Pincemúzeum és hagyományőrzés

Révfülöp - A szőlőművelés és borkészítés történetét és emlékeit bemutató pincekiállítás avatásával nyílt meg az I. Révfülöpi Vincellér Napok rendezvénysorozata.

Kiss Nikolett

Az avatási ünnepségen dr. Lichtneckert András főlevéltáros, történész beszélt az egykori szőlőkultúráról.
 
- Az Eszterházyak devecseri uradalmának levéltári töredéke az ecséri szőlőhegy törvényét őrzi, ez maradt meg legrégebbről a Badacsonyi borvidékről. 


 Révfülöpön pincemúzeum avatásával nyílt meg az első vincellér napi eseménysorozat
 (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)


A gyermekkor jut most eszembe, amelynek tárgyi világa mára átalakult, elpusztult. Ugyan sokáig fennmaradt a baltás metszőkés, dédanyám még a tipróládában taposta a szőlőt, 1949-ben azonban már a hegyközségeket is felszámolták, a régi világ eltűnt azzal. 

Megszűnt a vidám szőlőhegyi élet is, csak a néprajz, a családi hagyományok segíthetnek emlékezni - mondta a történész, majd Miklós Tamás polgármesterrel átvágta a nemzeti színű szalagot. 

Azzal a közel négymilliós beruházással, BFT-s támogatással kialakított pincemúzeum megnyitotta kapuit. 

Az egészségház pincehelyiségéből a Fülöp kertbe vonultak a vendégek, ahol Varga György, a Mákvirág borház tulajdonosa köszöntött mindenkit. 

Méltatta a környék borait, amelyek közül a legjobbak a négynapos esemény ideje alatt is megkóstolhatóak a családi pincészetek borházaiban. 

A kulturális program a Kinizsi Táncegyüttes műsorával és a Marianet Duó zenéjével folytatódott, és tart a hét végén minden este. A vendégeket musical, népzene, vidám est, örökzöld dallamok sora várja. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!