Összeírja a kormány a közszféra adósait? Katanics tiltakozik

Veszprém - "Nem tartja-e aggályosnak ezt a fajta adatgyűjtést?" - kérdezi Katanics Sándor önkormányzati képviselő Porga Gyula polgármestertől.

Napló Online

Múlt hétfőn a jövő évi adótörvények zárószavazásakor elfogadott az Országgyűlés egy jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy a munkáltatók 7,5 millió forint erejéig szja-mentes támogatást adjanak dolgozóik számára devizahiteleik kedvezményes végtörlesztésére.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felmérést végez a vagyonkezelésében lévő többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) utasítására annak érdekében, hogy átfogó képet kapjon a kormányzat arról, hány alkalmazásában álló munkavállaló vett fel korábban ingatlanfedezetű devizahitelt.

Nemzetgazdasági Minisztérium már a Fidesz szóvivői tájékoztatója előtt elkezdte felmérni, hogy a központi közigazgatásban hány dolgozónak van devizahitele.

Erre a hírre reagálva Katanics Sándor MSZP-és önkormányzati képviselő levelet intézett Porga Gyula polgármesterhez, amelyet eljuttatott szerkesztőségünkbe is.

 

Tisztelt Polgármester Úr!

A tegnapi nap folyamán, mint a város egyik közalkalmazottja munkáltatómtól értesítést kaptam arra vonatkozóan, hogy lehetőségem van jelezni 24 órán belül a munkáltatóm számára azt, hogy van-e devizaalapú hiteltartozásom. Az értesítésből azt a következtetést vontam le, hogy a felmérés vélhetően azért készül, mert jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltató 7,5 millió forint erejéig deviza alapú hiteltartozásomat átvállalhatja (feltéve, ha van), s ilyen módon azt szeretnék megtudni, az önkormányzat által fenntartott intézményekben és a közalkalmazottak körében mekkora lenne várhatóan az igény erre, ha valamilyen csoda folytán ez a segítség mégis rendelkezésre állna.

Tisztelettel azt kérdezem polgármester úrtól nyílt levelemben, helyesnek tartja-e azt, hogy ilyen módon - 24 órán belül - mérik fel, hogy Veszprém városában kiknek van devizalapú hiteltartozása és ez összességében mekkora összeget tesz ki?

Polgármester úr szerint van-e a város anyagi helyzetét ismerve arra reális esély, hogy ezek a felmérés során a fejekben elültetett remények és segítségvárások végül teljesíthetővé váljanak?

Nem tartja-e aggályosnak ezt a fajta adatgyűjtést?

Helyesnek ítéli-e meg azt, hogy a forintba eladósodottak után nem érdeklődnek, és csupán a deviza alapú hitelt felvevők adósságállománya érdekes?

Jónak ítéli-e meg azt, hogy ezzel a felméréssel máris megosztottá váltak a munkahelyek dolgozói, pedig még szó sincs arról, hogy bárki bármekkora összeget kaphat vissza nem térítendő támogatásként az adófizetők pénzéből?

(Máris ferde szemmel néz az a dolgozó a másikra, akinek nincs hitele arra, akinek van és arra is, akinek forint alapú az eladósodottsága, pedig ez a felmérés csak annyit ér, mint az egyszeri ember esetében a kitöltött lottószelvényen egy esetleges öttalálatos reménye. A történet szerint miután az egyszeri ember otthon elmeséli, ha nyer a lottón, azonnal vesznek egy disznót és levágják, a gyerek nagy izgalmában kijelenti, ő akkor bizony kenyér nélkül eszi majd a kolbászt. Erre az egyszeri ember jól képen vágja a gyerekét, mondván, mit képzel: kenyér nélkül enni a kolbászt? Most nem ugyanez történik meg velünk?)

Tisztelettel: Katanics Sándor (önkormányzati képviselő)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!