió, két rádió, valamint a Magyar Távirati Iroda is a helyszínre települt.

Az Országos Választási Központba mintegy másfélszáz magyar és egy lengyel újságíró akkreditáltatta magát a választás előtt, közülük sokan a neobarokk stílusban épült Duna Palota kávézóasztalai mellett jelenleg is dolgoznak. Mellettük mintegy félszáz külföldi érdeklődő, többségük budapesti nagykövetségek képviselője, valamint közel 30 látogató is akkreditáltatta magát a központba.

A média képviselői és a látogatók a kivetítőn folyamatosan nyomon követhetik a részvételi eredmények alakulását és az étterem egy elkerített részén az Országos Választási Bizottság ülését.

A központban az eredmények 99 százalékos feldolgozottságánál, az előzetes tájékoztatás szerint 22 óra körül sajtótájékoztatót tart az Országos Választási Iroda.

Megszólalt a szavazóurna Terézvárosban

Az egyik VI. kerületi szavazókörben vasárnap délután a voksolás során az urnába helyezett valaki egy kihangosított mobiltelefont, amelyből Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde hallatszott - közölte a terézvárosi jegyző az MTI érdeklődésére.

A szavazatszámláló bizottság mintegy húsz percre felfüggesztette a voksolást, felnyitotta a "beszélő urnát", a helyszínre érkező rendőrök pedig kivették a telefont. Ezután az urnát lezárták, és egy másikkal folytatódott az önkormányzati választás. Este hét után a bizottság összeszámolja mindkét urnában a szavazatokat - tette hozzá Sajtos Csilla.

A történtek miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek a választás rendjének megzavarása gyanújával - mondta a jegyző.

Részvételi arány - 17.30 óra - megyénként

Baranya megye                    41,22 százalék    133.962 szavazat
Bács-Kiskun megye                38,34 százalék    167.597 szavazat
Békés megye                      42,2 százalék     129.719 szavazat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       48,41 százalék    273.949 szavazat
Csongrád megye                   41,8 százalék     144.280 szavazat
Fejér megye                      40,27 százalék    141.130 szavazat
Győr-Moson-Sopron megye          41,16 százalék    149.928 szavazat
Hajdú-Bihar megye                38,06 százalék    166.844 szavazat
Heves megye                      47,57 százalék    122.063 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok megye       40,88 százalék    132.387 szavazat
Komárom-Esztergom megye          39,56 százalék    100.800 szavazat
Nógrád megye                     48,62 százalék    82.637 szavazat
Pest megye                       39,31 százalék    382.534 szavazat
Somogy megye                     45,78 százalék    122.742 szavazat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     50,56 százalék    227.107 szavazat
Tolna megye                      42,81 százalék    83.958 szavazat
Vas megye                        46,15 százalék    99.343 szavazat
Veszprém megye                   41,77 százalék    124.994 szavazat
Zala megye                       41,79 százalék    100.960 szavazat
   
A végleges nem hivatalos részvételi adatok az éjszakai órákban lesznek elérhetők az OVI honlapján.

Széleskörűen tájékozódott

- Vártam már a vasárnapot, jó érzés volt szavazni, már az előzőn, országgyűlési szavazáson szerettem volna részt venni, de akkor még nem voltam 18 éves - válaszolta kérdésünkre a Litéren élő első szavazó, Tollner Viktória.

A Vetési gimnáziumban tanuló diák elmondta, hogy az osztályából mindenki szavazhatott már. Hozzátette, hogy a voksolás menetéről két alkalommal beszéltek nekik, egy osztályfőnöki és egy társadalomismeret órán ismerttették a tudnivalókat, hogyan zajlik a szavazás, miről döntenek az állampolgárok; az iskolában szóltak arról is, hogy élni kell az állampolgári jogunkkal, a tétlenség rossz magatartás. Viktória kérdésünkre elmondta, hogy megpróbált széleskörűen tájékozódni, elsősorban azokat a választási kampányanyagokat olvasta el, amiket a jelöltek eljuttattak minden lakóhoz, illetve szüleivel is beszélgettek erről a témáról otthon. Úgy tudom mindenki elment az osztályból szavazni, ebből gondolom, hogy a diáktársaimat érdekli a poltika, a közélet.

