Összeállt az ős Hobo! - kivételes alkalom, 30 év után

Várpalota - Színtiszta, ártalmatlan nosztalgia, - ezt ígérte a harminc év után a Pannónia Fesztiválra összeállt ős Hobo Blues Band koncertje. Be is kezdtek a Muddy Waters-es blues-zal.

Martinovics Tibor

 „Mikor még kis kölyök voltam, öt éves srác” Gyomorban lüktet ez a blues. És persze jön a virágcserép, meg a maroknyi föld metafora. Minden a helyén. A tömeg ütemesen bólogat. Semmi faxni, Tátrai teker a piros gitárján, Póka döngöli az alapokat, Solti alázatosan kiszolgál. Hobo jellegzetes mozdulattal, két tenyérrel tupírozgatja a haját, a félmagas szárú fehér tornacipő és a szögletes mozgás. Olykor fél hanggal lejjebb hamiskásan bömböl, de így volt ez mindig. És működött. Sorra jönnek a régiek. Még az első bakelitről az identitást kereső, mára kissé megkopott Mindenki sztár, meg a lüktető Mata Hari. Aztán érkezik Bill. Hendrix pólóban és az elmaradhatatlan fradis törölközővel, kér egy kis basszust a kontroll hangfalba aztán kezével már nyomja is az ütemet. Mantra szerűen jönnek az örökbecsűk: Kőbánya Blues, Kopaszkutya, 3:20-as blues. Már a büfében ér utol a Hosszú lábú asszony, akihez oly magától értetődően szól az intelem: „levegőt az orrodon vegyél.”
Az érlelt szilvapálinkától némileg átmelegedve, sörözgetve nézelődünk a tömegben. Egy társaság kicsit arrébb vízipipázik, többen Pannónia fesztiválos pólóban vigyorognak. Kedélyes fesztiválozás. Hobóék elsütik a régi poénokat. Bill befogja a fülét, amikor Hobo énekel, ő meg kigúvadt szemekkel körbeugrálja. Mellettünk egy fejpántos öreg hippi bekiabál: Bill a király! Semmi különös, Tátrai nyúzza a gitárt, nincs is vele baj, de régebben valahogy ízesebben játszott.
Aztán megszólal a Hey Joe gitár riffje. Hobo és Deák Bill egymás mellett, válluk összeér. A szomorú bohócok grimasza arcukon. Kontrasztos kép. Fejük felett feltűnik a Hold. Egy csapásra megváltozik minden, megtörténik, aminek egy valamire való koncerten meg kell történnie. A felszarvazottak balladája túlmutat a nosztalgián. Később ugyan jönnek a húzódalok a Vadászatról, a Mesél az erdő és az elronthatatlan Hajtók dala, majd Deák Bill lenyomja a Rossz vért, ami tökéletes, mint az abszint, de ez az este a Hey Joe-nál már megvolt.
Mint mindig a Közép Európai Hobo Blues a záró szám. Még mindig nem nyúzták szét, még mindig megszólal, egy pillanatra felcsillan, mit is jelentett ez a zenekar, hogy ezt csak ők tudták. Vissza taps, következik a Johnny Bee Good. Csalódás, hogy a hazai rock legdögösebb szerelmes dala, a Nem hallod, üvöltök! elmarad. Látom, ahogy a Radics Bélán szocializálódott ősz hajú fotóművész fázósan összehúzza magán a kabátját és eltűnik a tömegben. Vége. Szétszéled mindenki. Besötétedett és hideg van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!