Példakép a jelen honvédjainak

Marcaltő-Ihász, Malomsok - Emlékművet avattak szombaton délután Pap Gábor, az ihászi csatában harcoló egykori költő, honvéd százados, dunántúli református püspök emlékére Ihász település központi parkjában.

Polgár Tibor

Azonban az avatóünnepség programját a hirtelen eleredő eső váratlanul átírta. Így miután Oláh Emil alezredes, a Honvédelmi Minisztérium református tábori esperese, illetve Weltler Gábor evangélikus lelkész megáldotta a bazaltból és márványból készült emlékművet, a közeli Malomsok evangélikus templomában zajlott le az ünnepi műsor. Itt Sandl Zoltán, Marcaltő polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, aki beszédében kiemelte, a környék az elmúlt ezer esztendő alatt többször volt hadszíntér, dátumok és nevek parancsolnak az utókornak: emlékezni, emlékeztetni kell! Az eseményen Dr. Lomnici Zoltán, a legfelsőbb bíróság korábbi elnöke is felszólalt megemlékezve mindazokról, akik bármilyen háborúban hősiességükkel védték a hazát. A neves szónok a hit és a hazaszeretet fontosságát hangsúlyozta, amely erények nélkül véleménye szerint nem maradhatott volna fenn hazánk a történelem viharaiban. Ezt követően Kerecsényi Zoltán lokálpatrióta, az emlékmű felállításának kezdeményezője szólt a jelenlévőkhöz, megemlítve az egykori honvéd százados tekintélyes és fontos költői munkásságát is. - Pap Gábor Petőfi Sándor mellett azon kevesek közé tartozik, akinek versei végigkísérnek bennünket a fontosabb ütközetek, győzelmek színhelyein. A személyes átélés hitelességével írta meg a branyiszkói áttörést, Budavár visszafoglalását, majd fogsága idején versben emléket állított az aradi tizenhármaknak és Batthyány Lajos miniszterelnöknek - fogalmazott a lokálpatrióta. Végezetül Szekeres István nyugállományú dandártábornok mondott emlékbeszédet, amelyben példaként állította Pap Gábort a jelen honvédjai elé. Az avatási ünnepségen közreműködött Gosztola István versmondó, Müller Szimonetta valamint Tóth Márton ihászi diákok, továbbá a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola és Óvoda énekkara. A rendezvény orgonakoncerttel zárult, aminek során többek közt Liszt Ferenc és Johann Sebastian Bach klasszikusaiból kaphatott ízelítőt a közönség.

A Pap Gábor-emlékmű felállítása a marcaltői önkormányzat, Malomsok evangélikus egyházközsége, a Dunántúli Református Egyházkerület, valamint a Kerecsényi Dezső Szabadművelődési Társaság támogatásával valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!