- Az országgyűlési mellett az önkormányzati választas is fontos, meghatározó az itt élők számára, hogy ki vezeti a települést, kik ülnek a testületben - hangsúlyozta Tollner Viktória.

Részvételi arány 15 órakor

A vasárnapi önkormányzati választásokon 15 óráig a szavazásra jogosultak 31,47 százaléka adta le szavazatát. A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

Baranya megye                    31,06 százalék    100.950 szavazat
Bács-Kiskun megye                28,28 százalék    123.613 szavazat
Békés megye                      32,74 százalék    100.629 szavazat
Borsod-Abaúj-Zemplén megye       36,48 százalék    206.424 szavazat
Csongrád megye                   32,1 százalék     110.802 szavazat
Fejér megye                      30,24 százalék    105.972 szavazat
Győr-Moson-Sopron megye          29,76 százalék    108.386 szavazat
Hajdú-Bihar megye                28,86 százalék    126.532 szavazat
Heves megye                      36,29 százalék    93.126 szavazat
Jász-Nagykun-Szolnok megye       31,43 százalék    101.766 szavazat
Komárom-Esztergom megye          29,42 százalék    74.944 szavazat
Nógrád megye                     37,19 százalék    63.211 szavazat
Pest megye                       29,72 százalék    289.203 szavazat
Somogy megye                     34,31 százalék    91.983 szavazat
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     37,58 százalék    168.774 szavazat
Tolna megye                      31,38 százalék    61.535 szavazat
Vas megye                        33,09 százalék    71.233 szavazat
Veszprém megye                   30,68 százalék    91.777 szavazat
Zala megye                       30,85 százalék    74.526 szavazat

Beleesett az urnába egy kisgyerek Tiszabőn

Szolnok - Belesett egy kisgyerek az urnába az önkormányzati választáson Tiszabőn vasárnap kora délután. A tetején megsérült gyűjtőládát a szavazatszámláló bizottság elnöke leragasztotta, és folytatódott az önkormányzati választás - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülés jegyzője, a helyi választási iroda (HVI) vezetője az MTI-vel.

A gyermeket az édesanyja vitte magával a 2-es számú szavazókörbe. Az eset csak rövid időre okozott fennakadást, a papírból készült gyűjtőláda beszakadt részét az elnök papírragasztó szalaggal átkötötte, majd az urnát aláírásával hitelesítette - mondta el a részletekről Ulviczki László.

Az urnát visszahelyezték, a választás törvényes rendje helyreállt. A rendkívüli esemény miatt a szavazatok titkossága nem sérült - tette hozzá a HVI vezetője.

 

OLDALTÖRÉS: Biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat

OLDALTÖRÉS: Biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat

 

Biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat

Az önkormányzati képviselő-választásban is biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat a másolás ellen.

Az Állami Nyomdában a főváros és tíz megye szavazólapjait nyomtatták, körülbelül 5.800 féléből összesen körülbelül 17 millió darabot. A többi kilenc megye (Baranya, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém) maga végezte a szavazólapok nyomtatását 130 tonna, az Állami Nyomdában készített és biztonsági jelekkel ellátott papírra. Vagyis minden szavazólap ugyanazokat a biztonsági elemeket tartalmazza, függetlenül attól, hol nyomtatták rá a jelöltek nevét.

