Örökségét gondozzák - Szent Imre hercegre emlékeztek

Veszprém - Szent Imre halálának évfordulóján a hagyományok jegyében megemlékezést tartott a tragikus sorsú hercegről a nevét viselő veszprémi székhelyű egyesület a városházán.

Toldi Éva

Forró Pál alelnök köszöntője után a trónörökös királyfi halálának rejtélyes, gyanús körülményeit elemezve rámutatott: ma már több, mint bizonyos, nem vadkan okozta Imre halálát, hanem atyjának, Szent Istvánnak ellenlábasai, pogány magyarok, akik a trónt szerették volna megszerezni, s ezért, mint történelmünkben annyiszor, eltették láb alól, aki útjukban állt.

A Szent Imre Egyesület elnöke, dr. Tarr György felidézte a történelmi és irodalmi hagyományok alapján az első magyar királyi herceg rövid, de teljes életútját, hangsúlyozva neveltetésének, rátermettségének, jellemének azon vonásait, amelyek alkalmassá, éretté tették volna az uralkodásra. Hozzátette, el lehet gondolkodni azon, milyen előnyökkel, súlyos történelmi kanyarok (trónviszályok, pogánylázadások) elmaradásával épülhetett volna hazánk, fejlődhetett volna nemzetünk, ha a tragédia, a gyilkosság nem következik be.

A megemlékezésen elhangzott: az egyesület Szent Imre szellemi-lelki-erkölcsi örökségének gondozását, kultuszának felelevenítését tűzte ki céljául, s nyomatékosítani szeretné az itt élőkben, hogy Veszprém Szent Imre városa, ahogy azt a nemrég posztumusz díszpolgárrá emelt dr. Gutheil Jenő értékes könyvének címében is olvashatjuk. Az egyesület tavaly újra kiadta ezt a  helytörténeti munkát.

A mementón magyar népénekekkel, dalokkal  közreműködött Veresné Petrőcz Mária énekművész, illetve Kiss György gitárjátékkal, Szent István Intelmeinek felolvasásával.

Az egybegyűltek végül felsétáltak a várba, ahol a Szent György kápolna előtt megkoszorúzták Szent Imre herceg szobrát, majd átvonultak a nevét viselő piarista templomba, ahol Borián Tibor piarista szerzetes szentmisét celebrált.

Szent Imre herceg nevelésére különös gondot fordítottak szülei. Gellért püspök hét éven keresztül tanította őt  latinra, elvégeztette vele a kor legmagasabb iskolai fokozatait, a  tudományok mellett a vallásba, valamint a papi élet rejtelmeibe is beavatta. Tizenöt éves korától atyja, I. István mellett nevelkedett, ahol az államirányítás tudomá-nyát, a hadvezérséget, a diplomáciát sajátította el.


Az egyesület nevében dr. Tarr György elnök és
Dominyák Imréné koszorúzott a herceg szobránál
 (Fotó: Toldi Éva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!