Pannon Egyetem: a rektor és a pénzügyi vezető 0,02 százalékot kap

Budapest - A veszprémi Pannon Egyetem rektora és pénzügyi vezetője a költségvetési támogatáson kívüli, évente csökkenő, az elvonás alapját képező bevétel 0,02 százalékában részesül - közölte az intézmény vezetése a jövedelmi viszonyaikról szóló lapinformációra reagálva kedd este.

Nagy Terka

A Magyar Nemzet kedden A pályázati pénzek is a rektort gazdagítják? című cikkében azt írta: az évi 54 millió forintos jövedelem mellett a megnyert pályázatokból, támogatásokból és az egyetemmel kötött szerződésekből befolyt összeg jelentős része is a rektoré lehet.
    
A napilap ezt a Pannon Egyetem szervezeti és működési szabályzatára hivatkozva állította, amely szerint - mint kifejtette - az egyetem által kötött szerződésekből, pályázatokból és támogatásokból befolyt bevételből, az alkalmazottak közvetett díjazására elkülönített keretből tíz-tíz százalék közvetlenül a rektort, illetve a gazdasági igazgatót illeti meg.
    
Az egyetem erre reagálva azt közölte, hogy a cikk "nem a valóságnak megfelelően mutatja be az intézmény vezetőinek jövedelmi viszonyait". 

A hivatkozott szabályzat azon mondatait idézi, melyből "az olvasó téves következtetésre juthat a díjazás nagyságát illetően". 

A "bevétel jelentős részét lecsippentő rektor és pénzügyi vezető" a valóságban az elvonás alapját képező - évente csökkenő - bevétel 0,02 százalékában részesül - olvasható a nyilatkozatban, amelyet Rédey Ákos rektor jegyez.
     
Hozzátették: az egyetem szervezeti és működési szabályzata Külső szolgáltatások, termékértékesítések és pályázatok rendje című mellékletében rögzítik a költségvetési támogatáson kívüli egyéb bevételekkel összefüggő közvetett költségek fedezetének szabályozását, figyelembe véve az államháztartás működésének rendjéről szóló kormányrendelet előírásait.
    
Mint írták, az újságcikkel ellentétben a közvetett költségekre elkülönített összegnek nem képezi alapját a költségtérítéses képzés bevétele és az uniós támogatással megvalósuló programok bevételei. 

Az egyéb hazai pályázatok többségénél a pályázatot kiíró rendelkezik a közvetett költségek elszámolható mértékéről, mely általában 5 százalék, így az teljes mértékben rezsiköltségként kerül elszámolásra.
    
A nyilatkozatban az olvasható, hogy a fentieken kívüli kutatási és innovációs szerződéses munkákból és egyéb egyetemi célok megvalósításáért "saját bevételt eredményező jóváírásokból" 15 százalék közvetett költséget vonnak el: ebből 12 százalékot rezsiköltségre, pályázati saját forrásra és kari felhasználásra fordítanak, 1,5 százalék a rektori funkció ellátásához kapcsolódó költségeket, dologi kifizetéseket fedezi, s 1,5 százalék szolgál az alkalmazottak közvetett díjazására.
     
A szabályzat szerint a közvetett díjazásra fordítható 1,5 százalékos keret 10-10 százaléka a rektort és a gazdasági főigazgatót illeti meg - közölte az egyetem vezetése.
    
Kitértek arra: tavaly és az idén egy-egy alkalommal került sor elszámolásra, amelynek alapján a Rédey Ákos rektor és Zsiborácsné Petró Mária gazdasági főigazgató részére kifizetett bruttó összeg nem érte el az egymillió forintot. 
    
A nyilatkozat szerint a 2004. évi szabályzatot azért módosították, mert az elmúlt időszakban jelentősen csökkent azon bevételek köre, amelyből az elvonást érvényesíteni lehetett. 

"Ezért nem igaz a cikk azon megállapítása, hogy a módosításra került régi szabályzat szerint arányaiban jóval kevesebb pénzt kaptak az egyetem vezetői, mint most" - olvasható az egyetem kommünikéjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!