Az októberi önkormányzati választáson több mint tízezerféle szavazólapot kell készíteni: valamennyi településre (összesen 3.176-ra) polgármester-jelöltit, a 3.008 tízezer lakos alatti településre úgynevezett egyéni listás szavazólapot, a 168 tízezernél nagyobb településen egyéni listás szavazólapot, valamint 19 megyei listás szavazólapot, és fővárosi listás szavazólapot, továbbá a főpolgármester-jelöltek szavazólapját. Emellett további 2.328 féle kisebbségi szavazólapot is kellett nyomtatni, magyarul és a kisebbség nyelvén.

Az önkormányzati választáson mintegy 8,2 millió választásra jogosult szavazhat, a tartalékokkal együtt összesen 30 millió szavazólapot gyártanak. A megyei jogú városokban élők két szavazólapot kapnak, minden más településen hármat, a fővárosban pedig - a főpolgármester-választás miatt - négyet.

Az Állami Nyomdában készült szavazólapok közül a legkisebb A/5 méretű, a legnagyobb 21-szer 84 centiméteres (azaz három darab A4-es méretű), hogy - ahol szükséges - ráférjen az akár 45 egyéni listás jelölt is.

A legkevesebb példányszámban kisebbségi szavazólapokat nyomnak; így például Iklóbödörce, Lasztonya és Lipseszentadorján kisebbségi választására mindössze negyvenet. A legtöbb szavazólapot pedig a fővárosi listából nyomtatják, összesen 1 millió 481 ezret.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például mikroírással és UV-festékkel, a biztonsági jelek az idén már a szavazólap hátoldalán lesznek. Az UV-festék egyebek mellett a választás évét, 2010-et mutatja az UV-lámpa alatt.

Részvételi arány 13 órakor
    
    Baranya megye                    23,02 százalék    74.826 szavazat
    Bács-Kiskun megye                21,27 százalék    92.996 szavazat
    Békés megye                      24,85 százalék    76.389 szavazat
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       26,8 százalék     151.639 szavazat
    Csongrád megye                   24,82 százalék    85.658 szavazat
    Fejér megye                      22,83 százalék    79.979 szavazat
    Győr-Moson-Sopron megye          21,89 százalék    79.718 szavazat
    Hajdú-Bihar megye                21,98 százalék    96.361 szavazat
    Heves megye                      27,71 százalék    71.103 szavazat
    Jász-Nagykun-Szolnok megye       24,47 százalék    79.215 szavazat
    Komárom-Esztergom megye          22,25 százalék    56.680 szavazat
    Nógrád megye                     28,35 százalék    48.178 szavazat
    Pest megye                       22,84 százalék    222.236 szavazat
    Somogy megye                     25,36 százalék    67.965 szavazat
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     26,64 százalék    119.641 szavazat
    Tolna megye                      23,23 százalék    45.545 szavazat
    Vas megye                        23,23 százalék    50.011 szavazat
    Veszprém megye                   22,69 százalék    67.870 szavazat
    Zala megye                       22,08 százalék    53.334 szavazat

 

OLDALTÖRÉS: Célszerű az értesítőn ellenőrizni, hová kell menni voksolni

 

OLDALTÖRÉS: Célszerű az értesítőn ellenőrizni, hová kell menni voksolni

 

 

 

Célszerű az értesítőn ellenőrizni, hová kell menni voksolni

Mielőtt a választópolgár elindul szavazni, célszerű meggyőződnie az értesítőjén, milyen címen található a szavazóhelyiség, amelyben leadhatja szavazatát, ugyanis jogszabályi változás miatt nem minden választópolgár szavaz ugyanott, ahol korábban.

Az Országgyűlés a nyáron új törvényt alkotott a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról, és ebben előírta, hogy a települési jegyzők július közepéig állapítsák meg és tegyék közzé a képviselő-testületek, közgyűlések új, a település lakosságszámához igazodó létszámát. A jegyzőknek a képviselő-testületek új létszámához igazodva "újra kellett rajzolniuk" a tízezernél több lakosú településeken az egyéni választókerületek határait.

