Pólyával lekötözött betegek

Veszprém - Országosan is jellemző, de a megyében is gyakran előfordul, hogy egy ápolóra és egy segédápolóra 40-60 beteg jut. Egyre rosszabb személyi körülmények között és egyre romló tárgyi felszereléssel végzik a munkát úgy, hogy a szakdolgozók négyötöd része minimálbért keres.

Varga Domokos Péter

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veszprém Megyei Szervezetének elnöke közölte ezt a megdöbbentő információt lapunkkal. Vinkler Lajosné beszámolt az ágazat múlt heti, Syma csarnokban tartott nagygyűléséről is. Az eseményen az országból 4000 egészségügyi szakdolgozó vett részt, megyénket az alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásból 200-an képviselték.
 
A nagygyűlésen Vinkler Lajosné is beszélt az ágazat feszítő gondjairól. Elmondta, folyamatosan romlanak a betegellátás tárgyi és személyi feltételei, hogy méltatlan bérezésük a megélhetést is alig teszi lehetővé. Konkrét eseteket említett, mikor közel három évtizednyi munkaviszony után 70 ezer forint jövedelmet vihetnek haza az egészségügyi szakdolgozók. Érdekeik érvényesítése érdekében ők nem tehetik meg, hogy több ezer felmondást felmutassanak, mivel a szakdolgozók nemhogy kéthavi, de kétheti tartalékkal sem rendelkeznek.

Vinkler Lajosné lapunknak kifejtette, már egy évtizede nem létezik pályázati ki- írás a betegellátást segítő, valamint a szakdolgozók egészségét védő eszközök beszerzésére. Példaként említette, hogy nem tudják a törvényben előírt módon rögzíteni a zavart tudatállapotú betegeket. Léteznek olyan speciális eszközök, melyekkel ezt humánusan meg lehet oldani, így a betegek sem önmagukban, sem a környezetükben nem tehet- nek kárt. Ehelyett kénytele- nek őket a rendelkezésre álló anyaggal, kötözőpólyával az ágyhoz rögzíteni - természetesen ezt is a szabályzatban rögzített módon tehetik meg. Ennek ellenére ez a helyzet, illetve a látvány a betegeket és a hozzátartozóikat is megviseli.
 
Nagy problémája az ága- zatnak, hogy szinte nincs szakdolgozói utánpótlás. Megyénkben a rendszerváltás előtt három helyen - Veszprémben a Kállai gimnáziumban, Ajkán a Bródyban és Pápán a Petőfiben - folyt egészségügyi szakdolgozói képzés, évente ezek az intézmények összesen 120-150 pályakezdőt bocsátottak ki. Ezt a for- mát az OKJ-s, érettségire épülő szakképzés váltotta fel. A megyei 120 fő helyett most országosan 200-300-an végeznek évente. Ennek oka az, hogy nincs elegendő jelentkező, kevesen akarnak betegápolók, egészségügyi szakdolgozók lenni. De ezen Vinkler Lajosné egyáltalán nem csodálkozik.


 
A budapesti nagygyűlés végeztével dr. Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkára több ígéretet is tett. Többek között közölte, felülvizsgálják az egészségügyben kiírt pályázatokat, megkeresik a módját, hogy lehetővé tegyék az ápolást segítő eszközök pályáztatását is. Módosítják a bértáblát, a jövőben figyelembe veszik a szakmai végzettséget és a munkában töltött munkaviszonyt. Arra is ígéretet tett, hogy az egészségügyi struktúraátalakítás miatt egyetlenegy egészségügyi szakdolgozó sem válik munkanélkülivé, még akkor is elhelyezik az ágazatban, ha az adott intézményt, ahol éppen dolgozott, bezárják.

Már nem tudnak hinni az ígéretekben

Vinkler Lajosné elmond- ta, a taps jelezte, hogyan fogadták a résztvevők Szócska Miklós államtitkár ígéreteit. Míg a szakdolgozókat képviselők felszólalásait fergeteges taps követte, az államtitkárét csupán szórványos.  Ígéretet kaptunk eleget, elvesztettük már a hitünket. Kamaránk az alap-, járó- és fekvőbeteg-ellátásban foglalkoztatott 93 ezer szakdolgozó tagjának szektor- semleges képviseletét felvállalva követeli a haladékot nem tűrő változtatásokat  fogalmazott a kamara megyei elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!