Örkény István karakterei

Veszprém - Örkény István halálának 30. évfordulójára készített érdekes összeállítást a szerző egyperceseiből a Bécsy Tamás Egyetemi Színház a közelmúltban. Az Örkény-est helyszíne a Teleszterion Színházi Műhely épülete volt.

Szép Orsolya

Már Örkény István is rendkívül empatikus módon viszonyult a modern kor mindig rohanó emberéhez, előzékenyen gondolt annak kényelmére, Használati utasítás című egypercesében gondosan taglalja az egyperces novellák befogadóbarát olvasási stratégiáját.

Kása Ferenc és a játszók (László Dóra, Jung István, Seregi Csaba, Székely Ágota, Király Dániel, Oláh Júlia, Kotroczó Máté) remek félórás élményben részesítették azokat, akik hajlandóak voltak kivárni azt a kis időt, amíg egy lágy tojás megfő.

A színpadi adaptációban a narrátor összekötő szövegeivel kísérve életre keltek az egypercnyi szövegekbe tömörített karakterek. A karikatúraszerűen megjelenített figurák, a sokszor erőteljesen eltúlzott gesztusok remekül kidomborították Örkény novelláinak groteszk humorát, melyek akár egy buszmegállónyi időben is teljes szellemi élményben részesíthetik az olvasót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!