Az egyéni választókerületek átalakítása miatt "hozzá kellett nyúlni" egyes szavazókörökhöz is; felül kellett vizsgálniuk az új választókerületekhez igazodva a szavazókörök számát és területi elosztását. A szavazókörök felülvizsgálata során azonban egyes szavazókörök feleslegesnek bizonyultak, így ezeket megszüntették, és az októberi önkormányzati választáson az országgyűlésihez képest körülbelül kétszázzal kevesebb, összesen 10.742 szavazókörben adhatják le a voksaikat a választók.

Ez azt is jelenti, hogy nem minden választópolgár szavaz ugyanabban az egyéni választókerületben és szavazókörben, ahol eddig. Emiatt célszerű még indulás előtt ellenőrizni az ajánlószelvényekkel együtt kézbesített választási értesítőkön, hogy milyen címen található a szavazóhelyiség, amelyben a választó jogosult leadni a voksát.

Aki nem tudja az értesítőben ellenőrizni, hogy hol jogosult szavazásra, az Országos Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu-n a lakcíme alapján tájékozódhat a szavazás helyéről.

Az értesítőn fel van tüntetve az is, a választópolgár milyen sorszámon szerepel a szavazóköri névjegyzékben. Ez azért fontos, mert megkönnyíti a szavazatszámláló bizottság munkáját, ha a választó ismeri ezt a számot: a szavazólapok átadásakor ugyanis a választónak a névjegyzék aláírásával kell elismernie, hogy átvette a lapokat.

Részvételi arány 11 órakor

    A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:
    
    Baranya megye                    16,67 százalék    54.189 szavazat
    Bács-Kiskun megye                15,44 százalék    67.466 szavazat
    Békés megye                      17,96 százalék    55.194 szavazat
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       17,94 százalék    101.523 szavazat
    Csongrád megye                   17,68 százalék    61.013 szavazat
    Fejér megye                      16,37 százalék    57.342 szavazat
    Győr-Moson-Sopron megye          15,71 százalék    57.219 szavazat
    Hajdú-Bihar megye                15,52 százalék    68.017 szavazat
    Heves megye                      19,83 százalék    50.880 szavazat
    Jász-Nagykun-Szolnok megye       18,04 százalék    58.412 szavazat
    Komárom-Esztergom megye          15,67 százalék    39.924 szavazat
    Nógrád megye                     19,33 százalék    32.843 szavazat
    Pest megye                       15,55 százalék    151.254 szavazat
    Somogy megye                     18,31 százalék    49.069 szavazat
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     17,76 százalék    79.757 szavazat
    Tolna megye                      17,16 százalék    33.640 szavazat
    Vas megye                        16,3 százalék     35.075 szavazat
    Veszprém megye                   16,42 százalék    49.108 szavazat
    Zala megye                       15,31 százalék    36.983 szavazat

A kisebbségi önkormányzatok

A kisebbségi önkormányzatok

Az önkormányzati választásokkal egy időben tartják vasárnap a települési kisebbségi választásokat is. Magyarországon 13 elismert kisebbséget tartanak számon hivatalosan, most vasárnap valamennyien megválaszthatják saját helyi képviselőiket.

A kisebbségi önkormányzatok alapvető feladata a kisebbségek érdekeinek, értékeinek védelme és képviselete.

Az Országgyűlés törvényben biztosított jogokat a nemzeti és etnikai kisebbségeknek, a jogszabály egyebek mellett rögzíti, hogy a Magyarországon élő kisebbségek részesei a nép hatalmának, államalkotó tényezők és joguk van települési, területi és országos kisebbségi önkormányzatot létrehozni.

A Magyarországon hivatalosan is elismert 13 kisebbség a következő: bolgár, cigány, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén és ukrán.

A kisebbségi önkormányzatok alapvető feladata a kisebbségek érdekeinek védelme és képviselete, a kisebbségi közösséget megillető jogosultságok érvényesítése, a kisebbségi közügyek önálló intézése települési, területi (megyei, fővárosi) vagy országos szinten.

