Őrület: 900 ezer betöltetlen állás Európában

Pályaválasztás Európában címmel pedagógusok, pályaválasztási tanácsadók részére szakmai napot tartott az Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. Nemzeti Europass Központja valamint a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal EURES hálózata. A rendezvényen több mobilitást segítő szervezet osztotta meg véleményét az európai munkavállalásról és tanulásról.

Nagy Terka

A többségében az Európai Bizottság által támogatott projektek számos segítséget nyújthatnak az érdeklődőknek. 

Az Európai Bizottság célja a jelenleg két százalékon álló európai mobilitási mutató növelése. Az érdeklődésnek megfelelő munka valamint az eddig gyűjtött szakmai tapasztalatok megismertetésében segítenek az Eures (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) tanácsadók, valamint a Nemzeti Europass Központ dokumentumai.

Az információs napot György Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének képviseletvezetője nyitotta meg. A szakember két európai célra hívta fel a figyelmet: az egyik a képzettség, a tudás, ami garantálja a minőséget; a másik az európai piac azon képessége, mely garantálhatja az európai munkavállaló egzisztenciális, emberi és szociális biztonságát. 

A megnyitóban a jelenlévő tanárokat, köztisztviselőket arra kérte, ösztönözzék a fiatalokat a minőségfejlesztő, világképtágító, kulturális tapasztalatot bővítő külföldi tanulásra, munkavállalásra, amelynek jogi, szabályozási oldala egyre több lehetőséget biztosít. 

Elmondta ugyanakkor, hogy mennyire fontos, hogy az intézmények és a munkaerő-piaci szereplők egyaránt tisztában legyenek a munkavállalók valódi tudásával, kompetenciáival, így ugyanis összehasonlíthatóvá válnak a pályázók ismérvei.

A foglalkoztatási helyzet kiegyenlítésére törekszenek

Kalmár András Eures menedzser, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal munkatársa arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a külföldi országot megcélzó munkavállalás esetében az elhelyezkedés mellett a munkavállalónak számolni kell a lakhatás, a gyermekek iskoláztatása, esetleg bankszámla nyitásának kérdésével is. 

A 15 éves Eures hazánkban 2004 óta működik, országos tanácsadói hálózatának tagjai igyekeznek a 850-900 ezer betöltetlen uniós álláshelyből adódó munkaerő-piaci egyenlőtlenségeket rendezni. 

A tájékoztatást szolgálja továbbá az Eures éppen megújulás alatt álló honlapja (www.eures.europa.eu), ahol a munkavállalók a jövőben egymással oszthatják meg tapasztalataikat valamint virtuális állásbörzét tartanak, aki pedig a személyes kapcsolatok kialakításának híve, az a szervezet nemzetközi állásbörzéjén böngészhet a lehetőségek közül.

(Forrás: Educatio Társadalmi Szolgáltató Közhasznú Társaság)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!