Rendnek kell lennie - Kétszázhetven méter miatt felszámoltatták a körjegyzőséget

<b>Kővágóörs, Salföld</b> - Létrehozásának első évfordulóján bírósági kényszerrel felszámolták Kővágóörs és Salföld közös körjegyzőséget, mert a két település közös határához hiányzott 270 méter.

Győrffy Árpád

A Káli-medence nyugati szélét záró 65 lakosú Salföld korábban az 550 lakost és nagyon sok üdülő ingatlan számláló Balaton-parti Ábrahámhegy körjegyzőségéhez tartozott. A salföldi képviselők többsége 2007-ben úgy döntött, hogy inkább a Káli-medence legnagyobb falujával, a 910 lakosú Kővágóörssel szövetkeznek.


A körrel jelzett területen lévő 270 méter távolság miatt szétválasztották a két falut
(Illusztráció: Győrffy Árpád)


- Úgy éreztük, hogy Ábrahámhegy parti településként nem kezel egyenrangú félként bennünket. Kővágóörsnek is van parti része Pálkövén, de ennek a falunak hasonlóak a gondjai, céljai mint nekünk. 

Kővágóörs külön hozzájárulást sem kért tőlünk a körjegyzőség működtetéséhez, megoldotta abból a 4 millió forintból, amit normatívaként erre a központi költségvetés adott. Ezzel megspóroltuk az Ábrahámhegynek addig fizetett 2,7 millió forintot is - indokolja a lépést Simonné Vitányi Mónika salföldi polgármester. 
  
- Nekünk is több indokunk volt a szövetkezésre - mondja Molnár József kővágóörsi polgármester.  

Sokat hallani arról, hogy Magyarország nem bír el több mint háromezer önkormányzatot. Valójában nem az önkormányzatból, vagyis önálló települési közösségből van a sok, hanem hivatalból. 

Együtt hatékonyabban tudtuk működtetni a mi hivatalunkat, és megkaptuk a külön körjegyzőségi támogatást. De legalább ennyire fontos, hogy a Káli-medence akkor fejlődhetne igazán, ha az itt lévő települések összehangolnánk működésüket.

A kővágóörsi képviselők 2007 júliusi, a salföldiek szeptemberi határozata alapján a két önkormányzat szeptember 27-én megállapodott arról, hogy 2008. január 1-jén megkezdi működését a körjegyzőség.

A döntések megismerése után a közigazgatási hivatal felszólította őket, hogy vonják vissza a határozataikat, mert azok sértik az önkormányzati törvényt kötelező közös határról szóló előírását. 
 
- Az együttműködésünkre semmilyen hatása sincs annak, hogy összeér-e a két település. Ezért úgy gondoltuk, hogy nekünk és az országnak is hasznos, amit tettünk, ezért nem vonjuk vissza a határozatunkat egy értelmetlen előírás miatt, amit egyébként több helyen is megszegnek. - mondja a közös álláspontot Simonné Vitányi Mónika. 
 
A közigazgatási hivatal a nemleges válasz miatt pert kezdeményezett, hogy bírósággal helyeztesse hatályon kívül a körjegyzőségről szóló határozatokat. A két falu képviselői abban bíztak, hogy a Parlament módosítja a törvényt mielőtt a perre sor kerül. A nyilatkozatok szerint mindegyik párt politikusai támogatták a módosítást.
  
- A kormánypártok szokása, hogy az ilyen javaslatokat csomagban terjesztik elő más, számukra fontos, az ellenzék által nem nagyon támogatott ügyekkel, hátha együtt átmegy az egész. Mivel az ellenzék ugyanígy gondolkodik, máig nem született döntés, hiába került többször is a képviselők elé a javaslat - világítja meg az országos politika mozgatórugóit Molnár József.

Abban is bíztak, hogy sikerül valamilyen módon kibővíteni valamelyik falu közigazgatási területét a másik határáig. 

A javaslat szerint a legközelebbi pontot összekötő Burnót-patak medrében a 270 méter hosszú terület átlós megosztanák, ezzel az addigi hármas határ négyessé alakulna, és Ábrahámhegy, Kékkút, Kővágóörs, Salföld egy ponton találkozna. Senkit sem érne joghátrány, a jövőben is bárki, bárkihez csatlakozhatna. Kővágóörs minden felmerülő költséget magára vállalt. 


 
Az érintett állami hatóságok, szervezetek támogatták az ötletet, már csak az Ábrahámhegy képviselők egyetértése kellett volna. A kérdést tárgyaló tavaly októberi ábrahámhegyi ülésen Vella Zsolt polgármester rövid vita után azt javasolta, hogy a bővebb átgondolás érdekében egy rendkívüli ülésen térjenek vissza az ügyre. 

A kérelmezők távozása után, még ugyanazon az ülésen ismét tárgyalásba vették a kérdést. A vitában egyetlen érdemi hozzászólás hangzott el. 

A salföldi önkormányzat hozott egy döntést, amikor Kővágóörshöz csatlakozott, ezt minden konzekvenciájával együtt vállalta. Ábrahámhegy község nem tudja helyettük a problémájukat megoldani - jelentette ki Gáspár József képviselő, korábbi polgármester. Véleményéhez Kondor László képviselő is csatlakozott. Aztán szavaztak. 

A testület jelen lévő tagjai, Vella Zsolt, Fedőné Vodenyák Katalin, Gáspár József, Kondor László, Borbély Gyula, Kovács József két nemmel és négy tartózkodással megtagadták a segítséget a
szomszédos falvaktól.
 
Ekkor még mindig maradt egy esély. 

A két község szerint nincs valódi bizonyíték arra, hogy a közigazgatási hivatal keresetlevelét időben postára adták volna, így meg sem lehetett volna tartani a pert. 

Az ügyben eljáró dr. Hadnagyné dr. Göllén Mária bíró más véleményen volt. A történet folytatását a szombati Naplóban olvashatja. 

A fotókon: Simonné Vitányi Mónika és Molnár József (Készítette: Győrffy Árpád)
 


 
 
 

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!