Pöge úr időnként a hasára üt

Igazán Félelmetes Fantom Hülyeségek Sorolása (IFFHS). Persze nem egészen ezt jelenti az említett nemzetközi szervezet rövidítésének a fordítása, hiszen úgy szokták csak emlegetni, mint a "labdarúgó sportág történetével és statisztikáival foglalkozó" céget, amely a keresztségben hivatalosan a International Federation of Football History and Statistics nevet kapta.

Novothny Ottó

Az IFFHS nem tétlenkedik, hiszen rendszeresen értékeli a nemzeti futballbajnokságok színvonalát, évente díjazza a világ legjobb edzőjét, játékvezetőjét, klubját, játékosát és még ki tudja, ki mindenkit. Emellett havonta megtudhatjuk a közleményükből, hogy éppen mely klub mondhatja el magáról, hogy a világon a legeredményesebb, ahogy azt is világgá kürtölik, hogy kiben tisztelhetjük a földkerekség legjobb góllövőjét. Ez még azonban, bármilyen meglepő, a kisebbik baj, a nagyobb az, hogy az említett adatokat, értékeléseket, díjakat a világ médiumai mint hivatalos eredményt minden esetben tényként kezelik.

Csakhogy a napokban kiderült: a FIFA, vagyis a nemzetközi labdarúgószövetség semmilyen kapcsolatban nincs az IFFHS-szel, azt nem támogatja, az eredmények létrejöttében nincs szerepe. A történet minimum elgondolkodtató: egy lipcsei biokémikus 1984-ben megalapít egy szervezetet, ami aztán néhány évtized alatt kapcsolatokat épít ki, beleivódik a futballba, szervesen kapcsolódik hozzá, meglehetősen nagy elismertséget vív ki magának, mi több: hivatkozási alappá növi ki magát. Közben kiderül, hogy ismeretlen emberek alkotják az egész szervezetet, valószínűleg nincs semmilyen szavazás, pláne szakmai döntés a díjak mögött. Alfredo Pöge úr a hasára üt és máris véseti a neveket a kupákba. Szóval úgy humbug az egész, ahogy van.

Arra kíváncsi vagyok, hogy akinek önhibáján kívül persze, de tele van az önéletrajza IFFHS-elismerésekkel, mit fog most tenni?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!