Kisebbségi közügynek számítanak a törvényben rögzített egyéni és közösségi jogok érvényesülésével, a kisebbséghez tartozók érdekeinek kifejezésre juttatásával (különösen az anyanyelv ápolásával, őrzésével és gyarapításával, valamint a kisebbség kulturális autonómiájának megvalósításával és megőrzésével) összefüggő ügyek, illetve ehhez kapcsolódóan a kisebbségekhez tartozók meghatározott közszolgáltatásokkal ellátásával összefüggő ügyek.

A valamely kisebbséghez tartozó választópolgárok a kisebbségi önkormányzatokat közvetlen választás útján hozhatják létre. A települési testületek 4 tagúak (a megyei, fővárosi kisebbségi önkormányzat képviselőinek száma 7).

A települési kisebbségi önkormányzatok meghatározhatják a kisebbségi önkormányzat nevét, jelképeit, kitüntetéseit, az általa képviselt kisebbség helyi ünnepeit, intézmény alapítását, átvételét és fenntartását, pályázat kiírását és ösztöndíj alapítását.

A helyi önkormányzat gondoskodik a települési kisebbségi önkormányzat testületi működésének feltételeiről, vagyis például a működéshez igazodó helyiségről, és fedezi és a postázás vagy fénymásolás költségeit.

A települési kisebbségi önkormányzat kapcsolatot tart kisebbségi egyesületekkel, más szervezetekkel (és együttműködési megállapodást köthet velük).

A helyi önkormányzat képviselő-testülete az átruházható feladat-és hatáskörét (kivéve a hatósági és közüzemi szolgáltatásokkal összefüggőeket) a települési kisebbségi önkormányzat testületére annak kezdeményezésére átruházhatja. Ezeken felül a rendelkezésére álló források keretei között önként vállalt feladatot láthat el, különösen a kisebbségi oktatásban és nevelésben, a helyi írott és elektronikus sajtóban, a hagyományápolásban és közművelődésben; feladatainak ellátására intézményt, gazdasági társaságot alapíthat.

A települési kisebbségi önkormányzat képviselő-testülete szükség szerint, a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott számú, de évente legalább négy ülést tart, de az ülést össze kell hívni a települési kisebbségi önkormányzati képviselők több mint egyharmadának vagy a települési kisebbségi önkormányzat bizottságának indítványára is.

A testület akkor határozatképes, ha az ülésen a települési kisebbségi önkormányzati képviselők több mint fele jelen van. A javaslat elfogadásához a jelen lévő települési kisebbségi önkormányzati képviselők több mint felének igen szavazata szükséges.

A kisebbségi önkormányzat testülete évente legalább egyszer közmeghallgatást tart. A testület megbízatásának lejárta előtt név szerinti szavazással, minősített többségű döntéssel kimondhatja a feloszlását.

A kisebbségi önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik többi között akkor, ha a képviselő elveszíti választójogát, összeférhetetlenségi ok merül fel vagy ha a képviselő egy éven át nem vesz részt a képviselő-testület ülésén.

A kisebbségi önkormányzat testülete bizottságot hozhat létre, a bizottság tagjainak legalább fele a települési kisebbségi önkormányzat képviselője. A bizottságnak a települési kisebbségi önkormányzat testülete által ráruházott hatáskörben döntési joga lehet.

9 óra

A részvételi arány 9 órakor Heves megyében volt a legmagasabb, 8,45 százalék, ami 21.673 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Pest megyében volt, 6,09 százalék, ebben a megyében 59.218-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 4,56 százaléka, 63.938 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

Az 1998-as önkormányzati választáson 5,05 százalék, a 2002-es választáson 6,42 százalék szavazott 9 óráig. A négy évvel ezelőtti önkormányzati választáson a választásra jogosultak 7,70 százaléka voksolt 9 óráig.

