Ősszel érkezik a járvány? - Nyár végére kész a védőoltás

Veszprém - Az utóbbi napokban történt új influenzás megbetegedések egyértelművé tették: a vírus országon belül is terjed. Jelenleg közel harminc regisztrált beteg van az országban, megyében élő nincs közöttük. Nyár végére kész a védőoltás.

Martinovics Tibor

- Az történik, amire számítottunk. Emberről emberre jól terjed a vírus, hiszen a regisztrált betegek közül többen nem hagyták el az országot, és egyre jobban alkalmazkodik a meleg időhöz is. 

Még nem beszélhetünk járványos terjedésről, de könnyen lehet, hogy őszre egy új, nagy influenzajárvány alakul ki Magyarországon - válaszolta kérdésünkre a regionális tisztifőorvos. 

Dr. Bujdosó László
hangsúlyozta: a járvány ellen egyetlen hatékony védekezési mód van: a megelőzés, azaz a védőoltás, márpedig a megfelelő vakcina előállításával jó ütemben haladnak. 

A kísérleti oltóanyagok elkészültek, ezeket még vizsgálni kell, de nyár végére elkészül a nagy mennyiségben, akár heti ötszázezer dózisban gyártható védőoltás - tette hozzá a tisztifőorvos. 

- A már kialakult járvánnyal nem túl sokat lehet kezdeni, ezért rendkívül fontos a megelőzés, a megfelelő vakcina előállítása. Védőoltásban a világ elitjéhez tartozunk, így nincs mitől tartani - vélekedett Bujdosó László, aki hozzátette: a magyar betegeknél az új influenza eddig kivétel nélkül enyhe tünetekkel járt, egész Európára is ez volt a jellemző, de mindez nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ősszel súlyosabb tüneteket produkál a vírus, annál is inkább, mert eddig valamennyi nagy pandémiánál megfigyelhető volt, hogy az első hullám mindig enyhe lefolyású volt.

*

Az Egészségügyi Világszervezet felhívása szerint a H1N1 influenza kezelésére ajánlott gyógyszerek közül az oseltamivir tartalmú szerrel szemben érzéketlen vírusokat találtak, azaz a kórokozók körében elkezdett kialakulni a rezisztencia. 

A zanamivir tartalmú antivirális szerrel szemben viszont továbbra is érzékeny a vírus. A WHO korábban két gyógyszert ajánlott a betegség kezelésére, az oseltamivir és a zanamivir tartalmú antivirális szereket, mindkét készítmény már kapható a hazai patikákban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!