Rangos kitüntetés a kenesei tájháznak

Fertőd - A balatonkenesei tájház nyerte el idén Az év tájháza díjat. A kitüntetést a IX. Országos Tájház Találkozó nyitónapján, pénteken adták át a díjazott intézmény képviselőinek a fertődi Esterházy-kastélyban.

Halmos György

A díjat 2003-ban alapította a tájház szövetség, amely jövőre emlékezik megalakulásának 10. évfordulójára. A balatonkenesei tájház kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

- Az idei esztendőben ünnepeltük a tájház alapításának húsz éves évfordulóját, vagyis nagyon szép születésnapi ajándékot kaptunk – közölte érdeklődésünkre Győrfi Károlyné, a kenesei művelődési központ igazgatója.  Hozzátette: a bíráló bizottság többek között azt ismerte el a díjjal, hogy a tájház számottevő változáson ment keresztül napjainkig, folyamatosan bővül a gyűjteménye, és jelentős a közösség összetartó ereje.



A díjat Vér Lászlóné, a gyűjtemény alapítója, illetve férje Vér László vette át, akik ma is aktívan gondozzák a gyűjteményt. A tájházban írásos és tárgyi emlékek sokasága tekinthető meg, veszprémi múzeum pedig ásatási leleteket adott szerződés alapján a tájháznak, így 6500 évre visszamenőleg tudnak a környék múltjáról beszélni. A néprajzi bemutató mellett egy  technikatörténeti kiállítás is megtekinthető.



A címre idén négy intézmény pályázott, az endrődi, a fertőszéplaki és a gyömrői tájház elismerő oklevelet kapott a részvételért a tájház szövetségtől.

Kapcsolódó anyagunk:

Gazdag gyűjtemény - Idén húsz éves a balatonkenesei tájház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!