Páviánfejjel lett világbajnok

Tapolca - Első helyen végzett a Salzburgban megrendezett preparátor-világbajnokságon a megyénkbeli, de Budapesten élő Bagó László. A legmagasabb követelményeket igénylő "master" kategóriában egy páviánfejjel szerezte meg a győzelmet a fiatalember.

Szijártó János

Erről Tapolcán tájékoztatta munkatársunkat László a verseny után, rokonlátogatás alkalmával. Amint azt megtudtuk, a versenyen huszonkét országból, százharminc preparátor négyszázkettő benevezett munkával vett részt. A három kategóriában - tanuló, közép és master - megrendezett világversenyt négy nap alatt összesen közel 42 ezer látogató tekintette meg. Bagó Lászlónak ez volt az első világbajnoki bemutatkozása, korábban, 2006-ban Európa-bajnokságon vett részt, igaz ott is jól szerepelt. Akkor második helyet szerzett munkájával. Ezúttal három preparátummal nevezett be a versenyre, a győztes páviánfej mellett egy huszármajom és egy fácán került a zsűri elé.

A preparáláskor a bőrt kell kikészíteni és konzerválni, amelyet aztán egy műanyag koponyamodellre szükséges rádolgozni. László saját készítésű, műgyanta alapú modellt használt ehhez, amit aztán az üvegszemekkel véglegesített. Az ügyes kezű fiatalember korábban a Természettudományi Múzeum munkatársa volt, most vállalkozóként dolgozik és egy világbajnoki címmel gazdagította hazáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!