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:
    
    Baranya megye                    7,08 százalék     23.024 szavazat
    Bács-Kiskun megye                6,77 százalék     29.571 szavazat
    Békés megye                      7,78 százalék     23.918 szavazat
    Borsod-Abaúj-Zemplén megye       7,2 százalék      40.711 szavazat
    Csongrád megye                   7,58 százalék     26.165 szavazat
    Fejér megye                      6,79 százalék     23.790 szavazat
    Győr-Moson-Sopron megye          6,52 százalék     23.755 szavazat
    Hajdú-Bihar megye                6,47 százalék     28.349 szavazat
    Heves megye                      8,45 százalék     21.673 szavazat
    Jász-Nagykun-Szolnok megye       8,18 százalék     26.474 szavazat
    Komárom-Esztergom megye          6,37 százalék     16.217 szavazat
    Nógrád megye                     7,59 százalék     12.889 szavazat
    Pest megye                       6,09 százalék     59.218 szavazat
    Somogy megye                     8,01 százalék     21.470 szavazat
    Szabolcs-Szatmár-Bereg megye     7,53 százalék     33.801 szavazat
    Tolna megye                      7,48 százalék     14.674 szavazat
    Vas megye                        6,61 százalék     14.223 szavazat
    Veszprém megye                   7,01 százalék     20.977 szavazat
    Zala megye                       6,29 százalék     15.185 szavazat

Fidesz-KDNP-eredményváró: gyülekeznek az emberek az Arany János utcában

Fidesz-KDNP-eredményváró: gyülekeznek az emberek az Arany János utcában

Gyülekeznek az emberek a Fidesz-KDNP eredményváró utcabáljára a főváros V. kerületében, az Arany János utcai művelődési központ előtt. Orbán Viktor várhatóan este nyolc óra körül érkezik az eredményváró központba.

Az Arany10 művelődési központ környékén lezárták az Arany János utcát az Akadémia és a Nádor utca között, ahol kivetítő, büfé és sörpadok várják a szimpatizánsokat eredményváró utcabálra. Az emberek az utcán a Hír TV adását nézik.Orbán Viktor miniszterelnököt este nyolc óra környékére várják a helyszínre, ahol az előzetes tervek szerint fél tíz körül mond beszédet.

Eközben a kormánypárti politikusok folyamatosan érkeznek, a helyszínen van már például Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, Rogán Antal belvárosi polgármesterjelölt és Illés Zoltán államtitkár.

Az MTI tudósítója a vendégek között látta mások mellett Sztankay István színművészt, Kun Miklós és Gereben Ágnes történészeket, Balázs Fecó zenészt, Balázs Péter színművészt, Czakó Gábor írót, Jókai Anna írónőt, Nemcsák Károly színművészt.

Az épületben elhelyezett televíziókon a Hír TV adását közvetítik, a tévéstábok egy külön teremben rendezték be közvetítőállásaikat.

 

OLDALTÖRÉS: LMP: Az alacsony részvétel rossz jel a demokráciának

 

 

 

LMP: Az alacsony részvétel rossz jel a demokráciának

Az alacsony választási részvétel mindig rossz jel a demokráciának - értékelte a kampánycsend lezárulta után újságíróknak a részvételi arányokról szóló híreket az LMP kampányfőnöke.

Karácsony Gergely megjegyezte azt is, hogy furcsa módon éppen a legkisebb településeken a legmagasabb a részvétel, pedig a parlamenti választásokon ennek az ellenkezőjét szokták tapasztalni.

Kitért arra is, hogy a parlament megváltoztatta az önkormányzati választás szabályait. Meglátása szerint emiatt a városokban, ahol elsősorban a pártok jelöltjei indulnak, a szavazók úgy érzik, hogy nincs igazi politikai verseny.

Kérdésre válaszolva leszögezte, hogy a fővárosi közgyűlésben nem lépnek koalícióra.

Hozzátette: habár az LMP konstruktív párt, de a parlamentben és a fővárosi közgyűlésben is ellenzéki pártként akarnak dolgozni. Szavai szerint ez nem azt jelenti, hogy "kerékkötői" lesznek a fővárosi politizálásnak, hanem abban bíznak, hogy a Fidesz általában majd más pártokkal is egyezteti a programját. Megjegyezte, hogy továbbra is megszavaznak mindent, ami az értékrendjükkel összeegyeztethető.

A kampányfőnök az eredmények kapcsán megjegyezte, hogy a budapesti részvétel a választás egyik negatív rekordja lehet.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "nem titok", hogy az alacsony részvétel hátrányos az LMP számára, mert már a kampány során számoltak azzal, hogy kis pártként, kis szavazótáborral nehezebben tudják mozgósítani szavazóikat, mint a többi politikai erő.

Kijelentette, ezzel együtt is csak azzal lennének elégedettek, ha a tavaszi választásokon Budapesten elért közel 13, illetve a megyei jogú városokban szerzett 8-10 százalékos eredményüket újra képesek lennének hozni.

Hozzátette, személy szerint bízik abban, hogy a fővárosban akár 15 százalékot, míg a megyei jogú városokban átlagosan tíz százalékot teljesítenének.

RÉSZEREDMÉNY - Polgármesterek - megyei jogú városok

A 19.40-es adatok szerint a megyei jogú városok közül Miskolcon és Szegeden vezet az MSZP jelöltje, a többi településen a kormánypárti politikusok állnak az élen. Szombathelyről egyelőre nem érkezett adat.

    
 Veszprém (23,21 százalék)
    1. Porga Gyula (FIDESZ-KDNP) - 65,77 százalék (2.077 szavazat)
    2. Hartmann Ferenc (MSZP) - 27,55 százalék (870 szavazat)
    3. Molnár Ernő (LokálpatriótákVP) - 6,68 százalék (211 szavazat)

 MSZP: a kormányról mondtak véleményt a távol maradók

Az MSZP szerint a választók a távolmaradásukkal mondtak véleményt a kormányról a vasárnapi önkormányzati választáson.

Török Zsolt a vasárnap este nem sokkal fél nyolc előtt tartott rövid sajtótájékozatóján úgy értékelte, a kormánypártok megfélemlítő politikája és átverései miatt mentek el jóval kevesebben szavazni, mint négy évvel ezelőtt.A párt szóvivője megköszönte az MSZP-re leadott szavazatokat és azt, hogy az emberek éltek a választójogukkal.Hangsúlyozta: a szocialisták továbbra is az emberek képviseletét tartják a legfontosabbaknak. Azt ígérte, a jövőben is a bérből és fizetésből élők, a nők, a nyugdíjasok, pályakezdő fiatalok és minden olyan társadalmi csoport érdekeiket képviselik, amely valami miatt hátrányt szenved.

Politológusok: a kisebb tét magyarázhatja az alacsonyabb részvételi arányt

Kisebb volt a tét, ez magyarázhatja, hogy a vasárnapi önkormányzati választásokon országos szinten alacsonyabb a részvételi arány, mint a tavaszi parlamenti voksoláskor volt - mondták politológusok a Hír Televízió műsorában.Manchin Róbert, a Gallup Intézet európai igazgatója felhívta a figyelmet arra is, hogy az ország legtöbb pontján most kevésbé éles a küzdelem. Példaként említette, hogy a fővárosban sokak számára úgy tűnt, már lejátszott a küzdelem.

Hozzátette ugyanakkor, hogy azokon a helyeken, ahol nagy a tét, például az ország északkeleti csücskében, 50 százalék fölöttiek voltak a részvétel arányok

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet szakmai vezetője szerint nem szerencsés, ha a 4 vagy 8 évvel ezelőttivel vetjük össze a részvételi arányokat. Kitért arra, hogy már választásjogi hagyományok is vannak: 1998-ban is magasak voltak az adatok az északkeleti országrészben, és alacsonyak Hajdú-Biharban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!